Абрамович посещава Киев и се опитва да съживи преговорите между Украйна и Русия

Според запознати Абрамович се е срещнал с украински преговарящи, за да обсъдят начините за възобновяване на преговорите

13:30 | 17 април 2022
Обновен: 15:10 | 17 април 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Милиардерът Роман Абрамович е заминал за Киев в опит да поднови мирните преговори между Русия и Украйна, които зациклиха след появата на доказателства за руски жестокости срещу цивилни, пише Bloomberg.

Според запознати Абрамович се е срещнал с украински преговарящи, за да обсъдят начините за възобновяване на преговорите. Руският милиардер, който има дългогодишни връзки с президента Владимир Путин, действа като неофициален посредник от началото на войната в края на февруари, когато украинският президент Володимир Зеленски го помоли да се включи.

В интервю за украинска онлайн медия, Зеленски заяви, че преговорите са в "задънена улица, защото ние няма да търгуваме с нашата територия и нашите хора". Той заяви, че ако руските сили изпълнят заплахата си да унищожат останалите украински войски, които се сражават в Мариупол, това може да "сложи край" на преговорите.

В Русия Абрамович "представлява страната, която подкрепя дипломатическо решение и край на войната".

Говорител на Абрамович заяви, че той не е в Киев, и отказа да коментира повече. Украинският преговарящ Михайло Подоляк отказа да коментира. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не отговори веднага на молбата за коментар.

След последния кръг от срещи на четири очи в Истанбул на 29 март - на които присъстваше Абрамович - нямаше особени признаци за напредък. Във вторник Путин заяви, че те са в "задънена улица" и се зарече да продължи инвазията си. Зеленски заяви, че откриването през последните седмици на доказателства за военни престъпления от страна на руските войски, разположени в Буча и други градове близо до Киев, е усложнило перспективите за преговорите. Москва отрича нейните сили да са извършили жестокости.

След срещата в Истанбул Русия прехвърли войски от северна Украйна в района на Донбас в източната част на страната, подготвяйки това, което се очаква да бъде нова голяма сухопътна атака през следващите дни или седмици, за да завземе още територии.

През последните дни руските войски засилиха обстрела на украинските градове след потъването на флагмана на черноморския флот - крайцера "Москва". Украйна заяви, че нейни ракети са ударили кораба, докато Русия каза само, че той се е запалил, без да обясни как. Области, включително Киев и Лвов в крайния запад на Украйна, бяха подложени на обстрел.

Украйна все още не е получила официален отговор от Кремъл на предложенията, които отправи към Русия по време на преговорите в Истанбул, а Москва неколкократно обвини Киев в протакане. Разговорите на по-ниско ниво продължиха чрез видеовръзка, но с оскъдни признаци на напредък.

Зеленски призова чуждите държави да предоставят повече оръжия и да увеличат санкциите срещу Русия, за да укрепят позициите му в преговорите.

"Винаги казвам на всички наши партньори, с които обсъждам този въпрос, че размерът на подкрепата за Украйна пряко влияе върху възстановяването на мира", заяви Зеленски в петък в обръщение към нацията. Русия предупреди, макар досега без успех, САЩ и техните съюзници да не изпращат повече оръжия.