Германия е готова да конфискува руски активи за възстановяването на Украйна

Ако Берлин успее да разреши собствените си проблеми, това може да даде нов тласък на дискусиите в Европейския съюз и да окаже натиск върху САЩ да конфискуват замразените руски активи

07:52 | 4 януари 2023
Автор: Майкъл Нинабер и Камил Ковалче
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия е готова да използва милиарди евро замразени руски активи, за да помогне на Украйна да се възстанови, стига правните проблеми да бъдат решени и съюзниците да последват примера.

Правителството на канцлера Олаф Шолц подкрепя искането на Украйна за военни репарации, но все още не е взело официална позиция относно изземването на активи от руската държава. Темата е сложна и някои части от управляващата коалиция са по-пламенни от други, твърдят запознати с дискусиите.

Вътрешното напрежение отразява по-широката борба на международната общност за изработване на обща позиция. Ако Берлин успее да разреши собствените си проблеми, това може да даде нов тласък на дискусиите в Европейския съюз и да окаже натиск върху САЩ да конфискуват активи, като например резервите на централната банка, които са били замразени като отмъщение заради инвазията на Русия.

Министърът на външните работи Аналена Бербок иска Русия да плати за щетите, причинени в Украйна. Бившият сълидер на германските Зелени, която е дългогодишен защитник на по-твърда позиция спрямо Кремъл, настоява, че изземването на поне част от замразените активи трябва да бъде опция, казаха служители, запознати с дискусиите, пред Bloomberg при условие за анонимност.

Финансовият министър Кристиан Линднер, който оглавява про-бизнес Свободните демократи, е по-предпазлив. Той е загрижен, че конфискуването на активи на руската централна банка може да създаде опасен прецедент и да вкара европейските нации и техните съюзници в правно блато, казаха служители.

ЕС и партньорите от клуба на богатите страни от Г-7 замразиха около 300 милиарда евро от резервите на руската централна банка. ЕС също така блокира около 19 милиарда евро активи, държани от санкционирани руски бизнесмени, въпреки че тези оценки не са пълни. Активите са в правен хаос и в момента не могат да бъдат разпределени.

Вместо обща конфискация, по-приемлив път от правна гледна точка може да бъде насочването към активи на лица, за които е доказано, че са замесени в руски военни престъпления, каза един от хората. Такива случаи обаче може да отнемат години, за да преминат през съдилищата, което може да сведе подобна инициатива до обикновена символика.

Подробностите на дискусиите показват как потенциалът за изземване на активи преминава отвъд теоретичен дебат и се насочва към изпълнение, но основните пречки остават. Шолц иска всеки ход да бъде съгласуван със съюзниците и да е правно непоклатим, казаха хората.

„Щетите са драматични, ще струват милиарди и ще изискват цялата световна общност да разработи разумни решения“, каза германският канцлер пред репортери през август. „Това ще бъде голяма, голяма задача, която няма много общо с плана Маршал. Ще бъде по-голям."

Подобни дискусии се водят и на други места. ЕС ще „намери законни начини“ да конфискува руски активи, за да помогне за финансирането на реконструкцията на Украйна, каза президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, добавяйки, че блокът ще се стреми да създаде структура, която да управлява тези средства и да ги инвестира в полза на Киев.

По време на среща на върха в Брюксел миналия месец лидерите на ЕС обсъдиха няколко варианта за използване на замразени руски активи в подкрепа на Украйна, според заключенията, публикувани след срещата.

Лидерите на ЕС призоваха изпълнителната власт на блока да излезе с подробен план, но също така подчертаха, че всяко изземване на активи ще трябва да бъде в съответствие с международното право. Те отбелязаха, че преследването на военни престъпления е проблем за международната общност като цяло, намек, че ЕС трябва да търси общ език със САЩ.

Представители на ЕС казаха, че 27-те държави-членки, които през юни официално приеха Украйна като кандидат за членство, ще допринесат по-голямата част от общата финансова помощ за възстановяването на Украйна. Сумата може да надхвърли 500 милиарда евро и вероятно ще предизвика спорен дебат за това как да се съберат парите.

В САЩ законодателите от Конгреса притиснаха администрацията на президента Джо Байдън да обмисли конфискуване на някои руски активи чрез въвеждане на законодателство, което да го разрешава в определени случаи. Досега администрацията на САЩ се съпротивляваше на тези молби от загриженост да обезсърчи други чуждестранни централни банки да паркират активи в САЩ.

Конфискуването на активи на централната банка от Русия би било рядка стъпка, но не и първа. През септември администрацията на САЩ реши да постави 3,5 милиарда долара от резервите на централната банка на Афганистан под контрола на базиран в Швейцария надзорен съвет, който има за цел да гарантира, че талибанският режим няма да получи достъп до парите.

Средствата, които САЩ замразиха, след като талибаните поеха контрола над Афганистан през 2021 г., ще се съхраняват в Банката за международни разплащания и ще бъдат разпределени със съгласието на четиричленен международен борд. Подобен процес може да бъде план за използване на замразени руски активи за възстановяване на Украйна.

Кремъл осъди замразяването на своите резерви като незаконно и заяви, че ще се бори с всякакви опити за изземване на руски активи и използването им за други цели.

„Говорим за международен акт на кражба, в нарушение на всичко“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на 31 октомври.