Nissan залага $600 млн на Индия

Ашуани Гупта, оперативен директор на Nissan

17:00 | 14 февруари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Дайте ми детайлите в тази сделка. Знам, че става дума за 600 млн долара. Ще имате 6 нови коли, от които два електромобила. Защо сега е моментът, да се обяви тази инвестиция в Индия?

Сега е правилният момент за това решение.

Първо, защото миналата седмица в Лондон обявихме основите на новия съюз между Renault-Nissan-Mitsubishi. Индия е един от най-важните му пазари. Там инвестирахме преди десетилетия и направихме над 2,4 млн коли за повече от 100 страни.

След това взехме предвид потенциала на ръст в Индия, който ще стане третия най-голям пазар на света.

Съчетанието на 15-годишния ни опит и бъдещия потенциал за ръст на Индия ни накара да решим да направим инвестицията в 6 продукта там.

 

Как според вас кризата с Adani разтърси доверието в индийския пазар? Очевидно Adani Group преди около година планираше да инвестира силно, нещо като 7 млрд долара в зелена инфраструктура. Това доверие в Индия разтърсено ли беше заради кризата с Adani? Питам по отношение на това, което може да произвеждате вие или в капиталовите пазари в Индия?

Мога да говоря само за автомобилния пазар заради опита си там. Имало е много възходи и падения. Автомобилната индустрия обаче е водена от глобалната икономика, от местната и от поведението на потребителя.

Ако разгледаме тези три индикатора в Индия и по света, виждаме, че и трите вървят в правилната посока.

Затова без значение от всякакви препятствия, които срещаме в геополитиката или други, решихме да заложим в Индия инвестицията си от 600 млн долара.

Това е едва началото, защото вярваме, че пред нас има огромен потенциал.