Руските яхти и пари отиват там, където влиянието на САЩ е намаляло

Богатите руснаци насочват капиталите си в Турция, ОАЕ и други страни от Персийския залив

18:00 | 1 юни 2022
Обновен: 19:39 | 1 юни 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Андрей Мелниченко се оказа в трудна ситуация. Притиснат от европейските санкции, насочени срещу руски милиардери, един от най-богатите хора в Русия се нуждаеше от сигурна юрисдикция, за да защити бизнеса, който е изградил. Той я намери в Обединените арабски емирства, пише Bloomberg.

Базираният в Москва производител на въглища SUEK и швейцарската фирма за торове EuroChem, основани от Мелниченко, ще отворят местни търговски единици в износителя на петрол от Персийския залив, според петима души, запознати с въпроса. 50-годишният милиардер подаде оставка от бордовете на двете компании преди санкциите на ЕС, наложени заради предполагаемите му връзки с Кремъл. През май швейцарските власти заявиха, че са размразили сметките на ЕвроХим, след като Мелниченко прехвърли собствеността на съпругата си.

След като така или иначе Мелниченко вече прекарваше повечето си време в Дубай, той премести своята моторна яхта А на стойност 300 милиона долара в града през декември, като я запази там до началото на март, според данните за проследяване на Bloomberg. За последно е забелязан край Рас ал Хайма в ОАЕ. Другата му яхта беше конфискувана от Италия през март.

Говорителите на Мелниченко и SUEK, който е най-големият производител на термични въглища в Русия, отказаха коментар. ЕвроХим също не отговори на искания за коментар. Говорител на Мелниченко каза след налагането на санкциите на ЕС през март, че той няма политически пристрастия и няма основание за мерките, наложени срещу него. Правителствен служител каза на Bloomberg, че ОАЕ приемат сериозно ролята си за защитата на целостта на световната финансова система и работят в тясно сътрудничество с частния сектор за прилагане на целеви финансови санкции и борба с укриването в съответствие с международните си задължения.

Въглищен терминал

ОАЕ са една от трите близкоизточни държави, които се очертаха като магнити за руските богаташи след инвазията в Украйна на 24 февруари, осуетявайки усилията на САЩ да съберат единен фронт срещу Владимир Путин. Вече популярна сред руснаците, търсещи по-топъл климат, Турция и в по-малка степен Израел също се превърнаха в предпочитани дестинации.

Новооткритата готовност на съюзниците на САЩ в Близкия изток да поемат по своя собствен път следва години на силно негодувание спрямо САЩ. Дълбочината на пукнатините беше разкрита след нахлуването в Украйна, при което дори далечните съюзници на САЩ като Япония и Южна Корея се присъединиха към кампанията срещу Русия със собствени санкции и конфискации на активи, но ключови партньори в Близкия изток се въздържаха.

„Тези три страни исторически са били важни съюзници на Вашингтон“, каза Норман Бейли, бивш старши директор по международните икономически въпроси в Съвета за национална сигурност на Белия дом, който изучава руските пари в Близкия изток. "Това показва, че влиянието на САЩ непрекъснато намалява."

ОАЕ отказаха да осъдят нахлуването на Русия при гласуване в ООН. Заедно с Израел те силно критикуват усилията на администрацията на Байдън да възстанови ядреното споразумение с Иран от 2015 г., което и двете страни виждат като заплаха за сигурността. Турция, макар и член на НАТО, сама по себе си е обект на санкции на САЩ заради закупуването на руски оръжия. Въпреки че снабдява Украйна с дронове, тя поддържа връзки и с Путин и се стреми да играе като посредник.

Администрацията на Байдън се опита да подобри връзките в региона след инвазията, но не успя да убеди съюзниците от Персийския залив да помогнат за ограничаване на растящите цени на суровия петрол, които повишават инфлацията в световен мащаб, което е още един знак за отслабващо влияние. ОАЕ са част от ОПЕК, картела на износителите на петрол, който продължава да координира производството с Русия.

Докато някои от най-големите руски банки бяха откъснати от системата за международни разплащания SWIFT след нахлуването, санкционираните бизнесмени успяха да прехвърлят пари през по-малки банки в ОАЕ и Турция, според банкери, адвокати и служители, запознати с движенията.

Много богати хора вече са имали банкови сметки в Европа и Северна Америка, които са използвали за пренасочване на средства при опасност от замразяване, казаха те. Заможните руснаци с връзки са били в състояние да прехвърлят парите си в ОАЕ, понякога на борда на частни самолети, добавиха те, отказвайки да дадат подробности.

Междувременно криптовалутите се появиха като начин за международно прехвърляне на средства с малък надзор.

Още преди войната ОАЕ и Турция бяха в центъра на вниманието заради слабия надзор върху чуждестранните пари. Специалната група за финансов надзор, която е глобалният надзорен орган за финансови престъпления, ги постави съответно през март и октомври в своя сив списък със страни, които не правят достатъчно, за да противодействат на потоците от мръсни пари.

Служители на ОАЕ казват, че страната им остава отворена за фирми и инвеститори от цял ​​свят, въпреки че непрекъснато се стремят да укрепват регулаторната рамка и да се борят с финансовите престъпления.

Турското външно министерство не отговори на искания за коментар. Външният министър Мевлют Чавушоглу каза на форума в Доха през март, че на руските милиардери ще бъде разрешено да правят бизнес в Турция, стига това да е в съответствие с националното и международното право.

Мащабът на свързаните с Русия потоци стана по-труден за измерване, тъй като те вече не се движат само в официални банкови мрежи. Движенията на парични средства чрез криптовалути са по-лесни за скриване и транзакциите често се извършват чрез сложни мрежи от подставени компании, предназначени да се прикриват, чрез тръстове, членове на семейството или адвокати, наети, за да помогнат за справяне със санкциите.

Тъй като Украйна пледира за повече действия, американски служители твърдят, че са обсъдили възможността за вторични санкции срещу руския петрол. Това ще изложи всяка страна или бизнес, които пренебрегват санкциите на САЩ, на санкции от Вашингтон. Идеята обаче предизвиква разногласия, защото би навредила и може да отблъсне някои съюзници, особено тези, които разчитат на руски газ и други стоки.

„Свидетели сме на цялото това геополитическо преустройство“, каза Джоди Витори, професор в Джорджтаунския университет, който изучава връзката между финансовите потоци и националната сигурност на САЩ. "И не мисля, че САЩ имат отговор на това."

Засега администрацията на Байдън се опита да затвори някои вратички, като забрани на американски юридически лица да предоставят счетоводни, корпоративни и управленски консултантски услуги на която и да е руска организация. Обединеното кралство предприе подобни мерки, което затруднява западните компании за професионални услуги да помагат на руснаци, които търсят убежища срещу санкциите.

Ако милиардерите, преместващи активите си в Дубай или Истанбул, имат притесняват относно тези юрисдикции, те определено не го показват.

Най-малко четири свързани с Русия яхти са плавали към Турция от началото на войната, според данните на Bloomberg. Те включват Eclipse и My Solaris на собственика на футболния клуб Челси Роман Абрамович, както и Predator на минния магнат Искандар Махмудов. Други вече бяха в Турция, когато избухна войната.

Санкционираният от Обединеното кралство и ЕС Абрамович също има резервен вариант в Израел.

Финансовата система на Израел е строго регулирана. Въведените предпазни мерки за спиране на финансирането на тероризма и прането на пари затрудняват руснаците да прехвърлят средства през банките, въпреки че те все още могат да купуват имот с относителна лекота, според банкери, адвокати и брокери на недвижими имоти.

Страната също така предлага гражданство на евреи от цял ​​свят, което я прави очевиден избор за руснаците с еврейско потекло. Докато Израел е приел както бягащи украинци, така и разочаровани руснаци, значителен брой милиардери също отговарят на изискванията.

55-годишният Абрамович получи гражданство през 2018 г., след като се бореше да поднови визата си за Обединеното кралство и две години по-късно купи имение за 65 милиона долара в Херцлия. Той притежава и други имоти там.

Израел получи рядък упрек от САЩ, след като през март се появиха снимки на Абрамович от летището в Тел Авив. Заместник-държавният секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд предупреди Израел да не „се превръща в последното убежище за мръсните пари, които подклаждат войните на Путин“. Самолетът на Абрамович излетя от Израел за Турция.

Говорител на израелското външно министерство каза, че страната няма да си позволи да бъде път за заобикаляне на санкциите, наложени на Русия от САЩ и други западни страни, и е създала работна група, която да гарантира, че различните сектори на икономиката разбират санкциите и последствията от неспазването им.

Политическите опасения също са приоритет за Турция. Руснаците представляват една пета от чуждестранните туристи миналата година, а Турция купува почти половината от газа си от Русия. С рекордната инфлация, която предизвика обществен гняв година преди ключовите избори, сега е особено трудно за Турция да се откаже от руските ресурси.

Сергей Волченков, партньор в Tolerance Homes в турския средиземноморски курорт Анталия, каза, че повечето му клиенти са руснаци и търсенето се е увеличило пет пъти след инвазията.

„Някои купуват до 15 апартамента наведнъж, за да получат гражданство“, каза той.

След инвазията Турция повиши прага за получаване на гражданство за чуждестранни купувачи на имоти до 400 000 долара от първоначалните 250 000 долара. Това все още е привлекателно, особено за по-богатите руснаци, които се нуждаят от подкрепа, тъй като ЕС прекратява своите програми за „златен паспорт“.

Продажбите на жилища на чужденци са се удвоили през първите четири месеца на 2022 г. спрямо година по-рано, според официалните данни. През април руснаците за първи път оглавиха класацията на чуждестранните купувачи в Турция.

Давут Четин, ръководител на Търговско-промишлената камара в Анталия, каза, че първоначалната вълна от руснаци от средната класа е била последвана от по-големи риби.

„Те не бяха наоколо през последното десетилетие, вместо това избраха Западна Европа“, каза той. "След всички тези санкции и конфискации, те могат да се върнат."