САЩ въвеждат нови санкции срещу заплахите от Северна Корея

Северна Корея вече е една от най-тежко санкционираните държави в света

20:12 | 1 декември 2022
Автор: Дженифър Джейкъбс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ заявиха, че работят по допълнителни санкции срещу Северна Корея, тъй като се опитват да намерят начини да окажат натиск върху режима да се върне на масата за преговори на фона на съпротивата на Китай и Русия.

"В момента подготвяме нов набор от мерки за санкции", заяви в сряда консултантът на Съвета за национална сигурност Джейк Съливан на форум на CSIS, като добави, че САЩ ще засилят военното и разузнавателното сътрудничество с Япония и Южна Корея. Той не даде подробности за обхвата на новите мерки. 

Северна Корея вече е една от най-тежко санкционираните държави в света. Не е ясно върху какво остават да се насочат САЩ и техните съюзници. По-нататъшни стъпки, като например предприемане на действия срещу китайски финансови институции, за които има подозрения, че правят бизнес със страната, биха могли да доведат до риск от по-широка конфронтация между Вашингтон и Пекин. 

Режимът на санкции, който, наред с другото, включва ограничение на вноса на горива и ограничения на чуждестранните доходи, също показа пукнатини. Според доклад на експертната група, публикуван през септември, Северна Корея е на път да надхвърли тавана на годишния си внос от 500 000 барела тази година.

Ким намира място за засилване на напрежението, докато САЩ и техните съюзници се фокусират върху войната на Русия в Украйна. Русия и Китай, двама дългогодишни партньори на Северна Корея, имат право на вето в Съвета за сигурност на ООН и не са показали намерение да накажат Ким с допълнителни санкции. Те изиграха решаваща роля за приемането на такива мерки преди пет години след последния атомен опит на Ким.

По-тясното военно сътрудничество с Япония и Южна Корея ще включва модернизиране на "софтуера на съюза, който имаме в региона", и "стъпки по отношение на хардуера", каза Съливан, като отказа да даде повече подробности. Трите държави са провели интензивни консултации по въпроса на ниво лидери, каза той. 

Съливан подчерта, че САЩ продължават да предлагат маслинова клонка на Северна Корея в опит да разведрят обстановката. 

"Както в публичните, така и в частните си комуникации ясно заявихме, че нямаме враждебни намерения към КНДР", добави Съливан. "И въпреки това Пхенян до момента напълно отхвърля тази искрена помощ". 

От месеци Северна Корея засилва провокациите си, като тази година изстреля рекорден брой ракети. Миналия месец тя изстреля тестово предполагаема междуконтинентална балистична ракета с предполагаем обсег, достатъчно голям, за да пренесе бойна глава до американския континент, подчертавайки предизвикателствата, пред които е изправен президентът на САЩ Джо Байдън в опитите си да укроти ядрените амбиции на Ким Чен Ун. Вашингтон, Токио и Сеул обещаха координиран отговор, ако Пхенян детонира атомно устройство в нарушение на резолюциите на ООН.

Тестът беше извършен часове след като вицепрезидентът на САЩ Камала Харис пристигна в Банкок, за да се присъедини към форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество. В рамките на събитието Харис проведе импровизирана среща с лидерите на Австралия, Канада, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея, за да се консултират за следващите стъпки. 

"Остро осъждаме тези действия и отново призоваваме Северна Корея да спре по-нататъшните незаконни, дестабилизиращи действия", заяви тя в началото на срещата. "Потвърдих отново железния ни ангажимент към нашите Индо-тихоокеански съюзници. Заедно представените тук държави ще продължат да настояват Северна Корея да се ангажира със сериозна и устойчива дипломация."

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея нарече изстрелването тежка провокация и сериозна заплаха, която вреди на мира.

Ракетата е летяла повече от час, като е достигнала височина от около 6000 км и разстояние от около 1000 км, заяви пред репортери японският министър на отбраната Ясуказу Хамада. Това дава на ракетата предполагаем обсег от над 15 000 км, каза той - достатъчен, за да достигне САЩ.

Времето за полет и мястото на кацане биха съответствали на междуконтинентална балистична ракета, изстреляна по приповдигната траектория, за да се избегне преминаване над международна територия. За последен път Северна Корея проведе успешно такова изпитание през март, когато изстреля своята балистична ракета "Хвасон-15", която достигна височина от 6 200 км и измина 1 080 км, за да падне в морето западно от Япония.

Междувременно през последните месеци САЩ засилиха съвместните тренировки с Южна Корея и Япония с учения, целящи да възпрат севернокорейските военни действия по суша, море и въздух. Това включваше съвместно учение за противоракетна отбрана с Южна Корея, което съвпадна със заплахата на севернокорейския външен министър Чое Сон Хуей за военен отговор, ако САЩ продължат със съвместните учения.

"Колкото повече САЩ се стремят към "подсиленото предложение за разширено възпиране" на своите съюзници и колкото повече засилват провокативните и блъфиращи военни дейности на Корейския полуостров и в региона, толкова по-ожесточено ще бъде военното противодействие на КНДР", заяви Чое Сон Хуей в изявление, публикувано от държавните медии.