В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Сто процента от германските инвеститори биха инвестирали отново в България

д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, „В развитие”, 31.01.2023

14:50 | 31 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

Германските инвеститори не съжаляват, че са инвестирали в България и 100% от тях заявиха миналата година, че биха инвестирали отново тук, ако им се предостави този избор. Предходни години бяха някъде около 70-80%, а сега всички са единодушни, че ако им поставят въпроса дали биха инвестирали отново в България, те ще отговорят с „да”. Смятам, че България има своите предимства повече, отколкото са недостатъците ѝ и нашата задача е да се рекламираме малко по-агресивно, да показваме това, което имаме като потенциал, защото не сме по-зле от останалите страни.  Това каза д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Ако през 2000-та година търговският стокообмен между България и Германия е бил за 1,4 милиарда евро, то за миналата година вече достигнахме рекордните 11,2 милиарда евро и това е абсолютен рекорд в двустранните отношения. Добрата новина е, че българският износ към Германия в размер на 6,2 милиарда евро изпреварва вноса от Германия.

„Това говори добре за България и от няколко години ние имаме непрекъснато положителен търговски баланс с Германия. Това се дължи и на германски инвеститори, които са влезли в България, произвеждат тук, създават работни места и част от продукцията, която изнасят към Германия, се обхваща като български износ и го подкрепя”.

Българската и германската икономика са като скачени съдове и проблемите и кризите, които настъпват в Германия, се отразяват и тук. Но въпреки това  българският износ продължава да се развива изпреварващо и това е много радостно.

„Ако България бъде приета в Шенгенското пространство и въведе еврото, то перспективите далеч биха се подобрили”, подчерта събеседникът.

Един от проблемите, който тревожи немският бизнес напоследък, е липсата на квалифицирана, но и не само на квалифицирана, а изобщо на работна ръка. Неефективната администрация също пречи на по-доброто развиване на немския бизнес, сподели д-р Василев.

По думите на събеседника, когато един немски инвеститор дойде тук, той е свикнал на него да му бъде предоставена съответната инфраструктура и той да започне да работи и да се занимава с това, за което е дошъл, а не да губи време за други дейности.

„От друга страна България има своите предимства за това, че данъчната система е много атрактивна и цената на работния труд е ниска”.

България е доста централизирана и повечето неща се случват в София, но Пловдив много дръпна с инвестиции, също Варна и Бургас са интересни дестинации, а напоследък Русе и Стара Загора. Две немски фирми от автомобилния бранш избраха да инвестират в Русе. Наскоро бяхме и в Стара Загора, където много добро впечатление ни направи отношението и на общината, и на бизнеса. Тази година предстои да дойде бизнес делегация от Бавария, за да посети София и може би Стара Загора. Би било добре и други градове от България да имат повече шансове, отбеляза гостът.

Коментирайки ролята на общините в привличането на инвеститори, събеседникът посочи, че те трябва да покажат, че са лоялен партньор, да помагат на инвеститора особено, когато прави първите си крачки, по всякакъв начин да му отнемат бюрократичните трудности и препятствия, които той среща.

„Когато усетят отношение, немските бизнесмени работят по-бързо и нещата се случват”.

Германският бизнес е социално отговорен, има отношение към въпросите за опазването на климата и на околната среда и се грижи за служителите си.

Събеседникът даде пример с веригата „Метро”, която навлезе на българския пазар в средата на 90-те години. Тогава те казаха, че това неплащане на данъци за тях просто няма как да се случи, защото още веднага от бележките и фактурите имаха директна връзка с НАП и се знаеше какъв е оборотът им, не можеше да става и въпрос за скриване на ДДС или някакви други данъци. В това отношение те са доста стриктни и спазват правилата на играта, подчерта д-р Василев.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването  „В развитие” вижте тук.