Курода шокира пазарите, инфлацията в САЩ се охлажда, а Виетнам измества Великобритания

Последните събития в световната икономика в 10 графики

19:30 | 25 декември 2022
Обновен: 19:42 | 25 декември 2022
Автор: Моли Смит ,Винс Гол
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода шокира пазарите по-рано тази седмица, като удвои ограничението за 10-годишната доходност, с което спомогна за проправяне на пътя към евентуално нормализиране на паричната политика при нов управител.
Промяната, която заслепи всички 47 икономисти, анкетирани от Bloomberg преди вземането на решението, има потенциала да разклати световните пазари, тъй като таванът спомогна за поддържането на ниски разходи по заемите в световен мащаб. По-късно през седмицата основният показател за инфлацията в Япония се ускори до най-бързия темп от 1981 г. насам, което продължи да подхранва спекулациите, че централната банка на Япония отново ще изненада пазарите.

В САЩ предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията продължи да отстъпва, но заплатите все още се увеличават твърде бързо, за да се харесат на политиците. Реалните потребителски разходи се понижиха, но Фед ще иска да види данни за повече от месец, за да покажат, че търсенето значително се охлажда.

Ето някои от графиките, които се появиха в Bloomberg тази седмица, за последните събития в световната икономика:

Азия
Решението на Курода да разшири търговския диапазон за доходността на 10-годишните облигации предизвика скок на йената и разтърси световните пазари. Този ход разтърси пазарите - повиши йената и доходността на облигациите, като същевременно изпрати акциите надолу. Последиците надхвърлят границите на Япония. Тъй като Японската централна банка - последната държава от развитите икономики, която се задържа в глобалната промяна на затягането на паричната политика - сега позволява на референтната доходност да се търгува по-високо от преди, шокът ще отекне на световните финансови пазари.

Global Economy
Дефицитът на Китай се влошава. Общият бюджетен дефицит отново се влоши през ноември

Общият бюджетен дефицит на Китай достигна рекорден размер досега през тази година, показвайки колко вредни за икономиката и за държавните финанси са били изоставената вече политика " Covid нула" и продължаващият срив на жилищния пазар. Според изчисления на Bloomberg, базирани на данни от Министерството на финансите, от януари до ноември увеличеният бюджетен дефицит е 7,75 трилиона юана (1,1 трилиона долара).

Global Economy
Без повишаване на доверието. Доверието на по-малките китайски компании не се подобри особено след края на Covid нула

Икономическата активност на малките фирми в Китай продължи да спада през декември, като бизнес перспективите допълнително отслабнаха след като случаите на Covid нараснаха на фона на възобновяването на работата, според Standard Chartered Plc. Показателят за бизнес условията в малките и средните предприятия е на територията на свиването за трети пореден месец през декември.

САЩ и Канада
Global Economy
Основните показатели за инфлацията и ценовите очаквания в САЩ са умерени

Инфлацията в САЩ продължи да се успокоява в края на 2022 г., а очакванията за бъдещи повишения спаднаха, засилвайки надеждите, че най-тежкият пристъп на ценови натиск от едно поколение насам най-сетне е отминал. Въпреки това заплатите все още се покачват твърде бързо, тъй като пазарът на труда остава свит.

Global Economy
Продажбите на собствени жилища в САЩ се понижават за десети месец. Подписването на договори само за еднофамилни къщи спада до най-слабото ниво от 12 години насам

Продажбите на собствени жилища в САЩ спаднаха за десети пореден месец през ноември, удължавайки рекордния спад, тъй като високите лихви по ипотечните кредити продължават да задушават достъпността. Подписването на договори за покупка на еднофамилни къщи се срина до 12-годишно дъно, докато продажбите на апартаменти също спаднаха.

Global Economy
Основната инфлация в Канада се оказва устойчива. Мерките, които централната банка следи най-отблизо, се повишават

Инфлацията в Канада се забави през ноември, но ключовите показатели за основния ценови натиск се повишиха, което може да отслаби надеждите за пауза в повишаването на лихвените проценти. Данните за потребителските цени показват, че ценовият натиск остава упорито висок, дори и когато икономиката намалява темповете си на растеж, а по-високите разходи по заеми ограничават вътрешното търсене. 

Европа
Global Economy
Жестоко свиване. Великобритания е в плен на най-рязкото понижение на жизнения стандарт в историята

Доходите на домакинствата в Обединеното кралство спадат за четвърто поредно тримесечие, което поставя британците на път да преживеят най-лошия период за стандарта на живот, тъй като официални лица оцениха, че икономиката е по-слаба, отколкото се смяташе досега. Коригиран спрямо инфлацията, разполагаемият доход на човек е намалял с 0,5 % през третото тримесечие, докато брутният вътрешен продукт е спаднал с 0,3 %.

Global Economy
Допълнителен дълг. Над 300 млрд. паунда бяха добавени към планираните заеми за 5 години

През ноември държавните заеми на Обединеното кралство нараснаха рязко, тъй като публичните финанси бяха подложени на нарастващ натиск от увеличаващите се плащания на лихви по дълга и огромните разходи за субсидиране на сметките за енергия на потребителите и предприятията. Бюджетният дефицит възлезе на 22 млрд. паунда (26,8 млрд. долара) - най-високата месечна сума в записите от 1993 г. насам и почти три пъти повече от 8,1 млрд. паунда преди година.

Развиващи се пазари
Global Economy
Голямата седморка. Виетнам измести Обединеното кралство от първите седем партньори на САЩ в търговията със стоки

Тази година Виетнам е на път да измести Великобритания от дългогодишното ѝ място сред седемте най-големи партньори на САЩ в търговията със стоки, което ще бъде първият случай, в който Обединеното кралство не е било в тази група в регистрите от поне 2004 г. насам. По данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ делът на Обединеното кралство в търговията със стоки в САЩ се е понижил до 2,6 % през първите 10 месеца на тази година, докато този на Виетнам е нараснал до 2,7 %.

Global Economy
Реални лихвени проценти в избрани икономики. Агресивната парична политика на Бразилия се съчетава с бърз спад на инфлацията, за да нареди страната сред държавите с най-високи реални лихвени проценти в света

След едни от най-агресивните повишения на лихвените проценти в света инфлацията в Бразилия спадна наполовина през последните шест месеца. Това звучи като изпълнена мисия - само че централната банка не смята, че това е така. Макар че бенчмаркът на банката сега предлага коригирана спрямо инфлацията възвръщаемост от почти 8% - световен връх сред големите икономики - трейдърите смятат, че следващият ѝ ход е по-вероятно да бъде ново затягане на паричната политика заради фискалната политика.

Светът
Global Economy
Повечето централни банки повишиха разходите по заемите през тази година. Промяна в лихвените проценти в базисни пунктове

Политиците в Египет, Мароко и Индонезия повишиха лихвените проценти тази седмица, докато тези в Унгария, Парагвай и Чехия запазиха лихвените си проценти.