САЩ ще усили натиска над Китай за вноса на петрол от Иран

Шери Ан, Bloomberg

13:02 | 24 януари 2023
Обновен: 14:18 | 24 януари 2023
Преводач: Мария Попова


Администрацията на Байдън заяви, че ще увеличи натиска над Китай за спирането на вноса на ирански петрол като част от опитите за налагане на нови санкции. Вашингтон възобнови забраната за износ на ирански петрол през 2018 след оттеглянето на страната от международното споразумение по ядрената програмата. Според САЩ, иранският износ на суров петрол е нараснал през последните месеци и голяма част от него стига до Китай.

"Фокусирането над Китай е правилно, защото това е основната крайна точка за износа на Иран. Ние сме в постоянна връзка с китайските власти и ще продължим да предприемаме стъпки срещу онези, които са свързани с вноса на ирански петрол", каза Робърт Мали, специален пратеник за Иран на Държавния департамент.

Пакистанската централна банка увеличи основната си лихва до 17% - най-високото ниво от 24 години насам. Банката действа в отговор на развихрилата се инфлация, недостиг в снабдителните вериги и свиващи се валутни резерви. Пакистан все още се бори да преодолее последиците от катастрофалните наводнения през миналата година, докато преговорите с МВФ за финансиране са в застой.

Правителството на Кувейт подаде оставка само няколко месеца след като беше назначено след спорове с парламента. Държавната новинарска агенция KUNA съобщи, че премиерът е връчил оставката на престолонаследника. Един от спорните проектозакони е предложението правителството да изкупи потребителски заеми за милиарди динари, но мнозина се опасяват, че това ще изпразни държавната хазна.

Турският президент Ердоган заяви, че няма да подкрепи кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО. Изявлението идва след протести в Стокхолм, на които бяха изгорени копия на Корана. Споразумението постигнато в Мадрид през юни позволяваше кандидатурите на Швеция и Финландия да се разгледат по-нататък. Но Турция отказва да ратифицира кандидатурите и позицията ѝ почти не се е променила.