Северна Корея изстреля междуконтинентални ракети

Юсеф Гамал, Bloomberg

10:00 | 18 ноември 2022
Обновен: 11:10 | 18 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Северна Корея изстреля предполагаема междуконтинентална балистична ракета и предупреди САЩ, че ще продължи, ако провежда още съвместни учения с Южна Корея. Военните от Сеул казаха, че смятат, че ракетата, изстреляна от Северна Корея е междуконтинентална балистична, но не дадоха повече подробности. В четвъртък Пхенян изстреля балистична ракета с къс обсег малко след външният министър направи предупреждение към САЩ.

Украинският президент Володимир Зеленски изглежда е смекчил твърденията си, че ракетата, паднала в Полша е била руска. За Bloomberg Зеленски каза, че снимките показват, че щетите не биха могли да са нанесени само от ракета на украинските ПВО. САЩ и НАТО казаха, че е малко вероятно експлозията да е предизвикана от руска ракета, но продължават да обвиняват Русия.

"Не знам какво е станало този път. Не знаем на 100%. Светът също не знае на 100% какво е станало. Но съм сигурен, че е руска ракета", каза Зеленски.

Британският финансов министър Джеръми Хънт представи план за повишение на данъците и икономии за 65 млрд долара, за да може правителството да запуши дупката в бюджета. На по-богатите ще бъдат повишени данъците върху заплатите и дивидентите и ще данъкът върху свръхпечалбите на петролните и газовите компании се вдига. Хънт каза, че британската икономика вече е в рецесия и ще се свие с 1,4% догодина.

Нанси Пелоси обяви, че подава оставка като лидер на демократите в Камарата след като републиканците си осигуриха крехко мнозинство на междинните избори миналата седмица. 82-годишната Пелоси бе първата жена-председател на Камарата. В изявлението си тя каза, че отваря път на новото поколение лидери.

"С голямо доверие към депутатите от Демократическата партия, на следващия конгрес няма да обява кандидатурата си за нов мандат. Смятам, че е дошло времето новото поколение да поведе групата на Демократическата партия, която все така дълбоко уважавам", каза Пелоси.