Шолц се сблъсква с факта, че никак не е лесно да бъдеш "зелен"

Германия се нуждае от инвестиции от частния сектор, за да се откаже от въглищата, газа и ядрената енергия

12:00 | 4 февруари 2023
Обновен: 12:04 | 4 февруари 2023
Автор: Уилям Уилкс, Камил Ковалче
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В сянката на разпадащата се въглищна централа в Енсдорф Олаф Шолц се срещна с бизнесмени и политически лидери в сряда, за да отпразнува бъдещето на обекта като фабрика за производство на чипове за електромобили. Това беше обещаващ знак за германския канцлер след една напрегната седмица, през която той представяше икономическата сила на Европа като фактор, който я отклонява от старите енергоемки технологии.  

"Фактът, че добрите стари времена са отминали, не означава, че не могат да започнат нови добри дни", каза Шолц на събитието, на което бе отбелязана сделката на стойност 3 млрд. долара между автомобилния доставчик ZF Friedrichshafen и американския производител на полупроводници Wolfspeed Inc.

Ветровитият обект в малката западна област Саарланд в Германия е буквално на половин свят от южноамериканските столици, които 64-годишният Шолц обиколи само по-рано тази седмица. В неделя Шолц беше в Буенос Айрес, Аржентина, за да осигури достъп до водородните ресурси на тази страна. В понеделник той беше в Сантяго, Чили, където преговаряше за доставките на литий за германската промишленост. По-късно същия ден той беше в Бразилия, където представи екологичен пакет на стойност 200 млн. евро, предназначен за инициативи в областта на възобновяемата енергия. На всички тези спирки основното послание към корпоративната Германия и света беше едно и също: Берлин е отворен за бизнес.

По време на дългите години на Ангела Меркел компании като Mercedes-Benz AG и Volkswagen AG можеха свободно да трупат богатства в Китай, а BASF SE и Uniper SE се възползваха от евтината руска енергия. Времената на подем са отминали. Нахлуването на Русия в Украйна принуди най-надеждния клиент на Москва за петрол и газ да търси доставки другаде. Осъзнаването, че германската автомобилна индустрия е твърде зависима от Тайван за чипове и от китайските доставчици на материали за батерии, накара Берлин да предприеме стъпки за намаляване на експозицията си. Под ръководството на Шолц германската индустрия се бори да намери нови технологии и търговски партньори, които да осигурят гръбнака на предстоящата зелена трансформация.  

Going Green
Херберт Дийс, главен изпълнителен директор на Volkswagen AG, и Шолц по време на церемонията за гигафабриката SalzGiga. Снимка: Bloomberg LP

Шолц се нуждае от инвестиции от частния сектор, които да му помогнат да откаже страната от въглищата, газа и ядрената енергия, което означава да продаде Германия като дестинация за компании от следващо поколение. Още по-сложно е, че той трябва да направи това, докато се движи по бюрократичната линия на ограниченията на субсидиите на ЕС и значителната бюрокрация на самата Германия, както и докато убеждава уморената от пандемии и войни общественост в една непопулярна истина - преходът към по-зелен и по-чист свят няма да се осъществи без известна загуба на благосъстояние.

За промишлеността това вече е факт. Тежко засегнати от енергийната криза, производители на химикали като BASF и Lanxess започват да преместват производството на някои химикали, което означава, че бъдещите инвестиции - и свързаните с тях работни места - също е по-вероятно да отидат в чужбина. И тъй като се забавиха в началото на прехода към зелена енергия, германските производители на автомобили като Volkswagen и BMW сега рискуват да загубят статута си на световни лидери. Законът за намаляване на инфлацията в САЩ - мярка на стойност 369 млрд. долара, приета през август миналата година, за да се преразгледа американската енергийна екосистема, създаде допълнителни предизвикателства. 

"Ако се върнете една година назад, ние казахме, че първо ще изградим Европа и след това ще отидем в Северна Америка", заяви в петък главният изпълнителен директор на Northvolt Петер Карлсон в отговор на въпрос за плановете на шведския производител на батерии да построи нов завод в Германия. "И тогава дойде IRA. Стана почти невъзможно да се конкурираш в Северна Америка, освен ако не изградиш производството си и веригата си за доставки там."

За да се справи с тези предизвикателства и до 2035 г. германската икономика да работи изцяло със зелена електроенергия, канцлерът оказва пълна подкрепа на това, което нарича нова индустриална революция. Това включва инвестиране на 6,6 млрд. евро за ускоряване на изграждането на станции за зареждане на електрически автомобили и изразходване на повече от 10 млрд. евро за програма за субсидиране на чиста енергия. Надеждата е, че тази федерална щедрост - заедно с мерките за намаляване на данъците и бюрокрацията - ще доведе до милиарди евро частни инвестиции във всичко - от електромобили до вятърни турбини и модули за слънчеви панели. 

"През тази година ще се реши дали германското правителство ще постигне целите за разширяване, които си е поставило", каза Симоне Петер, председател на Асоциацията за възобновяеми енергийни източници BEE. 

Going Green
Улична станция за зареждане на електрически превозни средства по време на инсталирането ѝ във Франкфурт. Снимка: Bloomberg LP

Преходът на Германия към зелена икономика е в началото си, но вече има някои победи. В допълнение към проекта в Саарланд, заводът на Tesla в Бранденбург, одобрен от Меркел, влезе в експлоатация миналата година, а местните компании също се възползват от субсидиите на Шолц. Едно от тях е стоманодобивният гигант Salzgitter AG, който се стреми да намали наполовина емисиите си до 2030 г. чрез производство на по-малко въглеродна стомана - план, който правителството подкрепи с над 1 млрд. евро субсидии. 

Компанията "много, много внимателно" е анализирала дали би било по-изгодно да премести определени операции извън Германия, заяви ръководителят на програмата Мартин Заппе, и в крайна сметка е взела решение да не го прави. "Това е игра на разходи и именно заради това решението е взето в полза на Salzgitter", каза той по време на неотдавнашна дискусия.

Going Green
Пилотен проект "Зелена стомана" на Salzgitter AG. Вятърна турбина и водородна инсталация, които са част от проекта за зелена стомана на Salzgitter за производство на стомана с ниско съдържание на CO2. Снимка: Bloomberg LP

Разбира се, Германия не е единствената страна, която се бори за челно място в бъдещата зелена икономика, а конкуренцията е силна. Това пролича във вторник, когато министърът на икономиката Роберт Хабек, който в момента води разговори с производителите на чипове Intel и TSMC за изграждане на нови заводи в Магдебург и Дрезден, се появи в токшоу, за да обсъди текущите преговори с Northvolt за изграждане на завод за батерии за електромобили в Шлезвиг-Холщайн.

Хабек каза, че сделката се е приближавала към финала, докато не е бил приет Законът за данъчното облагане, който заплашва да я провали. Дискусиите бяха възобновени, след като Германия удвои усилията си, но инцидентът показа до каква степен правителството се подчинява на корпоративните интереси.

"Не мога да обещая, че те ще дойдат [в Германия]", каза Хабек на зрителите. "Но виждате колко усилено работим, за да създадем конкурентни условия тук".