Ifo: Германия вероятно ще избегне рецесия

Клеменс Фюст, директор на Ifo

16:53 | 25 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Винаги се радваме на анализа ви след доклада на института Ifo и оценката му за икономиката на Германия. Казвате, че германската икономика започва с повече увереност новата година. Колко уверен сте, че това ще продължи и Германия ще избегне наистина рецесията?

Изглежда наистина Германия ще избегне рецесията. Очакванията бяха четвъртото тримесечие на 2022г да е негативно, както и първото от 2023г. Сега май имаме стагнация в последното тримесечие, за което индексът на Ifo даваше сигнали от известно време.

Сега забелязваме продължаващо подобрение. Не толкова в сегашната бизнес среда, но компаниите ни казват, че са оптимистично настроени за следващите месеци.

Това показва, че като цяло ще избегнем техническата рецесия. Все още очакваме свиване на икономиката през първото тримесечие. Но после към лятото ще има подобрение.

Това се дължи до голяма степен на понижението на енергийните цени и по-меката зима в сравнение с очакваното. Какво очаквате за възможността на корпоративна Германия да остане устойчива при сегашните промени около енергетиката?

Най-важният риск за германската икономика беше сценария за недостиг на газ. Не толкова високите цени, а опасността от недостатъчно газ.

В този сценарий очаквахме режим за производството.

Планът беше в този случай да се поддържа отоплението на домакинствата. Но тежестта от режима щеше да падне върху производството и това би довело до рязък спад на икономическата активност.

Сега този риск отпадна заради мекото време. Газовите хранилища са пълни. Това е най-важният фактор.

Има и други. Забелязваме, че тесните места в снабдителните вериги се отпушват. Все още са налице, но има пробиви и оптимизъм, че китайската икономика отваря. Още не съвсем, но през лятото.

Това създава риск за цените на суровините и енергията, но вероятно ще отпуши още веригите на доставка и ще стабилизира търсенето на износ. Така че перспективите за годината се подобряват.