Навални призовава Европа да се насочи към милиардерите Абрамович и Усманов

Той призова ЕС да възприеме нов подход в отношенията с Москва и да налага санкции на руските олигарси

17:19 | 27 ноември 2020
Обновен: 17:19 | 27 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който оцеля при опит за покушение през август, за който той обвинява Кремъл, призова Европейския съюз да наложи санкции на милиардери-олигарси, включително собственика на футболния клуб Челси Роман Абрамович, пише Bloomberg. 

В петък Навални заяви пред членовете на Европейския парламент, че насочването само към длъжностни лица, свързани с нападението, няма да окаже влияние върху руското ръководство. Вместо това ЕС трябва да наложи забрани за пътуване и замразяване на активи на Абрамович и други магнати, близки до президента Владимир Путин, като Алишер Усманов, каза той.

„Докато най-скъпата яхта на Усманов не остане в Барселона или Монако, никой в ​​Русия или Кремъл няма да се отнася сериозно към европейските санкции“, каза Навални във видеовръзка с комисията.

 „Европейският съюз трябва да се насочи към парите на  руски олигарси.“

През октомври 27-членният блок санкционира шестима служители заради отравянето на Навални, включително Александър Бортников, ръководител на руската шпионска агенция и Сергей Кириенко, първи заместник-началник на кабинета в президентската администрация.

„Бих казал, че няма смисъл да санкционираме полковници или генерали или други хора, които определено не пътуват много по целия свят и определено нямат много недвижими имоти или банкови сметки в Европа“, каза Навални.

Навални е натрупал милиони последователи онлайн с разкритията си, насочени към корупцията на високо ниво в Русия, като и преди е призовавал за санкции срещу кръга на Путин.

Усманов влезе във видеоразправа с Навални от 156-метровата си яхта през 2017 г. заради разследване на дарения във фонд, облагодетелстващ тогавашния премиер Дмитрий Медведев. По-късно милиардерът спечели дело за клевета срещу Навални.

Говорителите на Усманов и Абрамович отказват коментар по темата.

Преди шест години, като част от по-голям пакет от санкции, наложени заради руската агресия срещу Украйна, ЕС включи в черния списък някои олигарси, близки до Кремъл.

ЕС действа срещу Русия, след като Организацията за забрана на химическото оръжие, потвърди, че Навални е бил отровен от невротоксичното вещество „Новичок“ на 20 август, когато е водил кампания за кандидатите против Путин в Сибир.

По-късно той е откаран за лечение в Германия. Кремъл отрече да е участвал в атаката, като някои служители предполагат, че Навални е бил отровен по пътя за Германия или на германска земя.

Навални призова още Брюксел да отхвърли резултата от руските парламентарни избори догодина, които според него със сигурност ще бъдат фалшифицирани.