Зелените в Германия очакват ускоряване на енергийния преход през 2023г

Ингрид Нестле, Зелената партия, член на Бундестага

13:48 | 13 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Има много теми. Законът за намаляване на инфлацията и много други, но нека ги оставим настрана за малко и първо да започнем със ситуацията тук, в Германия. Май времето се оказа добро за страната и се справихме с тази енергийна криза. Какво трябва да направи Германия преди следващата зима, за да увеличи енергийната си сигурност? Кое е най-важното?

Наистина времето беше благоприятно и сме много по-добре, отколкото се очакваше през лятото. Запасите на газ са наистина много високи.

Следващата зима може да е много по-тежка за газа, защото миналото лято ние все още купувахме газ от Русия, а те не ни продават вече. Така че това лято няма да имаме този източник за запълване на хранилищата.

Мисля, че при електричеството ще бъде по-добре за нас, защото миналата година беше много суха. Франция произвеждаше едва с половината си ядрени централи. Така че имаше наистина недостиг на електричество.

Всъщност механизмите на кризите, които открихме в последната година и въпреки всичко, което направи правителството, ще ги имаме и тази година.

Тази година фокусът на вниманието е в ускоряване на енергийния преход, по-добра интеграция на ВЕИ, за да няма повече кризи.

По въпроса за прехода, въглищата са голям проблем днес. Има едно село в Германия, където имаше много протести, сега прекратени, заради разширението на мината за въглища. Каква е ролята на въглищата? Защо е за предпочитане да се избере например ядрената енергия?

Ядрена енергия в Германия вече почти няма. Ние имаме само 1% от потреблението на ток от ядрена енергия. Решихме да се откажем от нея и да купим ново ядрено гориво, което ни отдалечи с години от тази стара технология.

Решихме да не я използваме, защото е толкова скъпа и не е безопасна.

Делът й е толкова малък, че целият дебат е твърде голям в сравнение с това, което имаме реално.