САЩ обвиниха Китай, че държавни компании подпомагат руските военни усилия

Администрацията на Байдън е предупредила за последиците от предоставянето на материална подкрепа за войната

20:35 | 24 януари 2023
Автор: Питър Мартин, Джени Леонард
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Администрацията на Байдън се е обърнала към китайското правителство с доказателства, които сочат, че някои китайски държавни компании може да оказват помощ на военните усилия на Русия в Украйна, твърдят запознати. САЩ се опитват да установят дали Пекин е наясно с тези дейности. Анонимните източници отказаха да дадат подробности за подкрепата, освен че тя се състои от несмъртоносна военна и икономическа помощ, която не представлява цялостно заобикаляне на режима на санкции, наложен от САЩ и техните съюзници след нахлуването на руските сили в Украйна.

Тенденцията е достатъчно обезпокоителна, така че американски служители са повдигнали въпроса пред китайските си колеги и са предупредили за последиците от предоставянето на материална подкрепа за войната, казаха запознатите, въпреки че отказаха да предоставят подробности за тези контакти. Президентът Си Дзинпин избягва да критикува Русия във връзка с войната, но също така предложи да играе роля в мирните преговори и се обяви против използването на ядрени оръжия в конфликта.

Говорителка на Съвета за национална сигурност отказа да коментира, както и Централното разузнавателно управление. Китайското посолство във Вашингтон не отговори на два имейла с молба за коментар. Макар че информацията не е еднозначна и остава предмет на дебат, американските служители заявиха, че са съгласни, че отношенията между Русия и Китай сега са изключително близки и Китай прави повече от всякога в подкрепа на Русия.

Хората, запознати с разсъжденията на администрацията, характеризират дейностите на държавните предприятия като съзнателно подпомагане на Русия във военните ѝ усилия. Те не уточниха с какви доказателства може да разполага администрацията в подкрепа на това мнение.

Администрацията преглежда събраните доказателства, за да определи значението им. Установяването на факта, че китайските компании са подкрепяли инвазията, би имало обезпокоителни последици за политиката на САЩ спрямо Русия и Китай. 

Стратегията на САЩ по отношение на Украйна се основава отчасти на изолирането на правителството на президента Владимир Путин и стремежа да се задуши икономиката му и да се възпрепятстват военните усилия. По-голямата подкрепа от страна на Китай, втората по големина икономика в света, може значително да подкопае тази стратегия.

И ако Байдън и неговите съветници установят, че китайското правителство е замесено в действията на тези държавни предприятия или ги приема мълчаливо, те ще бъдат принудени да решат колко силно да се отдръпнат. Това би могло да доведе до риск от отваряне на изцяло нова област на спорове в момент, когато САЩ се опитват да балансират между желанието си за стабилизиране на връзките с Пекин и действията за ограничаване на китайския достъп до високотехнологични микрочипове и да се противопоставят на Китай за това, което считат за по-агресивна позиция спрямо Тайван. 

Миналата седмица министърът на финансите Джанет Йелън се срещна с вицепремиера Лиу Хъ, а държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Пекин през февруари - първата подобна визита, откакто епидемията от Covid-19 прекрати пътуванията в началото на 2020 г.

Русия и Китай декларираха отношения "без граници" преди войната и американски служители смятат, че Китай първоначално е възнамерявал да продаде смъртоносни оръжия на Русия за използване на бойното поле. Но администрацията смята, че Китай е оттеглил този план и твърди, че не прави толкова, колкото би могъл, за да подпомогне инвазията на Путин, казват хората.

Администрацията смята, че китайското правителство иска да помогне на Русия и не е неутрално, както твърди. Китай също така е задълбочил търговските си отношения въпреки исканията на САЩ другите държави да се дистанцират от руската икономика. 

Китай по принцип отхвърля всякакви санкции, освен договорените в ООН, и разглежда американските призиви към други държави да ограничат търговията като нарушение на суверенитета. През 2022 г. вносът на Китай от Русия е нараснал с близо 50% спрямо предходната година, докато износът се е увеличил с 13%.

В Китай има хиляди държавни предприятия, някои от които са пряко контролирани от централното правителство с главни изпълнителни директори, които са с ранг, равен на министрите, и други, които подлежат на по-малко пряк надзор. Всички те са обект на влияние от страна на Комунистическата партия, макар и не винаги детайлите от дейността им да се следят обстойно.

Тенденцията само ще изостри това, което американските официални лица публично заявиха, че е проблем. След среща с високопоставен китайски служител през юли Блинкен заяви, че е предал загрижеността си относно "сближаването на Китай с Русия".

"Сега това, което чувате от Пекин, е, че той твърди, че е неутрален", каза тогава Блинкен. "Бих започнал с твърдението, че е доста трудно да бъдеш неутрален, когато става въпрос за тази агресия. Има ясен агресор. Има ясна жертва."

В края на декември Си и Путин проведоха телефонен разговор, в който се договориха да си сътрудничат в областта на търговията, енергетиката, финансите и селското стопанство, според китайската държавна телевизия. Си е казал на Путин, че Пекин ще продължи да играе конструктивна роля в търсенето на решение на "кризата" в Украйна, въпреки че пътят към мирните преговори няма да е гладък, заяви телевизионният оператор.

И все пак задълбочаването на подкрепата за Москва би се разминало с последните индикации, че Китай се опитва да подобри връзките си със САЩ след месеци на засилено напрежение. След срещата си в Бали миналата година президентът Джо Байдън и Си заявиха, че "никога не трябва да се води ядрена война" и че се противопоставят на "използването или заплахата от използване на ядрени оръжия в Украйна", се казва в изявлението на Белия дом.