Байдън: Трудно е да кажа, че Китай може да контролира Северна Корея

Джо Байдън, президент на САЩ

12:00 | 15 ноември 2022
Обновен: 14:06 | 15 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Доколко Китай може да убеди Северна Корея да не провежда такива тестове и какви ще са последиците за американско-китайските отношения, ако бъде извършен ядрен опит в бъдеще?

На първо място, трудно е да кажа, че съм сигурен, че Китай може да контролира Северна Корея. Това първо.

Второ, дадох ясно да се разбере от президента Си Дзинпин, че смятам, че те имат задължение да се опитат да изяснят на Северна Корея, че не трябва да извършват ядрени опити с голям обсег. И също така дадох ясно да се разбере, че ако те го направят, те означава Северна Корея, ние ще трябва да предприемем определени действия, които ще бъдат по-отбранителни от наша страна. Няма да бъдат насочени срещу Китай, но ще изпратят ясно послание към Северна Корея. Ние ще защитаваме нашите съюзници, както и американската земя и американския капацитет.

Трудно е да се определи дали или не Китай разполага с този капацитет. Убеден съм, че Китай не иска Северна Корея да се ангажира с по-нататъшни ескалиращи средства, тъй като още от самото начало дадох ясно да се разбере, миналата година, че ние ще направим необходимото, за да защитим себе си и съюзниците ни, Южна Корея и Япония. И това ще бъде пред лицето на Китай. Но това няма да е заради Китай, а заради това, което се случва в Северна Корея.

По редица от тези въпроси създадохме екипи за нашия съветник по националната сигурност, секретаря на отбраната, и други ще се ангажират с колегите си от Китай, за да се убедят...Няма да сме в състояние да се справим с всичко. Няма всички да са съгласни с всичко, но не смятам, че е необходима загриженост за това, както един от вас повдигна въпроса за нова Студена война.

Завършвам с думите: искам да бъда ясен за всички лидери, но особено за Си Дзинпин, че имам предвид това, което казвам, и че казвам това, което имам предвид. За да няма недоразумения, това е най-голямото ми притеснение, недоразумение относно намеренията или действията на всеки от нас. Затова искахме да разгледаме ...Ще се обърна към моя екип. Колко време продължи тази среща? Три часа и половина. Обхванахме страшно много територия. И трябва да кажа, че той беше толкова прям, както винаги е бил с мен в миналото. И мисля, че се разбираме един друг, което е най-важното, което може да се  постигне.