Отсрочката за германската енергетика - твърде малко и твърде късно за заетостта

Въпреки отпимизма, че най-лошото в германската икономика е отминало, индустриалните производители не вярват в чудеса

16:30 | 5 февруари 2023
Автор: Уилям Уилкс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

С намаляването на цените на природния газ от рекордно високите стойности, в Германия се наблюдава вълна от оптимизъм, че най-лошото от енергийната криза е отминало. Но за най-големите индустриални производители в страната дългосрочната картина остава мрачна.

Компании, сред които BASF SE, Dow Inc. и Lanxess AG, са готови да съкратят хиляди работни места и да преместят инвестициите си от Германия, тъй като не очакват Берлин да осигури надеждно необходимата им енергия на цени, близки до тези, които някога са плащали за руския газ по тръбопроводите.

"Вече не сме конкурентоспособни в Германия", заяви главният изпълнителен директор на Lanxess Матиас Захерт на неотдавнашна конференция, организирана от вестник Die Welt. Базираният в Кьолн производител на химикали планира да запази производствените си обекти в Северен Рейн-Вестфалия, "но инвестициите ни за по-нататъшно развитие ще отидат на по-конкурентни места като САЩ".

Германия полага всички усилия да си осигури достатъчно енергия на достъпни цени, за да не допусне свиване на индустриалната си база. Доверието на бизнеса се повиши през последните седмици, след като необичайно топлото време и ранното завършване на терминал за втечнен природен газ помогнаха да се намалят цените и да се избегнат евентуални ограничения и спиране на тока.

Автомобилните гиганти Mercedes-Benz AG и Volkswagen AG се опасяваха най-вече, че нормирането на горивата ще нанесе удар върху фино калибрираните вериги за доставки. 

Но Германия не е получавала директен внос на руски газ от септември - драматична промяна, като се има предвид, че Москва осигуряваше повече от половината от германския внос на газ преди нахлуването в Украйна. Тъй като почти няма изгледи този внос да бъде възобновен, перспективите пред германските компании за химикали, стъкло и строителни материали, където газът и електроенергията могат да съставляват една трета от разходите, остават мрачни. 

Дори и след неотдавнашното понижение цените на енергията в Германия остават значително по-високи от тези в конкурентните производствени зони в САЩ и Азия. 

German Energy
Германските химически заводи плащат много повече за газ. Европейските цени на газа са значително по-високи от тези в САЩ

През октомври BASF обяви, че ще направи икономии на разходи в размер на 500 млн. евро, тъй като се приспособява към трайно по-високите цени на енергията в Германия. Оттогава цените на газа са спаднали с 40%, но управителният съвет на BASF се придържа към съкращенията и иска да спре производството на най-газоемките продукти в завода си в Лудвигсхафен, съобщиха от компанията.

Промишлената група Aluminium Deutschland заяви, че неотдавнашно проучване сред производителите на метали е показало, че две трети потвърждават леко подобрение на цените на енергията през последните месеци, докато 86 % от компаниите определят перспективата за дългосрочни доставки на газ и електроенергия в Германия като "недобра".

"За съжаление все още не можем да кажем, че най-лошото е зад гърба ни", заяви президентът на AD Роб ван Гилс. 

В германската химическа и фармацевтична промишленост работят около 466 500 души, а годишният й оборот надхвърля 200 млрд. евро, по данни на германското министерство на икономиката. Тя е неразделна част от веригите за доставки в автомобилостроенето и други сектори.

Проучване на германската химическа асоциация VCI от края на януари показа, че почти половината от химическите компании планират да намалят инвестициите си в Германия през тази година поради разходите за енергия. 

German Energy
Производството на химикали има тенденция към намаляване, тъй като фирмите намаляват производството. Намаленото търсене от страна на компаниите е спомогнало за намаляване на цените на газа

В същото време промишлените предприятия отбелязват спад в търсенето на фона на забавянето на световната икономика. Това прави все по-трудно повишаването на цените в съответствие с повишените разходи.

Някои компании обмислят цялостно закриване на производства. Trinseo Plc, един от най-големите производители на полистирен в света, полимер, използван за изолация на продукти, вариращи от автомобилни части до медицински изделия, започна преговори със синдикатите за закриване на производствената си база в Бьолен, Германия, в която работят около 400 души.

"Ценовата позиция на предприятието в Бьолен е затруднена поради настоящата среда на енергийните разходи в Европа, както и поради по-малкия мащаб на предприятието", заяви главният изпълнителен директор Франк Божич в изявление. "Трудно е да се предвиди значително подобряване на приходите на обекта в близък до средносрочен план".