Поевтиняването на долара оказва изненадваща подкрепа на Nasdaq преди сезона на отчетите

Доларът отслабна, достигайки най-ниската си стойност от април насам

08:15 | 31 януари 2023
Автор: Райън Властелица
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Въпреки че инвеститорите в технологични компании имат много проблеми, за които да се тревожат, докато секторът навлиза в ключовата седмица за корпоративни отчети, един забележителен насрещен вятър от миналата година отслабна през последните месеци: доларът.

Доларът отслабна с около 11% спрямо кошница от основни валути от двугодишния връх, достигнат през септември, достигайки най-ниската си стойност от април насам. Тенденцията ще подкрепи печалбите на компаниите, които получават по-голям процент от приходите си извън САЩ, тъй като по-евтината американска валута означава, че чуждестранните приходи се превръщат в повече долари.

В понеделник индексът остана без съществена промяна, докато индексът Nasdaq 100 спадна с 0,9%.

Nasdaq 01
Спадът на долара може да се окаже попътен вятър за акциите

"Валутните транслации бяха голям насрещен вятър през миналата година, но тази опорна точка в долара ще подкрепи приходите и растежа", каза Роб Хоуърт, старши инвестиционен стратег в U.S. Bank Wealth Management. "Когато компаниите погледнат напред през годината, те могат да започнат да виждат ползите от това накъде се движи валутата."

Индексът на долара отбеляза най-голямото си нарастване през миналата година от 2015 г. насам, което е страничен продукт от повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв с цел борба с инфлацията. Обратът отразява оптимизма, че централната банка може да е близо до миролюбив завой; доходността на 10-годишните държавни ценни книжа, ключов фактор за оценките на технологиите, по подобен начин отстъпи от неотдавнашния си връх.

Технологичният индекс Nasdaq 100 се е повишил с 6,9% от пика на доларовия индекс през септември, а в началото на 2023 г. се повишава вече четири поредни седмици. 

По-слабият долар вече е тема в този сезон на отчетите. Главният финансов директор на IBM Джеймс Кавано заяви пред Bloomberg News, че валутата ще спре да тежи на растежа през тази година, като слабостта ще подкрепи резултатите през втората половина. Това беше повторено от ServiceNow Inc, която заяви, че валутните колебания вероятно няма да натежат на годишните приходи като цяло през тази година, след като през годината те ограничиха растежа с 4,5 процентни пункта.

Попътният вятър би трябвало да се усети в целия сектор. Въпреки че UBS Group AG очаква, че Apple Inc. ще покаже слабост на iPhone, когато докладва, тя прогнозира, че това ще бъде компенсирано от тенденциите във валутните курсове. По-малко от половината от приходите на Apple за 2022 г. идват от Северна и Южна Америка, по данни на Bloomberg.

Изследователската компания Bernstein оценява, че акциите, които покрива, ще имат полза за приходите от 1,7% до 4,2% през тази година от "драстично отслабващия долар" - тенденция, която тя очаква да действа като амортисьор при отчетите на компаниите, тъй като вероятно не е отразена в консенсусните оценки.

Индексът на долара остава с около 14% по-висок от най-ниското си ниво през 2021 г. и дори след неотдавнашното отстъпление, той все още натежава на някои компании. В конферентен разговор миналата седмица Microsoft Corp. заяви, че въз основа на текущите обменни курсове ръстът на продажбите през това тримесечие ще бъде с около 3 процентни пункта по-нисък, отколкото би бил при други обстоятелства.

Положителните перспективи за бъдещите тримесечия за много технологични компании благодарение на долара не засенчиха факта, че този сезон на отчетите вече имаше някои разочарования, включително от Microsoft, Intel Corp. и Texas Instruments Inc. Разбира се, инвеститорите продължават да следят политиката на Федералния резерв, особено преди решението на централната банка в сряда.

"Всеки гледа на отслабването на долара като на попътен вятър, но това, което наистина е в ума на всички в момента, е търсенето", каза Майкъл О'Кийф, главен инвестиционен директор в Stifel Nicolaus & Co. "Все още чакаме забавящият ефект на Фед върху търсенето да се прояви. Ако нещо накара Фед да ни изненада, бързо може да видим обрат в курса на долара".

Технологична графика на деня
Nasdaq 02
Nasdaq 100 стартира 2023 г. с четири положителни седмици

Nasdaq 100 стартира силно 2023 г., като индексът, в който има основно технологични компании, приключи четвъртата си поредна положителна седмица. Индексът добави 4,7% през миналата седмица, което е най-големият му седмичен ръст от ноември насам, а четириседмичната серия е най-дългата му такава от август насам. Досега през януари индексът е нараснал с 10%, което го подготвя за най-голямата му месечна печалба от юли насам.

Най-важните технологични истории
Този път трябваше да е различно. Секторът на чиповете с памет, известен със своите цикли на подем и спад, беше променил начина си на действие. Комбинацията от по-дисциплинирано управление и нови пазари за неговите продукти щеше да гарантира, че компаниите ще осигурят по-предвидими приходи. И все пак, по-малко от година след като компаниите, произвеждащи памети, направиха подобни изявления, индустрията преживява един от най-лошите си периоди в историята.

Baidu Inc. планира да пусне услуга за чатботове с изкуствен интелект, подобна на ChatGPT на OpenAI, според запознат с въпроса, което е потенциално най-значимото участие на Китай в надпреварата, предизвикана от технологичния феномен.

Ключов доставчик на Apple Inc. е започнал да произвежда компоненти за AirPods в Индия, което е важна стъпка в стремежа на американския технологичен гигант да разшири производството си в страната.

Honor Device Co. беше единственият голям производител на телефони, който постигна ръст на доставките в Китай през миналата година, противопоставяйки се на двуцифрения спад, който доведе до най-ниското ниво за пазара от десетилетие.

Foxconn Technology Group назначи бившия шеф на Nidec Corp. Джун Секи за главен стратегически директор на своето предприятие за електрически превозни средства, с което направи първия важен договор за бизнес, в който производителят на iPhone се надява да открие нови пазари.

Китайският онлайн търговец на дребно JD.com Inc. затваря сайтовете си за електронна търговия в Индонезия и Тайланд, тъй като компанията пренасочва стратегията си за чужбина към вериги за доставки и логистични услуги.

Royal Philips NV съкращава още 6 000 работни места, или около 8% от общия брой, тъй като производителят на медицинско оборудване предприема мерки за намаляване на разходите, докато се бори със скъпоструващите изтегляния на потребителски медицински изделия.

Фирмата за изкупуване Convergence Partners набра 296 млн. долара за закупуване на африкански технологични активи, съобщи председателят Андиле Нгкаба. Фирмата иска да инвестира в активи, вариращи от центрове за данни до оптични влакна, каза той.