Бивш агент на ФБР е обвинен в приемане на парични суми и подпомагане на олигарх

Обвиненият, оттеглил се от служба през 2018, е участвал в тайни разследвания на руски олигарси, включително Дерипаска

08:22 | 24 януари 2023
Автор: Боб Ван Ворис
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пенсиониран служител на ФБР е обвинен, че е работил за руския олигарх Олег Дерипаска в нарушение на американските санкции и че е взел 225 000 долара в брой от бивш албански служител по сигурността.

Чарлз Макгонигъл, бивш специален агент, отговарящ за контраразузнавателния отдел на ФБР в Ню Йорк, е обвинен в пране на пари и нарушаване на американските санкции срещу Русия в обвинителен акт, разсекретен в понеделник в Ню Йорк. Отделно той е обвинен във фалшифициране на документи и изготвяне на неверни изявления в обвинителен акт с девет точки, разсекретен във Вашингтон.

54-годишният Макгонигъл е бил арестуван в събота на международното летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк, се посочва в съдебно досие. Прокурорите твърдят, че той се е съгласил да разследва руски съперник на Дерипаска в замяна на скрити плащания.

В понеделник следобед Макгонигъл пледира невинен пред федералния съд в Манхатън. Той беше освободен под гаранция от 500 000 долара. Предвидено е да се яви в съда във Вашингтон в сряда.

Като отговорен специален агент Макгонигъл е притежавал разрешение за достъп до информация за националната сигурност и е отговарял за контрола на контраразузнаването и въпросите на националната сигурност. Макгонигал е служил във ФБР от 1996 до 2018 г. Според прокуратурата той е участвал в тайни разследвания на руски олигарси, включително Дерипаска.

По делото в Ню Йорк е обвинен и Сергей Шестаков, гражданин на САЩ и бивш руски дипломат, който е работил в Ню Йорк като съдебен преводач, според изявление на прокурора на Манхатън Дамян Уилямс. Срещу Шестаков е повдигнато и допълнително обвинение в даване на неверни показания пред разследващите. Правителството твърди, че той е излъгал агентите на ФБР по време на среща през ноември 2021 г. в ресторант в Манхатън. Непосредствено след срещата агентите на ФБР изпълнили заповед за обиск на личните електронни устройства на Макгонигъл и Шестаков.

Според прокурора на Вашингтон Матю Грейвс Макгонигъл, докато все още работел като ръководител на контраразузнаването в Ню Йорк, взел 225 000 долара в брой от "лице, което имало бизнес интереси в Европа и което е било служител на чуждестранна разузнавателна служба". В обвинителния акт от Вашингтон лицето е идентифицирано само като "Лице А".

Прокурорите твърдят, че Лице А е американски гражданин, който живее в Ню Джърси и преди десетилетия е работил за албанска разузнавателна служба. Макгонигъл е пътувал извън САЩ заедно с лицето, за което се твърди, че го е запознало с министър-председателя на Албания и косовски политик. Макгонигъл не е подал изискваните отчети, в които да се описват подробно пътуванията му в чужбина и договорите му с чужди граждани, твърдят прокурорите.

Прокурорите твърдят, че Лице А е предало на Макгонигъл 80 000 долара в брой, докато е седял в кола пред ресторант в Манхатън през октомври 2017 г. Според правителството той е дал на тогавашния служител на ФБР пари в брой още два пъти през същата година.

Макгонигъл се пенсионира през 2018 г., след което през следващата година работи заедно с Шестаков в неуспешен опит да постигне отмяна на санкциите срещу Дерипаска, според правителството. 

Според правителството Макгонигъл и Шестаков са се опитали да скрият участието на Дерипаска в схемата, като не са го посочвали директно в имейлите, използвали са фиктивни компании в писмените договори и са изпращали и получавали плащания, използвайки фалшив подпис върху договор.

Прокурорите твърдят, че те са наричали Дерипаска, който имал дом във Виена, "лицето", "нашия приятел от Виена" и "клиента от Виена", според обвинителния акт.

Делото е "САЩ срещу Макгонигъл", 23-cr-00016, Окръжен съд на САЩ, Южен район на Ню Йорк (Манхатън).