Джързи замрази активи $7 млрд, свързани с Абрамович

Вони Куин, Bloomberg News

10:43 | 14 април 2022
Обновен: 13:44 | 14 април 2022
Преводач: Силвия Грозева

Съдът в английския данъчен рай Джързи замрази активи за над 7 млрд долара, свързани с Роман Абрамович. Това е около половината публично обявено богатство на руския магнат. Полицията влезе и в обекти, за които се подозира, че са свързани с олигарха, който е под санкциите на ЕС и Великобритания от март. Представителите му не коментираха.

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън призова Пекин да отговори за все по-затягащите се връзки с Русия. Тя критикува Китай за практики, които според нея нечестно вредят на международните интереси по сигурността на други страни и предупреди Пекин да не помага на Русия да спечели войната в Украйна, защото ще загуби международния си статут.

"Отношението на света към Китай и желанието му да продължи икономическата си интеграция може да бъде засегнато от реакцията на Китай към т.нар. решителни действия на Русия", каза Йелън.

Гуверньорът от Фед Кристофър Уолър каза, че американската икономика може да устои на агресивно затягане на монетарната политика и подкрепи повишението на лихвата с половин пункт през май. Уолър каза през CNBC, че предпочита авансово зареждане на повишения на лихвата с цел вдигането й  над неутралното ниво до второто полугодие. Според последните медийни оценки на Фед, неутралното ниво е на около 2,4%.