Възобновяемите енергийни източници в Германия - спасител, приеман като враг

Най-замърсяващата икономика в Европа се бори с екоактивисти и радетели на "красивите гледки" по пътя си към зелена енергия

18:04 | 13 декември 2022
Обновен: 18:04 | 13 декември 2022
Автор: Петра Зорге
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Баварският град Нидерайхбах отдавна се противопоставя на високоволтов далекопровод, който е от решаващо значение за преноса на възобновяема енергия в Германия. Беше необходима война и предупреждения за спиране на тока в цялата страна, за да се смекчи съпротивата на жителите.

SuedOstLink е една от двете големи електрически магистрали, които ще пренасят вятърна енергия от морето от северните брегове на Германия до индустриалните й центрове. Нидерайхбах - само на няколко километра от най-големия германски автомобилен завод на BMW AG - ще отбележи най-южната точка на мрежата.

Жителите на този район едва наскоро разрешиха осъществяването на плана след години на съдебни действия за предотвратяването му. През 2020 г. градът съди строителния проект - който включва огромен конвертор - защото се е надявал да използва пространството за опазване на околната среда, а е имало притеснения как ще изглежда то.

По-скорошната промяна на курса на града е добра новина за бавно развиващите се усилия на Германия за разширяване на възобновяемата енергия, но също така напомня за кипящата съпротива в цяла Европа. Тъй като енергийната криза тегне над региона, гражданите са принудени да преценяват политическите и екологичните рискове от разчитането на изкопаеми горива спрямо потенциално пречещата естетика на захранващите кабели и модерните вятърни мелници.

Залогът за Германия е особено голям: заплахата от деиндустриализация е надвиснала над икономиката, ако тя не може да гарантира достъпни доставки на електроенергия. Освен това Германия е подложена на натиск - като най-замърсяващия член на блока - да допринесе за стремежа на Европа да стане екологична и да помогне за овладяване на климатичната криза.

"Нуждаем се от далекопроводи, за да увеличим енергийната си независимост и да направим енергийния преход успешен", заяви в интервю за Bloomberg Йозеф Клаус, кметът на Нидерайхбах. В знак на това колко бързо са се променили настроенията, ръководителят на града беше цитиран още през февруари да казва, че е "разочарован" от съдебното решение в полза на електропровода.


Разширяване на възобновяемите енергийни източници. Niederaichbach ще отбележи най-южната точка на SuedOstLink

Енергийната криза, която се разрази след нахлуването на Русия в Украйна, беше от ключово значение за намаляване на неговата и на града съпротива срещу SuedOstLink и изглежда стопява съпротивата срещу проектите и на други места. Германците се сблъскват с по-висока инфлация от когато и да било след края на Втората световна война, а гражданите се опасяват, че притискането на силно развитата производствена икономика може да доведе до спиране на производството и загуба на работни места.

"Хората виждат, че възобновяемите енергийни източници са ключът към по-голяма независимост", казва енергийният социолог Катя Витте от Института Вупертал, добавяйки, че "регионално произведената и използвана енергия може да осигури чувство за контрол и доверие".

Проучванията сочат, че общественото мнение все повече подкрепя зелената енергия, а законодателите също коментират промяната, която настъпва на място. 

Лиза Бадум, политик от партията на Зелените, заяви, че в родния ѝ окръг в Бавария от 1999 г. насам е имало само една наземна турбина, но сега се планират четири до пет вятърни зони. Много хора, които преди са били против вятърната енергия - особено консервативните сили - сега гласуват за нея, казва тя.

По подобен начин социалдемократът Тимон Гремелс казва, че в гората близо до дома му, Райнхардсвалд в Централна Германия, в миналото активистите срещу вятъра са били много дейни. Но съпротивата "явно намалява", откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, казва той в интервю.

Тази свобода на действие дава възможност на федералното правителство да разхлаби регулациите в полза на операторите на възобновяема енергия. На вятърните паркове на сушата е разрешено да работят с по-голяма мощност през нощта, дори ако това води до малко повече шум. Заводите за биомаса, които изгарят растения и други органични материали, също получиха разрешение да увеличат производството си, въпреки че са склонни да произвеждат неприятни миризми. 

Коалицията на канцлера Олаф Шолц повиши целта на страната за 2030 г. за възобновяема енергия от 65% на 80% и прие 25 закона или наредби, свързани с енергетиката, през първите три тримесечия на тази година - едва ли това се е случвало на някое правителство преди това. 

В новото законодателство, което влиза в сила през януари, се казва, че чистите енергии са "в първостепенен обществен интерес и служат на обществената сигурност". Въпреки това, според експертите, които съветват правителството, страната няма да успее да постигне целите си в областта на климата през това десетилетие, а класациите за екологични показатели показват, че Германия изостава, главно поради бавния напредък в областта на чистата енергия. 

Въпреки признаците на подобрение, местната съпротива не е престанала да бъде предизвикателство за зеления преход в Германия. Град Оедеран - който се намира в бившия комунистически източен блок на страната, където крайнодясната и климатично скептична партия "Алтернатива за Германия" е много силна - торпилира плановете за изграждане на девет вятърни турбини с годишен капацитет от 135 милиона киловатчаса. Жителите, политиците и местната администрация твърдят, че вятърният парк ще закрие живописна гледка, включваща църква от 13-ти век. 

Въпреки че общностите могат да извлекат значителни ползи от местните наземни паркове - законът дори задължава операторите да споделят печалбите с жителите - местните жители често се опасяват, че могат да загубят, например ако новите разработки доведат до намаляване на стойността на имотите. Те разполагат с много възможности да се противопоставят на новите проекти.

Продължителните процедури за планиране на съоръжения за възобновяеми източници също са основен проблем за предприятията в сектора. Федералните провинции се нуждаят от 14 до 58 месеца, за да издадат разрешително, поради което Германия изостава значително от препоръката на ЕС за една година. Според проучване на най-голямата германска индустриална асоциация BDI някои процедури продължават дори три пъти по-дълго от допустимото. 

По време на последната предизборна кампания в страната Шолц обеща да намали бюрокрацията за възобновяемите енергийни източници. Одобряването на вятърни турбини например не трябва да отнема шест години, а шест месеца, каза той. 

"Като цяло бюрократичните процеси около вятърната и слънчевата енергия и разширяването на мрежата могат да отнемат до 15 години", казва Симон Мюлер, директор на германския енергиен мозъчен тръст Agora Energiewende. Въпреки че федералното правителство е наясно с проблема, то има ограничени възможности да го промени, тъй като вземането на подобни решения до голяма степен е в ръцете на държавните органи.

Ако районите и общините също искат да имат думата, това бързо води до толкова много документация, "че три турбини могат да запълнят 70 папки", заяви главният изпълнителен директор на RWE AG Wind Onshore Катя Вюеншел по време на неотдавнашна дискусия. RWE, гигант в областта на възобновяемата енергия, многократно е предупреждавал, че тези забавяния правят Германия по-малко привлекателна за инвестиции.  

В същото време в баварския Нидерайхбах проектантите са само малко по-обнадеждени. Въпреки че е преодоляна съпротивата на местното население, енергийната супермагистрала все още е на години от облекчаване на енергийните проблеми на Германия, като конкретните планове за строителство все още не са започнали. Федералният регулаторен орган очаква целият електропровод да бъде изграден и пуснат в експлоатация до 2030 г.