Разводът на инвеститорите с милиардите на руските олигарси се оказва труден

Битката между основания от Михаил Фридман LetterOne и неговата ключова инвестиция Pamplona е казус в опитa на световните компании да се отделят от руските пари и петното върху репутацията им

19:00 | 14 май 2022
Обновен: 19:50 | 14 май 2022
Автор: Даниел Николов
Михаил Фридман и Петр Авен. Снимка: Bloomberg
Михаил Фридман и Петр Авен. Снимка: Bloomberg

Бордът на инвестиционната фирма LetterOne е уважавана група: британски лорд, бивш посланик, фармацевтичен титан.

Те помагат за надзора на повече от 22 милиарда долара активи по целия свят, от газопроводи под Балтийско море до испански супермаркети и спа за домашни любимци в САЩ. Притежанията на групата и безупречните директори са ясно видими. Това обаче не е така за истинските му поддръжници.

Откакто силите на Владимир Путин нахлуха в Украйна, от LetterOne почти изчезнаха руските милиардери, чиито лични богатства са в основата на нейния капитал. В средата на февруари усмихнати снимки на Михаил Фридман, Петр Авен, Герман Хан и Алексей Кузмичев стояха редом с тези на лорд Дейвис от Аберсох и бившия американски посланик в Германия Ричард Бърт на уебсайта на компанията. В рамките на един месец вече ги нямаше.

Санкционирани от Обединеното кралство и Европейския съюз, Фридман и тримата му сънародници бяха изгонени от собствения си инвестиционен фонд. Ръководството на LetterOne ги извади от борда през март. Фирмата замрази участията на Фридман и Авен, прекрати дивидентите им и спря да приема обажданията им, според източник на Bloomberg.

Тази операция за спешно дистанциране проработи в едно отношение: LetterOne успя да избегне санкциониране. Но има пречка. Най-важната й инвестиция, базираната в Лондон група за частни инвестиции Pamplona Capital Management, все още иска да прекъсне връзките си с фирмата, за да избегне всякаква асоциация с олигарси. Това е мощен пример за това колко трудно ще бъде за фирми като LetterOne да убедят света, че са дистанцирали себе си от своите основатели.

Самоличността на недоволния само допринася за удара: връзките на Pamplona с LetterOne са дълбоки. По-голямата част от финансирането ѝ идва от Фридман и неговите колеги, първо чрез неговото руско дружество Alfa Group, а след това чрез LetterOne. Двете фирми често са обменяли персонал. И двете са имали офис пространство в сградата Seagram в Ню Йорк.

Сега Pamplona казва, че иска да ликвидира всичките си фондове, в които участва LetterOne. „Лудост“ е как един участващ в развода описва хода на компанията. Pamplona не би съществувала без парите на LetterOne, добавя той. Говорител на Pamplona казва, че „продължава напред, едностранно, с ликвидирането на портфейла, както има право да направи“.

Въпреки недоволството на LetterOne, двете групи имат една и съща спешна нужда: да се уверят, че многото компании, в които имат дялове, не са опетнени от връзката с Русия. Техният спор показва трудността да се развалят тези задължения, особено за фирми, които до голяма степен са подкрепяни от Русия.

Как Михаил Фридман стана богат

За Фридман не бе писано да свърши така. 58-годишният бизнесмен, роден в Съветска Украйна, прави парите си в постсъветска Русия, като съосновател на Alfa Bank, най-големият частен кредитор в страната. След като направи първото си богатство, той искаше да разпространи парите си в страни с по-голяма прозрачност и стабилност, казва запознат с въпроса.

Дейвид Лингелбах, който оглавяваше руските операции на Bank of America Corp. през 90-те години, казва, че Фридман и Авен – двама от първоначалните олигарси, които се появиха по време на президентството на Борис Елцин – са били особено проницателни в прогнозирането на разтърсващи пазара макросъбития. Неуспехът им да предвидят тежестта и бързината на санкциите след нахлуването на Путин в Украйна предполага, че музата им ги е изоставила. „Те бяха хванати неподготвени“, казва Лингелбах, сега доцент по предприемачество в Университета на Балтимор.

Междувременно Хан и Кузмичев прехвърлиха дяловете си в LetterOne на колегата си съосновател Андрей Косогов, казаха запознати пред Bloomberg News, което го направи най-големият акционер. Той остава несанкциониран, въпреки че също е замразен от фирмата.

Връзките на олигарха с Pamplona датират от създаването й през 2005 г. Когато бившият главен изпълнителен директор на Alfa Bank Александър Кнастър попита дали Фридман и неговата кохорта ще финансират новата му частна инвестиционна компания, те влязоха с повече от 1 милиард долара. Групите за изкупуване са дискретни относно това откъде идват парите им, така че това беше добър начин за изнасяне на капитал от Русия.

Западните инвестиции на милиардерите, в Pamplona и другаде, се засилиха през 2013 г. след едно от най-големите ликвидни събития в историята: продажбата на руския производител на петрол TNK-BP за 55 милиарда долара, съвместно предприятие с британската BP, на държавната "Роснефт". Сделката донесе 14 милиарда долара за Фридман, Авен, Хан и Кузмичев за дялове, които струваха малка част от това.

В същия ден, когато продажбата приключи, те подадоха документи в Люксембург, за да създадат това, което стана LetterOne. Това беше пример от учебника за това как руски плутократи влагаха печалбите от своите абсурдно евтини покупки на бивши държавни активи в бизнеси и имоти в Европа и САЩ, обикновено чрез безвредни субекти с впечатляващи бордове на директори. Мервин Дейвис, бивш министър на Обединеното кралство и главен изпълнителен директор на Standard Chartered, стана председател на LetterOne. Джон Браун, бившият шеф на BP, оглави нейното подразделение L1 Energy.

Предприемач по душа, Фридман разпръсна широко приходите от TNK. Фирмата му купи акции в испанските магазини Dia, британския търговец на дребно на здравни стоки Holland & Barrett и студентски жилища. Тя притежава част от германския производител на енергия Wintershall Dea, руската телекомуникационна компания Veon със седалище в Холандия и турската Turkcell.

Щедростта се разпростря и върху управителите на пари. Подразделение на HSBC Holdings, което инвестира в множество хедж фондове, е имало достъп до $547 милиона от LetterOne в края на 2020 г., а подобно инвестиционно средство на Blackstone Inc. е имало $435 милиона, според последните налични документи.

Отношенията на Pamplona с руските олигарси

Но една инвестиция се отличаваше: Pamplona. Зареденa с непредвидената печалба на TNK, LetterOne й даде долари и влияние, за да се изкачи в класациите на лигата на частния капитал. Екипът от лондонския Мейфеър се превърна в магазин за придобиване с офиси по целия свят и 15 милиарда долара в своя пик. В едно десетилетие, когато руските пари наводниха света, доларите на Фридман, Авен и Хан напълниха касата на фирмата.

Pamplona имаше големи амбиции да набере външен капитал и да стане институционален мениджър на активи. Големите имена на "Уолстрийт", включително JPMorgan Chase & Co. и Bank of America Corp., имаха желание да помогнат и кредиторите оценяха високо професионализма на Pamplona. Goldman Sachs Group Inc. имаше близки отношения, инвестирайки заедно с Pamplona, консултирайки портфейлните ѝ компании и купувайки поне една от тях.

Откъде идват парите не винаги е било ясно за тези, които са правили бизнес с Pamplona. В първите дни един банкер каза, че смята, че идват от бивши ръководители на Bear Stearns.

Връзката на Pamplona с LetterOne беше тясна. Понякога двете фирми споделяха персонал и разглеждаха сделки заедно, като стратегизираха кой ще бъде най-добре позициониран да ръководи инвестициите, казват запознати. Някои търговци на здравни компании описаха себе си като работещи и за двете. Кредитният екип на Pamplona в крайна сметка беше обединен в LetterOne. Говорителят на фирмата за изкупуване казва: „LetterOne никога не е ималa никаква роля в сделките на Pamplona, освен поради това, че е LP (ограничен партньор)“.

През 2017 г. американската клинично-изследователска компания Parexel беше притисната от активисти да предприеме разпродаване на активи. Докато съветниците от Goldman разпалваха яростен търг, LetterOne и Pamplona се координираха как да го спечелят. В последния ден на наддаването Pamplona направи предложение за 5 милиарда долара. LetterOne е осигурила почти всички средства за сделката, казва запознат източник.

На членовете на борда на Parexel беше казано, че Pamplona работи със синдикат от инвеститори, свързани с Източна Европа, но те не знаеха, че капиталът на Фридман стои зад офертата. „Повече прозрачност би било от полза“, казва Дана Калоу, бивш водещ директор на Parexel и управляващ партньор на Boston Millennia Partners, един от най-ранните ѝ поддръжници.

Връзките с Русия скоро хвърляха по-тъмна сянка. Докато сключваха по-големи сделки, Pamplona и LetterOne привлякоха вниманието от страна на американски служители, опасяващи се за разпространението на чуждо влияние върху индустриите и политиката на нацията.

През февруари 2018 г. Pamplona обяви сделка за придобиване на американска компания за киберсигурност, по-късно преименувана на Cofense. Компанията е знаела, че купувачът управлява руски пари, но не и колко, твърдят запознати. Pamplona подчерта своите „бостънски корени“, казва един от участниците. Беше създалa офис и беше наелa представители в американския град.

През същата година Комисията по чуждестранни инвестиции в Съединените щати (CFIUS), която проверява сделките на САЩ от съображения за национална сигурност, изрази опасения относно чуждестранните пари във фондовете на Pamplona и ѝ нареди да продаде своя дял в Cofense. Управляващият партньор на Pamplona Джон Халстед, бивш инвеститор за фонда на Харвард, беше казал на сътрудниците си, че упорито ще се съпротивлява на CFIUS, за да избегне загубата на сделката. В крайна сметка Pamplona прехвърли своя дял на BlackRock Inc.

След неуспеха със CFIUS американските колаборатори на Pamplona започнаха да се отдалечават. Фирмата се опита да успокои нервните инвеститори, като каза в официалните документи, че Халстед - американец - стои начело, а не роденият в Москва Кнастър. Но нейните средства се продаваха трудно, като мениджъри на активи като Blackstone се въздържаха от връзките с Русия, казват запознати. Говорител на Blackstone отказа коментар.

Изолацията на руския елит

Сега войната на Путин направи много руски олигарси парии на Запад. Откъснати от LetterOne, Фридман и Авен не знаят какво се случва с фирмата им, според хора, които са ги срещнали наскоро. Те се борят да се приспособят: Фридман се описа пред Bloomberg като „затворник“ във Великобритания, докато Авен каза пред Financial Times, че семейството му не „разбира как да оцелее“. И двамата казват, че планират да се борят със санкциите.

LetterOne и Pamplona трябва да направят своя собствен неудобен преход към живот без своите мултимилиардери-поддръжници и да управляват подозрението, което се върти около финансирани от Русия предприятия. LetterOne се опита да изпревари събитията, заявявайки, че дивидентите на основателите му (оценени на 917 милиона долара между 2017 и 2020 г., според събрани от Bloomberg данни) се пренасочват към жертвите на войната.

Но активите на компанията са понесли удари. Wintershall Dea, финансист на газопровода "Северен поток 2" от Русия, трябваше да отпише 1 милиард евро за този консервиран проект. Цената на акциите на Veon, която получава почти 50% от приходите си в Русия, е намаляла повече от наполовина от средата на февруари. Holland & Barrett за кратко се изправиха пред ликвидна криза, след като HSBC задържа лихвените плащания по заем.

Инвестициите на Pamplona имат свои собствени проблеми. Усилията да продаде CSC ServiceWorks Inc., специалист по пране, са в застой. Pamplona все още притежава над 1 милиард долара акции в САЩ, според данни, събрани от Bloomberg, и дялове в частен бизнес.

Въпреки това лидерите на Pamplona са си осигурили позиции сред финансовия елит. Миналата година Кнастър и Халстед купиха дялове в европейски футболни клубове - италианския спортен клуб "Пиза" и шотландския шампион "Рейнджърс". Това е доказателство за тяхното лично богатство.

Отношенията им с LetterOne са напрегнати. Фирмата от Мейфеър не е предупредила ръководителите на LetterOne, преди да обяви публично ликвидирането на средствата; нейният говорител казва, че "няма преговори относно разделянето". Други запознати хора казват, че разговорите са се фокусирали върху това кой би могъл да поеме дяловете на LetterOne в Pamplona, когато няма интересе от институционални купувачи; как може да се случи скъсването на отношенията; и кой ще плати за осребряване на активите.

Те са заедно от 15 до 20 години, казва източник, който познава добре и двете фирми. "Сложно е."