Германия все още е на години от замяната на руския газов капацитет

Графика на деня, 24.01.2023 г.

10:44 | 24 януари 2023
Обновен: 10:54 | 24 януари 2023
Автор: Петра Зорге
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Германия ще има нужда от години преди да успее да замени вноса на руски тръбопроводен газ с мощности за втечнен природен газ, според оценки на Министерството на икономиката на страната.

Канцлерът Олаф Шолц каза пред Bloomberg миналата седмица, че Германия си е научила урока от това, че е твърде зависима от Русия. Целта сега е да се изгради капацитет, който дава шанс на страната да има толкова газ, колкото имаше преди инвазията, без да внася от Русия, каза той.

Но ще отнеме до 2026 г. на Германия да инсталира 56 милиарда кубични метра вътрешен капацитет за внос на втечнен природен газ, приблизително толкова, колкото внесе по тръбопроводи от Русия през 2021 г., пише Министерството на икономиката в отговор на набор от въпроси на Лявата партия. До 2030 г. тези мощности се очаква да достигнат 76,5 милиарда кубически метра, или около 80% от общото потребление на газ в Германия през 2021 г.

Досега Германия успя да намали зависимостта си от Русия чрез намаляване на общото потребление, внос на LNG през съседни европейски страни и увеличаване на доставките по тръбопроводи от Норвегия и Нидерландия. Част от тези доставки са несигурни на фона на плановете за затваряне на ключовото газово находище в Грьонинген през следващата година.

„Истината е, че през следващите три до четири години няма да има достатъчно капацитет за производство на втечнен природен газ в света, за да отговори на нарастващото търсене“, каза Кристиан Лейе, депутат от Лявата партия, пред Bloomberg. „Така че негласната стратегия е, че Германия ще продължи да плаща луди цени, а други, по-малко богати страни ще останат с празни ръце.“

Говорител на Министерството на икономиката отказа да коментира повече документа.