Boehly-Clearlake Group купува футболния клуб Челси за 5,25 мрлд. долара

Продажбата чака одобрение от британското правителство, което наложи санкции на настоящия собственик Роман Абрамович след инвазията в Украйна

15:00 | 7 май 2022
Обновен: 16:27 | 7 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Група, ръководена от бившия президент на Guggenheim Partners Тод Бьоли, и Clearlake Capital постигнаха споразумение за закупуване на футболния клуб "Челси", което ще го превърне в десетия отбор от Висшата лига, който е изцяло или частично подкрепен от американски инвестиции, пише Bloomberg.

Сделката на стойност 4,25 млрд. паунда (5,25 млрд. долара) включва покупка на акции на Челси за 2,5 млрд. паунда и 1,75 млрд. паунда за допълнителни инвестиции в полза на клуба, се казва в изявление от петък, което потвърждава по-ранни съобщения на Bloomberg News.

Продажбата все още изисква одобрението на британското правителство, което наложи санкции на настоящия собственик на клуба, руския милиардер Роман Абрамович, през март след инвазията в Украйна. Членовете на консорциума на Бьоли също така трябва да отговарят на правилата на Висшата лига за собственици и директори.

Приходите отиват за благотворителност
Според изявлението приходите от продажбата ще бъдат внесени в замразена британска банкова сметка с намерението 100% от тях да бъдат дарени за благотворителни каузи, както е потвърдил Абрамович. За да бъдат преведени приходите от тази сметка, ще е необходимо одобрение от правителството, се казва в изявлението на Челси.

Според изявлението 1,75 млрд. паунда, които ще бъдат инвестирани от групата на Бьоли, ще бъдат насочени към стадионите на клуба "Стамфорд Бридж" и "Кингсмейдоу", както и към женския отбор, академията за развитие на млади играчи и фондацията на Челси.

Челси заяви, че продажбата се очаква да приключи в края на май.

Делът на Clearlake
Групата на купувача включва швейцарския бизнесмен Хансйорг Уис и главния изпълнителен директор на Guggenheim Partners Марк Уолтър, съобщи Bloomberg News. Clearlake Capital ще има дял от около 61%, заяви лице, запознато със сделката, което помоли да не бъде назовавано, тъй като тази информация не е публична.

Бьоли и Уолтър са съсобственици на Лос Анджелис Доджърс от Мейджър лигата по бейзбол. Групата не е обявила официално своите членове или техните дялове.

Челси е един от най-добрите европейски отбори през последните 20 години, а под ръководството на Абрамович стана европейски шампион през миналия сезон. Въпреки успехите си на терена, клубът все още губи по 1,2 млн. долара на седмица, според Киран Магуайър, преподавател по футболни финанси в Ливърпулския университет.

1

Продажбата на клуба, която се управляваше от базираната в Ню Йорк банка Raine Group, привлече кандидати от цял свят, включително Турция и Саудитска Арабия. Четиримата кандидати начело обаче бяха финансирани предимно от САЩ.

Конкурентен участник
Петият участник в търга за Челси, британският милиардер Джим Ратклиф, се включи късно с оферта също на стойност 4,25 млрд. паунда. Тази оферта беше "отхвърлена с лека ръка от Райн", заяви в сряда Том Кроти, директор на притежаваната от Ратклиф компания за производство на химикали Ineos Group Ltd.

Първият английски отбор, който привлече американски капитал, беше Манчестър Юнайтед през 2003 г., когато семейство Глейзър купи 2,9% дял, според CIES Sports Intelligence. Две години по-късно Глейзър купиха клуба за над 700 млн. паунда.

Подем на покупките
Сделката на Бьоли за "Челси" продължава активния период за американските инвеститори, привлечени от европейския футбол. Базираната в Маями компания 777 Partners е изградила стабилна база от исторически значими клубове, включително италианския Дженоа и белгийския Стандарт Лиеж.

Италианският клуб "Венеция" беше купен през 2020 г. от Дънкан Нидеръуер, бивш главен изпълнителен директор на Нюйоркската фондова борса. Италианските отбори Специя, Милан и Фиорентина също са американска собственост.

RedBird Capital купи френския Тулуза, който току-що се изкачи в Лига 1. През февруари Стивън Паглиука, който беше един от разочарованите кандидати за Челси, купи мажоритарния дял в италианския клуб Аталанта.