Абрамович става все по-зависим от Путин, докато империята му в Лондон се разпада

Абрамович не може да продаде имотите и дяловете си в различни компании, докато е под санкции, а всички пари, които има във Великобритания, остават замразени

20:20 | 9 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кремавото имение на Роман Абрамович в Кенсингтън, Лондон, има повече от дузина спални и полицейски микробуси, паркирани в двата края на озеленената с дървета улица. Близките съседи включват британски кралски особи, стоманения магнат Лакшми Митал и собственика на Warner Music Group Лен Блаватник.

Това е един от няколкото лондонски актива, придобити от руския милиардер през последните десетилетия, които помогнаха на града да се превърне в център на неговото богатство. Но тази опора се оказа слаба през последните месеци, тъй като неговите любими притежания в английската столица - от футболния клуб "Челси" през луксозни жилища до дял в базираната в Лондон стоманодобивна група Evraz Plc - бяха продадени или замразени след инвазията на Русия в Украйна, разказва Bloomberg.

Последният удар за Абрамович, който беше санкциониран през март от Обединеното кралство и Европейския съюз, дойде миналия месец, когато MHC (Services) Ltd., която работеше като част от семейния му офис преди конфликта, подаде молба за ликвидация. Основните му активи, базирани в Лондон, бяха на стойност около £4 милиарда преди инвазията, почти една трета от общото му състояние по това време, според Bloomberg Billionaires Index.

Тези ходове подчертават колко бързо изчезнаха някои от най-големите богатства на Русия в резултат на финансовите санкции, наложени по целия свят, когато Владимир Путин нападна съседната си страна.

„Той вече не е на върха на играта си“, каза Дейвид Лингелбах, който оглавяваше руските операции на Bank of America Corp. през 90-те години и сега преподава в университета в Балтимор. „Струва ми се, че той е в отбранителна позиция.“

55-годишният Абрамович, който се опита да подпомогне постигането на мир между Русия и Украйна и се бори срещу санкциите на ЕС, беше сред най-известните руски олигарси, инвестирали милиарди в икономиката на Лондон след разпадането на Съветския съюз.

Той купи футболния клуб "Челси" през 2003 г. за £140 милиона и осигури повече от £1 милиард финансиране, преди да го продаде през май в сделка, одобрена от правителството на Обединеното кралство, като част от средствата отиват в подкрепа на усилията за подпомагане на Украйна. Новата група собственици, водена от Тод Бойли, се съгласи да плати 2,5 милиарда паунда и обеща още 1,75 милиарда паунда в допълнителни клубни инвестиции.

Малко преди да се появи в санкционния списък на Обединеното кралство, Абрамович се опита да разтовари два имота в Лондон, каза британският депутат Крис Брайънт в парламента. Едното беше имението му в Кенсингтън, според човек, запознат с въпроса, докато другото беше мезонет в Челси. Абрамович не може да продаде имотите, докато е под санкции на Обединеното кралство, а всички пари, които има в страната, остават замразени по сметки.

Олигархът също така не може да продаде своя дял в Evraz, най-големият му регистриран актив преди конфликта. Акциите в компанията, която беше санкционирана от Обединеното кралство през май, се сринаха с 87% тази година, преди да бъдат замразени скоро след като той беше включен в списъка на правителството.

Възраждане другаде

„Дори при малко вероятния сценарий санкциите да бъдат отменени, за него ще бъде много трудно да намери път обратно в Обединеното кралство и Европейския съюз“, каза Лиана Семчук, анализатор за Евразия в консултантската фирма Sibylline в Лондон. „Може да се наложи да възстанови империята си другаде.“

Абрамович започна да придобива инвестициите си в Лондон в началото на века, след като натрупа състояние от продажбата на приватизирани активи, придобити от бившия Съветски съюз, включително петролния гигант "Сибнефт".

Той създава лондонския клон на семейния си офис Millhouse в края на 2001 г. и изпраща децата си на училище в Англия. Той също така придоби мезонет в Лондон, имение в Съсекс и домове в Белгравия. Посещенията му в Обединеното кралство зачестиха, след като купи "Челси" през същата година, когато продаде по-голямата част от своите алуминиеви активи на колегата си олигарх Олег Дерипаска.

„Той направи революция във футбола, защото беше първият задграничен собственик, който се включи във футболен клуб“, каза Киърън Магуайър, преподавател по футболни финанси в Университета на Ливърпул. „Той даде тона на това, което последва.“

Извън Обединеното кралство активите на Абрамович включват домове във Франция и Русия, както и суперяхти и частни самолети, които сега са обект на правна битка в САЩ за предполагаеми нарушения на санкциите. Освен това той осигури по-голямата част от 6 милиарда долара зад Concord Management, които използва, за да инвестира в повече от 100 хедж фонда и фирми за частни капиталови инвестиции, които сега се борят да разтоварят капитала му.

По-безопасни води

Абрамович премести две от яхтите си в турски води след инвазията, за да избегне възможни конфискации на активи в Европа. Той също е търсил къща тази година в ексклузивната Палм Джумейра в Дубай, казаха хора, запознати с въпроса, докато частните му самолети стоят в Дубай или Москва от март.

В началото на войната Абрамович се е срещнал с Путин и е получил одобрението на президента да опита да проведе мирни преговори, казаха двама души, запознати със ситуацията. Твърди се, че първоначално Абрамович е бил оптимист за перспективите за споразумение, въпреки че е претърпял предполагаемо отравяне след дискусии в Киев в началото на март.

Впоследствие преговорите изпаднаха в застой, въпреки че страните напреднаха по отношение на някои въпроси, постигайки сделка миналия месец, за да помогнат за укрепване на световните доставки на храна.

„Ролята, която пое в мирните преговори, показа колко много трябваше да загуби в Обединеното кралство и Европа за своите инвестиции“, каза Семчук. „Беше рисковано в същото време, тъй като потвърди, че той има близки връзки с Путин, защото той беше едно от доверените лица, които участваха в преговорите.“

През последното десетилетие Абрамович натрупа инвестиции в по-малки листнати в Лондон предприятия, включително компаниите за технологии за чисти горива Velocys Plc и AFC Energy Plc.

Гражданин на света

Той започна да се оттегля от някои от тези компании, след като се сблъска със забавяне при подновяването на британската си виза през 2018 г. Абрамович получи израелско гражданство същата година и отложи плановете за нов стадион на "Челси". През 2021 г. той стана португалски гражданин съгласно закон, предлагащ натурализация на потомци на сефарадски евреи, които са били прогонени от Иберийския полуостров. Португалия започна разследване на решението.

Обратно в Лондон, появата му на мачовете на "Челси" стана по-рядка, като клубът няма данни Абрамович да е използвал корпоративни ложи за гостоприемство от 2018 до 2021 г.

„Мисля, че първоначално смяташе, че притежаването на клуба ще бъде малко забавно“, каза Магуайър. „Беше забележимо как връзката се промени през последните четири или пет години.“

Абрамович придоби имението си в Кенсингтън Скуеър Гардънс – близо до официалната резиденция на херцога и херцогинята на Кеймбридж – за около £90 милиона паунда през 2009 г. Оттогава той извърши обширни ремонти на това, което някога е било съветско посолство, включително запълване на подземния му басейн, за да създайте повече пространство за персонала.

В един неотдавнашен делничен следобед имаше малко признаци на активност в къщата, освен градинар в зелен гащеризон, който поливаше цветята близо до входа. Никакви превозни средства не бяха паркирани по протежението на каменната алея. За разлика от съседните имоти, всички пердета и щори бяха напълно затворени.

„Санкциите имаха за цел да създадат недоволство сред олигарси като Абрамович и да ги накарат да окажат натиск върху Путин“, каза Семчук от Sibylline. Но тъй като Лондон е затворен за него, „той сега е още по-зависим от Путин, тъй като санкциите го пренасочват обратно към Русия“.