Правителствената подкрепа за газа ограничи инфлацията в Германия за декември

Инфлацията за месеца е 9,6% на годишна база и е най-ниската от август насам, докато средната прогноза на 20 анкетирани икономисти беше за поскъпване от 10,2%.

19:05 | 3 януари 2023
Автор: Жана Рандоу
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската инфлация се забави с повече от очакваното през декември след като правителството пое част от разходите за газ през месеца и временно облекчи кризата с разходите за живот.  

Инфлацията за месеца е 9,6% на годишна база и е най-ниската от август насам, докато средната прогноза на 20 анкетирани икономисти беше за поскъпване от 10,2%.

Понижението до едноцифрена стойност на базисната инфлация прикрива увеличението в разходите за храна в Германия към края на 2022 година, което затяга примката обхванала най-бедните семейства и подклажда риска от спираловидно покачване на възнагражденията и инфлацията.  

"Ръстът на цените вероятно ще остане упорито висок през тази година", казва Йорг Кремер, главен икономист в Commerzbank AG, който смята, че държавната помощ е намалила инфлацията с около 1,2 процентни пункта. "В среда на обезсилени инфлационни очаквания синдикатите вероятно ще могат по-лесно да прокарат значително по-високи увеличения на заплатите, а компаниите - по-високи продажни цени."

Докладът вероятно е предвестник за общата инфлация за 20-членната еврозона, които ще бъдат представени в петък. Устойчивостта на инфлацията в най-голямата икономика в региона, която е почти пет пъти по-висока от целта на Европейската централна банка, подчертава предизвикателството, пред което са изправени длъжностните лица, за да поставят цените под контрол.

Политиците, сред които и президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел, обещаха по-нататъшни решителни действия в отговор на ситуацията. Това може да означава удължаване на историческата поредица от повишения на лихвените проценти на ЕЦБ с поне още две стъпки от по половин пункт в началото на тази година.

Силният пазар на труда в Германия, където безработицата неочаквано спадна през декември, подкрепя техните аргументи, че леката зимна рецесия няма да срине икономиката.

Доверието дори започна да се повишава. След като водещият показател за бизнес очакванията в страната достигна шестмесечен връх през декември, проучванията на мениджърите по покупките показаха тази седмица, че спадът в производството се облекчава, тъй като проблемите по веригата на доставките намаляват.

Забавянето на инфлацията при вноса и цените на производител също намалява, въпреки че и двете продължават да се движат с темп, далеч надхвърлящ 20%.

Какво казват от Blooomberg Economics...

"По-добрите от очакваното данни за Германия увеличават възходящите рискове  за прогнозата ни за инфлация в еврозоната".  

-Мартин Адемър

Бундесбанк прогнозира, че потребителската инфлация ще остане над 7% през 2023 г., и предупреди да не се тълкуват погрешно отделни доклади с данни като промяна в тенденцията, позовавайки се на "голяма несигурност".

Все още не е ясно как новите пределни цени на газа и електроенергията ще бъдат взети предвид в официалната статистика, твърдят служителите в последния си месечен доклад, а промяната в базовата година на поредицата ще увеличи волатилността. Така или иначе се очаква през януари инфлацията в Германия отново ще се ускори значително.

"Инфлацията в Германия вече не е само инфлация на цените на енергията, а е засегнала почти всички стоки и услуги", заяви Фридрих Хайнеман, икономист в базирания в Манхайм изследователски институт ZEW. "Инструменти като спирачката на цените на газа в крайна сметка облекчават само симптомите."

Министърът на финансите Кристиан Линднер започна новата година с обещанието, че правителството ще даде своя принос, за да гарантира връщането на инфлацията към целта на ЕЦБ от 2%. Постигането на тази цел трябва да бъде "най-висш приоритет" за служителите във Франкфурт и Берлин, заяви той пред Bild am Sonntag.

Инфлацията в Германия от 8,7% през миналата година е най-високата от обединението на страната досега.

Данните за еврозоната се очакват в петък, а през следващите дни ще последват докладите от Франция и Италия. Инфлацията в региона се очаква да се забави под 10% за първи път от три месеца насам.