Конфискуваните суперяхти създават главоболия не само за олигарсите

Текущите разходи могат да достигнат милиони долари на месец, а отговорността зависи от сложния правен статус на корабите

15:27 | 9 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В тих ъгъл на Френската Ривиера, корабостроителницата La Ciotat пише сметки за такси за акостиране на извисяващата се бяла суперяхта Amore Vero, но не знае на кого да ги изпрати, разказва "Ройтерс".

Митнически агенти задържаха 86-метровия (282-футов) кораб, докато екипажът му се готвеше да отплава от пристанището през нощта на 2 март, два дни след като Европейският съюз добави Игор Сечин, ръководител на руската държавна петролна компания "Роснефт", към своя списък със санкции за войната в Украйна.

Министерството на финансите на Франция казва, че яхтата принадлежи на компания, контролирана от Сечин - един от най-старите съюзници на руския президент Владимир Путин. Министерството отказа да посочи името на фирмата.

Но Сечин - в изявление, изпратено до "Ройтерс" от "Роснефт" - отрече това.

Финансовият министър Бруно льо Мер каза, че Франция официално е задържала Amore Vero - мярка, която според официалните лица дава на държавата попечителство над яхтата и оставя разходите на собственика.

Но властите не са уведомили трети страни за състоянието на кораба, оставяйки неясно кой е отговорен за поддръжката му, казаха две компании, участващи в обслужването на яхтата. Докато сметките се натрупват, изпълнителен директор на La Ciotat Shipyards каза, че компанията не е сигурна как да получи плащане.

„Продължаваме да фактурираме“, каза Алис Боасо, служител по комуникациите в La Ciotat. Попитана кой ще плати сметката, тя каза: „Не знаем“.

Боасо отказа да отговори на допълнителни въпроси. Френската митническа агенция отказа да коментира защо не е информирала корабостроителницата за състоянието на яхтата.

Въпросите, надвиснали над Amore Vero, сочат към сложността, пред която са изправени властите, когато атакуват активите на съюзниците на Путин, и смущенията, които се внасят в някои бизнеси.

В Европейския съюз финансовото богатство на олигарсите остава до известна степен недокоснато, но европейските държави са замразили или иззели физически активи, включително имоти и най-малко 13 суперяхти.

Джон Далби, собственик на Marine Risk Management, която възстановява морски активи от името на застрахователи и банки, каза, че средиземноморските правителства имат малък опит в правните тънкости на конфискуването на суперяхти.

"Има липса на сплотеност в това, което хората правят: между държавните участници и други трети страни, като кредиторите", каза Далби, добавяйки, че е разговарял с властите в Средиземно море и Съединените щати.

Той каза, че кредиторите на задържани яхти - като доставчици на гориво или фирми за управление на екипажа - могат да поискат от съда да продаде кораба, за да си върнат дълговете. Френската митническа агенция не коментира.

Собственост

Руснаците притежават почти една на всеки 10 суперяхти, според специализирания уебсайт Superyacht Times.

Някои от тези, собственост на санкционирани лица, са акостирали в сигурни убежища - като Eclipse на Роман Абрамович и Solaris в Турция - или плават в международни води извън юрисдикцията на налагащите санкции държави.

Amore Vero е била на пристанище във Франция, подложена на ремонт от специалиста по луксозни яхти MB92, когато са били наложени санкции, каза Льо Мер.

Властите са заловили, а не просто са „замразили“ Amore Vero, защото опитът ѝ да напусне пристанището е в противоречие с режима на санкциите на ЕС и е нарушил френския закон, каза министърът.

MB92, попитан дали е получил пълно плащане за ремонта или очаква да го направи, каза: „Все още чакаме официално уведомление от митниците, което ще изясни официалния статус на кораба“.

Морският адвокат Паскал Флот каза, че трудностите при определяне на собствеността на мегаяхти може да са една от причините френските власти да не са уведомили трети страни за статута на Amore Vero.

Свръхбогатите често контролират активите си чрез мрежа от подставени компании в офшорни данъчни убежища, каза Флот. Amore Vero плава под флага на Каймановите острови.

От митническата служба отказаха коментар.

"Неприятни изненади"

Годишните експлоатационни разходи на най-големите суперяхти могат да възлизат на 10% от тяхната стойност, каза Флот, включително заплатата на екипажа, ремонтите, горивото, храната, застраховката, таксите за пристан и комуналните услуги на сушата.

За кораб като Sailing Yacht A на стойност 540 милиона долара, собственост на барона на въглища и торове Андрей Мелниченко и задържана в италианското пристанище Триест, това може да означава милиони долари всеки месец. 

В Италия замразените активи се управляват от публично назначен администратор, а разходите за поддръжка се поемат от държавната агенция за собственост. По-късно те трябва да бъдат възстановени от собственика или държавата може да продаде актива, за да възстанови разходите си.

Италианската Agenzia del Demanio отказа коментар. Представителите на Мелниченко не отговориха на искане за коментар.

Във Франция и в Испания текущите разходи за „замразена“ или конфискувана яхта остават отговорност на собственика. Блокирането на банковите им сметки обаче означаваше, че санкционираните собственици често не са били в състояние да извършат плащане, каза Рейчъл Линч от синдиката на моряците Nautilus International.

Друг риск за правителствата се крие в неправилно задържаните плавателни съдове, каза Джанис Маркогианис, гръцки адвокат, специализиран в международното право за яхти, застраховане и данъчно облагане.

Задържана яхта, чиято собственост не може да бъде свързана с име в списъка със санкции, трябва да бъде освободена, като държавата носи отговорност за всяко влошаване на състоянието или повреда по време на нейното обездвижване, каза той. Собствениците могат също да съдят за загуба на печалби от чартър или за забрана за използване.

"Всички тези въпроси трябва да бъдат внимателно разгледани от изземващата държава, за да се избегнат неприятни изненади",каза Маркоянис.