ЕС преговоря със САЩ за отпадане на ограниченията от Закона за инфлацията

Валдис Домбровскис, Европейски комисар за икономиката

16:30 | 28 ноември 2022
Преводач: Мария Попова

Какво се случва между Европейския съюз и Съединените щати? Ще има ли търговска война?

Току-що проведохме дискусии между търговските министри от ЕС. Говорихме и за отношенията между ЕС и САЩ в контекста на предстоящата среща на съвета по търговията и технологиите, която ще се състои в САЩ на 5 декември.

Има добри новини за задълбочаването на връзките ни в търговията, но същевременно налице са опасенията ни заради закона за понижаване на инфлацията и дискриминационните му разпоредби срещу европейски компании от всички индустрии: електромобили, батерии, възстановими източници, енергоемки индустрии и други.

В момента провеждаме работни срещи на високо ниво между ЕС и САЩ и те работят по тези проблеми. Надяваме се да постигнем резултати. Посланието на министрите беше много ясно: трябва да видим конкретни резултати и отговор на опасенията на  ЕС.

Говорите за дискриминация, за опасения, че ЕС няма да получи добра сделка, но дали във вече проведените разговори с администрацията на Байдън се вижда, че те ви слушат, че разбират проблема? Германия каза, че проблемът се състои в това, че те не разбират притесненията. Не че искат търговска война, а просто не разбират проблемите.

Това, което искаме е справедливо отношение. Ние искаме европейските стоки, европейските компании да получават в САЩ същото отношение, каквото получават американските компании и стоки в Европа. Това е нашето искане.

Ще ви дам конкретен пример: електромобилите. В Европа също осигуряваме субсидии за електромобили, но без дискриминация и европейските потребители могат да си купят Tesla произведена в САЩ и да получат субсидията. Това има и последици.

През септември най-продаваният модел автомобил в Германия е бил Tesla Model Y. Ние искаме да получим същото недискриминационно отношение и в случая с американските субсидии.