В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ако има политическа воля, България може да произвежда части за ВЕИ сектора

Марияна Янева, директор "Политики и комуникации" на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия, "В развитие", 01.12.2022

17:25 | 1 декември 2022
Обновен: 18:23 | 1 декември 2022
Автор: Галина Маринова

България би могла да има място в сектора на производството на части и компоненти за ВЕИ индустрията, но политическата обстановка, липсата на ясно изразена воля от правителство, парламент, пречи на големи инвеститори да дойдат да разглеждат сериозно пазара в България. Иначе ние имаме малки компании в тази сфера, които дори в световния пазар имат направена марка и име, но остават сравнително непознати. Това каза Марияна Янева, директор "Политики и комуникации" на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

С регулациите, които има в Европа е трудно бързото внедряване на мощности, но е важно да се върви в посока на независимост по отношение на производствения цикъл и веригите на доставки в областта на ВЕИ, защото дори и малките стъпки ще доведат в крайна сметка до добър резултат, добави Янева. 

По думите й е нужна подкрепа за научно-развойната дейност, включително поемане на по-голям риск от държавите, за да могат компаниите, които оперират в тази дейност, да имат свободата да експериментират с различни нови решения, които могат да доведат до пробив след известно време.

"Няма равнопоставеност между зависимостта, което е базирана на изкопаеми горива и тази, което е на възобнов енергия. Китай и суровините, които осигурява, са важни, но слънчевите, и фотоволтаичните централи, и вятърните, имат дълъг експлоатационен живот - 20-30 и нагоре години, а и в това време, работейски, те произвеждат енергия от изцяло местен ресурс. Зависимостта не е равнопоставена, каза гостенката по повод опасността Европа да се постави в зависимост от Китай по подобие на сегашната енергийна зависимост от Русия". 

В последните две години, поради COVID кризата и нарушената верига на доставките, както и поради повишеното търсене, наблюдаваме увеличение на цените. Нещо, което през 10-те години преди 2020 г., бе немислимо, защото се наблюдаваше ценови спад - някъде и над 90% за някои от технологиите, като фотоволтаичните, сподели гостенката. Последните две години се наблюдава известно покачване на част от материалите, но пък цената на доставките от Китай, които доста се бяха покачили, в момента се връщат на около 4% от общата цена на доставките. Има известно нормализиране и в тази посока.

"Сега има много голям подем както в Европа, така и в САЩ. Търсенето е голямо и производствените капацитети не могат да го настигнат. Затова към момента цените се задържат по-високи, отколкото бяхме свикнали да ги виждаме, но все пак остават по-предвидими отколкото други енергийни ресурси". 

Темповете на развитие в сектора в ЕС са ограничени повече от собствените ни регулаторни рамки, отколкото от веригата на доставки, защото компаниите, които работят в този сектор са винаги динамични и гъвкави и могат да намерят необходимите ресурси, подчерта Янева. 

Рекордният ръст на нетната печалба във ВЕИ сектора в България на фона на влошаването на рентабилността на сектора в Европа като цяло гостенката коментира, като каза, че идната година вероятно няма да е по-трудна и положителният тренд ще се запази, заради голямото търсене и фактът, че българските компании са много по-динамични и гъвкави. 

"В България има много мерки, но по-голямата част от бизнеса осъзнава, че те са временни и трябват дългосрочни инвестиции за рентабилност. Затова голяма част от инвестициите, които се правят у нас, са системи за собствено потребление. Българските компании, занимаващи се в този сектор, растат с доста голям процент. 2023 също се очертава добра. И на европейския пазар ще има рекордно инсталирани мощности, в България също набират скорост доста от проектите. Очаквам поне за следващата година да се запази възходящият тренд".  

Инвестициите във възобновяема енергия във времена на инфлация, когато останалите активи губят своята привлекателност, са много търсени. Единственото, което ни бави, е, че тези проекти трудно могат да бъдат отсети и да се даде приоритет на тези, които са по-добре развити, каза събеседничката.

Нужни са съвместни усилия и политическа воля, както за научно-развойната дейност, така и за даване на обществен приоритет на развитието на ВЕИ проектите, заключи Марияна Янева. Пример за това е регламентът, който ЕК предлага, за спешни мерки за овладяване на енергийната криза, в който се предвижда значително облекчаване на административния режим за малките ВЕИ проекти за системи за собствено потребление и скъсяване на процедурите за тях до един месец. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.