Германската промишленост оцеля през мрака на енергийната криза

Графика на деня, 15.01.2023 г.

17:18 | 15 януари 2023
Автор: Уилям Уилкс
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Големите индустриални компании в Германия като BASF, борещи се с безпрецедентна енергийна криза, виждат признаци, че най-лошото от кризата е отминало.

Страховете от ограничения на газа след нахлуването на Русия в Украйна се разсеяха за производителите на химикали, метали и стъкло в страната на фона на меките температури и Германия завършва първия си терминал за внос на втечнен природен газ. Компаниите, които преминават към закупуване на газ и електроенергия на спот пазара вместо дългосрочни споразумения, вече жънат ползите.

„Цените на енергията са значително по-ниски за нас“, каза Кристофър Профитлих, говорител на SKW Piesteritz GmbH, която беше принудена да спре производството на амоняк миналата година, след като цените на газа скочиха. „И двете ни машини работят и целият ни производствен персонал работи отново.“

Стремежът на Германия да се откаже от руския газ се отплаща. Правителството побърза да използва пазара за втечнен природен газ, повишавайки вноса в Европа до рекордно високо ниво и поддържайки резервоарите почти пълни през ранната зима. Страната също така ускори изграждането на LNG терминали.

„Изглежда, че рискът от принудително ограничаване на газа е изчезнал тази зима“, каза Волфганг Гросе Ентруп, който оглавява германската асоциация на химическия сектор VCI. „Но цените ще трябва да останат по-ниски много по-дълго, за да могат повечето компании да видят реална разлика.“

Ръстът в цените на газа принуди много промишлени компании да ограничат производството, разпалвайки страхове за бъдещето на фабриките и работните места. Големите производители, включително автомобилният производител Volkswagen и химическият гигант BASF, изготвиха планове за извънредни ситуации в случай на прекъсване на доставките, тъй като Русия на практика спря преките газови потоци от септември.

Ценови шок

Въпреки че цените започнаха да намаляват, те остават значително над нивата, наблюдавани преди Русия да започне да не доставя газ в месеците преди нейната инвазия през февруари 2022 г.

Компаниите, които се справят с ценовия шок, казаха, че клиентите в много случаи са се обърнали другаде, като например доставка на алуминиеви части от САЩ или Азия.

„Усещането за апокалипсис изчезна“, каза по телефона Мариус Баадер, управляващ директор на Aluminium Deutschland, която представлява производителите на алуминий. „Но все още няма повод за празнуване.“

Икономистите прогнозираха спад на най-голямата икономика в Европа през септември, след като показателите за потребителското доверие спаднаха и проучванията на мениджърите по покупки сигнализираха спад в производството. Сега по-широката икономика изглежда се изравнява, вместо да се свива.

„Текущата стабилна ситуация с енергийните доставки гарантира, че производството е сигурно за момента“, каза Матиас Фредерикс, ръководител на асоциацията на производителите на строителни материали BV. "И все пак не може да се говори за облекчение."