JP Morgan очаква ралито на Wall Street да продължи. От Morgan Stanley не са съгласни

Разделението отразява несигурните перспективи за американския пазар на фона на множеството насрещни ветрове

15:24 | 15 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите стратези на Wall Street са разделени относно това дали пазарите ще удължат най-дългата си печеливша серия за годината, или отново ще се насочат към червената територия, съобщава Bloomberg.

Стратезите на Morgan Stanley заявиха в бележка от понеделник, че рязкото покачване на пазарите от юни насам е просто пауза в условията на мечи пазар, като прогнозират, че цените на акциите ще се понижат през втората половина на годината на фона на отслабването на корпоративните печалби, продължаващото повишаване на лихвите и забавянето на икономиката. Междувременно експертите на JPMorgan смятат, че ралито, което доведе до ръст на индекса Nasdaq 100 от над 20%, може да продължи до края на годината.

„Изчерпа ли се възстановяването и трябва ли отново да се върнем към подценените акции? Според нас все още не“, написаха стратезите на JPMorgan, ръководени от Мислав Матейка.

Разделението отразява несигурните перспективи за американския фондов пазар на фона на множеството препятствия. От една страна инфлацията показва признаци на отстъпление от пиковите нива и компаниите увеличават заплатите на служителите си с бързи темпове – фактори, които са благоприятни за акциите. В същото време обаче централните банкери на Федералния резерв сигнализираха, че ще продължават да повишават агресивно лихвените проценти, докато не бъде овладян ръстът на потребителските цени, което рискува да тласне икономиката към рецесия.

Стратезите на JPMorgan са сред малкото експерти, които поддържат бичите си нагласи за американските акции през тази година след най-тежкия срив на цените им през първото полугодие от 1970 г. насам. Според тях фондовият пазар може да отчете ръстове през втората половина на годината, воден от акциите с потенциал за растеж, които поскъпват, след като доходността по облигациите се понижи от върховите си нива през юни. Стратезите смятат, че завръщане към подценените акции вероятно ще изчака признаците, че растежът на САЩ е достигнал дъно, което те прогнозират, че ще се случи през четвъртото тримесечие.

Американските акции

Американските акции записаха най-дългата си серия седмични ръстове от ноември насам. Графика: Bloomberg 

Подобен оптимизъм е все по-често срещан сред инвеститорите от средата на юни, тъй като корпоративните печалби надминаха очакванията и данните показаха леко охлаждане на инфлацията. Индексът S&P 500 приключи сесията в петък с четвърта поред седмична печалба – най-дългата подобна серия от ноември насам.

Стратегът на Morgan Stanley Майкъл Уилсън обаче, който е сред експертите с най-песимистични нагласи за американската фондова борса, смята, че възстановяването вече се е изчерпало. Той се позовава на рисковете, породени от икономиката, затягането на паричната политика и перспективите пред корпоративните печалби.

„Макроикономическата картина, политиката и очакванията за печалбите са много по-неблагоприятни за акциите днес“, пише той в бележка. Уилсън добавя, че разочароващите печалби през следващите няколко месеца могат да предизвикат нов спад на пазарите.

Цените на акциите са изправени пред друго предизвикателство от забавянето на обратните изкупувания сред рекордния ръст до момента през тази година. Въпреки че разрешенията за обратни изкупувания се повишават с 18% до 856 милиарда долара през 2022 г., реалните разходи за тях се понижават с 21% през второто тримесечие в сравнение с първите три месеца на годината, написаха стратезите на Goldman Sachs на 12 август.

Все пак стратезите, водени от Дейвид Костин, посочват, че акцизът от 1%, който влиза в сила през следващата година, създава „скромен потенциал в посока нагоре“ за обратните изкупувания през останалата част от 2022 г.