САЩ получиха право да конфискуват мегаяхта със спорен руски собственик

Съдбата на мегаяхтата "Амадея, на стойност 325 млн. долара, задържана във Фиджи, ще се решава в американски съд

17:30 | 4 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Върховният съд на Фиджи даде зелена светлина на американските и местните власти да конфискуват мегаяхта на стойност 325 млн. долара, чиято собственост се оспорва, подготвяйки почвата за съдебен спор, за да се определи дали собственикът на луксозния плавателен съд е санкционираният руски златен милиардер Сюлейман Керимов, както твърдят САЩ, пише Bloomberg.

Адвокатите, представляващи регистрирания собственик на мегаяхтата, са подали молба за временно спиране на решението на Върховния съд на Сува от вторник, което позволи конфискуването на суперяхтата "Амадея", и за регистриране на американската заповед за конфискуване на плавателния съд, съобщават от Службата на директора на прокуратурата на Фиджи. По-рано съдът на Фиджи разпореди мегаяхтата да бъде задържана и да не може да напуска територията, докато властите работят с американските служители. 

Случаят подчертава правните трудности, с които могат да се сблъскат САЩ и други западни правителства, когато се опитват да конфискуват и продадат мегаяхти и други луксозни активи, свързани с руски магнати, които според тях са позволили на Путин да нахлуе в Украйна през февруари. САЩ, Великобритания и ЕС наложиха санкции на олигарси и лица, обвинени, че са позволили на Москва да води война в Украйна, а западните правителства издирват техните яхти, самолети и вили. 

Адвокат, представляващ компанията, на която е регистриран плавателният съд, заяви, че суперяхтата е собственост на друг магнат, който не е включен в санкционните списъци. Керимов беше санкциониран от Обединеното кралство и Европейския съюз през март заради близките си връзки с руския президент Владимир Путин. През 2018 г. той беше включен в списъка със санкции на САЩ.

"Неправомерно придобита печалба"
Конфискацията идва в момент, когато лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър заяви, че иска да приеме законодателство, което да разшири законите за конфискация, за да се конфискуват "незаконно придобитите печалби" на руските олигарси и да се използват приходите за подпомагане на Украйна. Законопроектът за помощ за Украйна може да бъде разгледан още през следващата седмица. 

суперяхта
Луксозната суперяхта Amadea, произведена от Luerssen Verwaltungs GmbH, в средата. Преди изложението Monaco Yacht Show (MYS) в Порт Херкулес, Монако. 24 септември 2019 г. Снимка: Балинт Порнечи/Bloomberg

Яхтата "Амадея", която разполага с хеликоптерна площадка и басейн с мозаечно покритие, пристигна в пристанището на Фиджи Лаутока на 12 април след 18-дневно пътуване от Мексико, сочат данни, събрани от Bloomberg. Фиджи задържа 348-метровата суперяхта на 19 април, след като получи официално искане за взаимна правна помощ от правителството на САЩ, според прокуратурата. 

В хода на съдебното производство юристът във Фиджи Фейзал Ханиф заявява, че Millemarin Investments Ltd. е законният собственик на плаващата под флага на Каймановите острови яхта "Амадея". САЩ твърдят, че действителният собственик на кораба е Керимов. Според прокуратурата въпросът за собствеността вероятно ще бъде решен по-късно в американски съд. 

Местните медии съобщават, че адвокатът на защитата е заявил, че суперяхтата принадлежи на Едуард Худайнатов, бивш председател и главен изпълнителен директор на Rosneft Oil Co, руска държавно контролирана петролна и газова компания. Изглежда, че Худайнатов не фигурира в списъците със санкции. 

Върховният съд даде на директора на прокуратурата на страната срок до 5 май да подаде отговор на молбата на Милемарин до съда за временно спиране на изпълнението на съдебните решения до обжалването им, съобщават от прокуратурата. Съдът ще се произнесе по искането за спиране до 6 май. 

Ако бъде конфискувана, "Амадея" ще бъде сред повече от дузина мегаяхти за милиони долари, които западните правителства са заловили, за да накажат магнати с близки връзки с Путин. 

"Наложихме санкции на руските олигарси, които финансират войната на Путин, и ще продължим да действаме заедно с нашите съюзници и партньори по света, за да наложим разходи на Кремъл, ако той продължава да води тази война по свой избор", се казва в изявление на посолството на САЩ във Фиджи. "Продължаваме да засилваме натиска върху олигарсите на Путин и работим със съюзници и партньори, за да преследваме облагите произтичащи от корупция на някои от най-близките до Путин лица, независимо къде по света се намират те."

Германия конфискува суперяхтата "Дилбар" на руския милиардер Алишер Усманов, оценявана на цели 750 млн. долара. Италианските власти арестуваха плавателен съд на стойност 578 млн. долара, собственост на руския милиардер Андрей Мелниченко, а Испания конфискува "Танго" на Виктор Векселберг на стойност 90 млн. долара, както и Crescent на стойност 600 млн. долара, за който се смята, че принадлежи на Игор Сечин, ръководител на базираната в Москва "Роснефт". 

суперяхта2
Суперяхтата "Валери", която беше конфискувана от испанското правителство. 15 март 2022 г. Плавателният съд се свързва с главния изпълнителен директор на държавната корпорация "Ростех" Сергей Чемезов. Снимка: Мирея Комас Франч/Bloomberg

Според индекса на милиардерите на Bloomberg Керимов притежава богатство от около 14,4 млрд. долара. Семейството му държи 46% дял в "Полюс", най-големия производител на злато в Русия. През 2018 г. САЩ включиха Керимов в списъка си със санкции за това, че е служител на правителството на Руската федерация. Междувременно френските прокурори го обвиниха в пране на пари, придобити чрез данъчни измами, в сделки за закупуване на четири вили на Лазурния бряг на стойност стотици милиони евро. През 2018 г. той отхвърли обвиненията за пране на пари във Франция. 

Според съобщенията властите във Фиджи са били озадачени от пристигането на "Амадеа", защото не са поискали необходимите разрешителни, съобщиха тогава местните медии. Според "Фиджи таймс" фиджийската данъчна и митническа служба е връчила две известия за нарушение на капитана за неспазване на процедурите за пристигане и слизане.

Действията на САЩ и техните съюзници са разпръснали руските яхти към места, които се възприемат като по-малко вероятни за конфискуване на плавателните съдове за развлечение, включително части от Близкия изток и Карибския басейн, според компанията за космически анализи и данни Spire Global Inc. Мегаяхтите, собственост на руснаци, представляват около 10 % от световния флот, според наблюдателя на индустрията The Super Yacht Group.