Понижените прогнози за печалбите са следващият тест за пазарите

Очакванията са дружествата от S&P 500 да отчетат ръст на печалбите от 3,7% за третото тримесечие - най-слабият за този период от 2020 г. насам

08:30 | 16 септември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Акциите отбелязват несигурно възстановяване, като индексът S&P 500 се повиши с 1,1% в понеделник. Дали инерцията ще се запази обаче зависи отчасти от това как ще се развие сезонът на отчетите следващия месец, пише The Wall Street Journal.

Анализаторите са намалили очакванията си за растежа на печалбите през третото тримесечие с 5,5 процентни пункта, посочва Джон Бътърс от FactSet. Това е над обичайното ниво и бележи най-голямото понижение след второто тримесечие на 2020 г., когато коронавирусната пандемия и продължаващите мерки за овладяването ѝ доведоха до застой в икономическата активност.

Компаниите също така са все по-песимистични напоследък. 240 дружества от S&P 500 споменаха опасенията от рецесия в рамките на конференциите си, след като представиха отчетите си за последното тримесечие – най-много от 2010 г. насам.

Въпреки помрачените перспективи за предстоящия сезон на отчетите пазарите са устойчиви. S&P 500 се повиши с 43,05 пункта до 4110,41 пункта в понеделник, докато Dow Jones регистрира повишение от близо 300 пункта – 0,7%, до 32381,34 пункта. Това беше четвърта поредна сесия на ръстове и за двата показателя.

Инвеститорите твърдят, че пазарите остават устойчиви отчасти заради очакванията компаниите все пак да отчетат скромен ръст на печалбите за останалата част от годината, докато други данни – включително заетостта и потребителските разходи, продължават да показват сила в икономиката. Въпреки това мнозина предупреждават, че последните ръстове в цените на акциите изглеждат уязвими, ако данните се влошат през следващите месеци.

„Имаме тази наистина неблагоприятна комбинация от много висока инфлация, икономика, която вече се забавя, и централна банка, която бързо затяга политиката“, коментира Дейв Гресек, Aspiriant.

Той добавя, че оценките на компаниите остават завишени.

S&P 500 се понижава с 14% за годината въпреки ръстовете от последната седмица и краткото рали през лятото. Понижението при Dow е в рамките на 11% за годината.

Трябва да се отбележи, че компаниите вече доказаха, че са по-устойчиви към забавящия се растеж и високата инфлация, отколкото инвеститорите се опасяваха.

Търговецът на продукти за дома Home Depot миналия месец отчете рекордни печалби и приходи за второто тримесечие, което отчасти се дължи на увеличените разходи на потребителите за всяка трансакция спрямо година по-рано.

Потребителите „са по-устойчиви, отколкото очаквахме в началото на годината“, отбеляза Ричард МакФейл, главен финансов директор на компанията.

Други дружества, фокусирани силно върху потребителите, като Dick’s Sporting Goods, Walmart и Kroger, също отчетоха по-силни от очакваното печалби.

Междувременно това, от което много инвеститори се страхуват, е, че компаниите, които успяха да издържат на нарастващите разходи чрез повишаване на цените на своите стоки и услуги няма да са така способни да продължат да го правят, тъй като Федералният резерв не спира с агресивното повишаване на лихвите. Гуверньорът на централната банка Джером Пауъл вече заяви, че е решен да забави инфлацията чрез увеличаване на лихвените проценти, дори това да е за сметка на икономическия растеж.

До момента понижението в прогнозите за печалбите не беше достатъчно голямо, за да насочи компаниите към загуби. Все още очакванията са дружествата от S&P 500 да отчетат ръст на печалбите от 3,7% за третото тримесечие, показват данни на FactSet. Това би значело най-бавния темп на растеж от третото тримесечие на 2020 г.

Въпреки че някои инвеститори гледат на понижаващите се прогнози за печалбите като на предизвестие, Джонатан Голуб, Credit Suisse, отбелязва, че в периоди на висока инфлация печалбите исторически са достигали връх само два месеца преди началото на рецесията.

Това означава, че прогнозите за печалбите трябва да се понижат много повече, за да сигнализират, че икономическото забавяне наближава, обяснява той.