В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Scope Ratings прогнозира 1% ръст за България през 2023 г. с инфлация от 7.3%

Денис Шен, директор "Суверенни рейтинги" в Scope Ratings, "В развитие", 30.12.2022 г.

16:50 | 30 декември 2022
Автор: Даниел Николов

2023 г. се очертава да бъде отново трудна като глобалният растеж се очаква да се забави до 2.6% при 3.3% през 2022 г. и потенциал от 2.9%. Рисковете през 2023 г. идват от по-рязко от очакваното икономическо забавяне, по-устойчива инфлация и по-рестриктивни политики от централните банки, понижение на глобалния имотен сектор и по-агресивни действия на Русия спрямо Украйна или Запада. Благоприятни ефекти може да имат продължаване на устойчивостта на икономиките и потребителското търсене въпреки инфлацията, новата бюджетна рамка на ЕС, по-лека енергийна криза през зимата на 2023 г. и по-бързото отваряне на Китай. Това коментира Денис Шен, директор "Суверенни рейтинги" в Scope Ratings, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Очакваме растеж от 1% в България за 2023 г. и по-умерено от сравнително високото ниво в момента на инфлация от 7.3%. Смятаме, че високата инфлация е особен проблем за икономиката, защото това е проблем и за критериите за приемане на България в еврозоната."

Като цяло прогнозата за кредитните рейтинги на Scope Ratings е негативна в глобален мащаб за 2023 г. Около 20% от публично оценяваните държави имат негативна прогноза, има сравнително нисък процент на държави с позитивен кредитен рейтинг - 11%.

"Има висока вероятност държавите в глобален мащаб да са изправени пред понижаване на рейтинга през 2023 г."

Най-застрашени са Русия и Украйна, развиващите се пазари, които нямат резервна валута в банките си, които да ги предпазят от глобалните рискове, както и държави с дългосрочни икономически проблеми като Турция, Китай, Унгария. Влизането на България в еврозоната би добавило сигурността на подобна резервна валута и би било благоприятно за суверенния ѝ рейтинг, добави Шен.

Дълговите нива на повечето напреднали икономики ще отбележат спад през 2023 г., като Португалия, Гърция и Нидерландия вероятно ще се върнат към предпандемичните нива още тази година.

Как ще се отразят климатичните политики върху световните икономики може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.