Шолц: Германия няма да има рецесия

Олаф Шолц, канцлер на Германия

16:25 | 18 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Миналата година обявихте войната в Украйна за повратна точка. Ще се върнем на тази тема и отношенията ви със съюзниците. Но нека започнем с икономиката, защото нещата в Германия изглеждат малко по-добре. В края на миналата седмица открихме, че миналата година БВП се е повишил с 1,9%. Дори в последното тримесечие не се сви. Дали Германия ще избегне рецесията през 2023г?

Да, абсолютно съм убеден, че няма да има. Няма да влезем в рецесия. Показахме, че можем да реагираме в много трудни ситуации.

Смятам, че никой не е очаквал лесно да оцелеем в ситуация с пълно спиране на доставките на руски газ за Германия и Европа, но успяхме с всички решения, които взехме. Напълнихме си хранилищата с газ, пуснахме отново 20 въглищни централи, за да произвеждат ток. Използвахме норвежки и холандски газ, използвахме капацитета на западноевропейските пристанища и построихме нови LNG терминали на северното крайбрежие на Германия.

Първото бе отворено в края на миналата година след 200 дни строителство.

Следващото отвори миналата седмица. Третото ще отвори следващата седмица.

Смятате ли, че това стига за догодина? Европа избегна газова и енергийна криза тази година отчасти защото направи това, което споменахте и отчасти заради топлото време. Макар че в момента Берлин май прави изключение. По всички тези причини тази година ни се размина. Догодина дали ще успеете без спирания на тока? Отказахте се от ядрената енергия и от много голяма част от природния газ тази година.

Сигурен съм, че ще успеем да се справим отново със ситуацията. Защото постоянно увеличаваме капацитета си за внос на газ през северните германски пристанища. Това няма да спре.

С това, което вече направихме, този внос ще продължи и ще изградим капацитет, който ще ни позволи да имаме толкова газ, колкото имахме преди тази война.

Ще успеем без да внасяме газ от Русия.