Северна Корея вече спечели: САЩ трябва да се откажат от фарса за ядрените оръжия

Вашингтон и неговите съюзници не успяха да спрат развитието на арсенала на Ким, предупреждават анализатори

11:40 | 10 октомври 2022
Обновен: 11:50 | 10 октомври 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ трябва да признаят поражението си в кампанията си да убедят Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия и вместо това да се съсредоточат върху мерките за намаляване на риска и контрол на оръжията, призоваха експерти.

Във вторник Северна Корея изстреля балистична ракета над Япония за първи път от 2017 г., предизвиквайки ново осъждане от Вашингтон и неговите съюзници.

САЩ и Южна Корея отговориха, като проведоха съвместни военни учения и изстреляха ракети в Японско море, докато USS Ronald Reagan, американски ядрен самолетоносач, извърши рядък обратен завой, за да се върне във водите източно от Корейския полуостров след скорошно посещение.

Но анализаторите казаха, че военните жестове и агресивна реторика, идващи от Вашингтон, Сеул и Токио, едва прикриват реалността, че те са изчерпали идеите и опциите за ограничаване на програмата за ядрени оръжия на Северна Корея.

Експерти твърдят, че САЩ и техните съюзници трябва да се съсредоточат върху съгласуването с Пхенян на стъпки за намаляване на риска от конфликт на Корейския полуостров, дори ако това се равнява на мълчаливо приемане, че Северна Корея ще продължи да притежава ядрени оръжия.

„Настояването за денуклеаризация не е просто провал, то се превърна във фарс“, каза Анкит Панда, експерт по ядрени оръжия във Фондацията Карнеги за международен мир във Вашингтон, пред Financial Times.

„Те тестват, ние реагираме, продължаваме с живота си“, добави Панда. „Северна Корея вече спечели. Това е горчиво хапче, но в един момент ще трябва да го преглътнем."

Официални представители на САЩ и Корея настояха, че дори мълчаливото приемане на статута на Северна Корея като държава с ядрено оръжие би имало опасни последици за глобалните усилия за неразпространение.

Миналия месец Ким Чен Ун промени ядрената доктрина на Северна Корея, за да позволи превантивни удари. Предишната политика позволяваше използването на ядрени оръжия само при сценарий за втори удар.

„Никога няма да има декларация за „отказване от нашите ядрени оръжия“ или „денуклеаризация“, нито какъвто и да е вид преговори или договаряне за изпълнение на условията на другата страна“, заяви Ким. „Докато ядрените оръжия съществуват на земята, империализмът остава . . . нашият път към укрепване на ядрената енергия няма да спре."

Джени Таун, директор на програмата 38 North в мозъчния тръст Stimson Center във Вашингтон, каза, че „прозорецът за воден от денуклеаризация процес е затворен“.

Таун посочи засилващата се надпревара във въоръжаването в Източна Азия и нарастващото напрежение между САЩ и Китай. „Нереалистично е да мислим в средата на всичко това, че Северна Корея ще обмисля денуклеаризация, когато всички останали, включително Южна Корея, се въоръжават“, каза тя.

„След като отношенията се подобрят и геополитическите тенденции се изместят в по-положителна посока, може би ще можем отново да говорим за ядрената програма. Но това изглежда много далеч.“

Андрей Ланков, професор по история в университета Кукмин в Сеул и виден експерт по Северна Корея, каза, че „посланието на Ким е следното: „Имаме ядрени оръжия, ще ги имаме завинаги и ще ги използваме, както сметнем за добре“.

Ланков твърди, че Пхенян няма да приеме преговорите, докато Вашингтон поддържа денуклеаризацията на Северна Корея дори като далечна политическа цел, докато Конгресът и обществеността на САЩ няма да приемат нищо по-малко от капитулация на Северна Корея по въпроса.

„Обществото на САЩ иска неговото правителство да преследва една непостижима и опасна мечта, но севернокорейците ясно дадоха да се разбере, че няма да играят тази игра“, каза Ланков. „Единственият начин да ги убедим да обмислят ограничения върху ядрените си оръжия ще бъде да им се плати неприлично добре за това.“

Северна Корея избягва дипломацията от 2019 г., когато последната от поредица срещи на върха между Ким и тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп се провали в Ханой.

През януари 2021 г. Ким очерта способностите, които възнамерява да получи в рамките на пет години, включително тактически ядрени оръжия, маневрени ракети, междуконтинентални балистични ракети с твърдо гориво и ядрени подводници.

Експерти по оръжия казаха, че режимът на Северна Корея е постигнал значителен напредък на много фронтове, въпреки строгите международни санкции и затварянето на Ким на границите на страната през 2020 г. в отговор на пандемията от коронавирус.

Сътрудничеството между постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН относно Северна Корея също се разпадна след нахлуването на Русия в Украйна, което допълнително облекчи натиска върху Пхенян.

Северна Корея също се възползва от международната изолация на Русия, за да насърчи по-тесни връзки с Москва. В сряда Съветът за сигурност не успя да осъди изстрелването на ракета от Пхенян, след като Русия и Китай обвиниха Вашингтон, че пренебрегва опасенията за сигурността на Северна Корея.

„Повечето висши служители на САЩ, работещи по политиката за Северна Корея, сега насаме признават, че денуклеаризацията няма да се случи, но не могат или не искат да го кажат публично“, каза Чад О’Карол, основател на консултантската компания Korea Risk Group.

Панда отбеляза, че политиците трябва да бъдат особено притеснени от разработването на тактически ядрени оръжия с нисък капацитет на Северна Корея, които могат да бъдат разположени срещу Южна Корея.

„Една ядрена война може да завърши с междуконтинентална балистична ракета, но е по-вероятно да започне с тактическо ядрено оръжие – те са невероятно опасни и тревожни“, каза Панда. „Това може да е способността, която Ким чака да постигне, преди да се обърне към ядрена принуда или териториален ревизионизъм срещу Юга.“

Той каза, че колкото по-дълго чака Вашингтон, преди да признае реалността, че севернокорейските ядрени оръжия са тук, за да останат, толкова по-голям и по-сложен ще става арсеналът на Пхенян и толкова по-висока ще бъде цената, която Ким ще може да извлече в неизбежни бъдещи преговори.

„Не е в националния интерес на САЩ да оставим това да тлее“, каза Панда.