На Wall Street определено има рали, но колко дълго ще продължи то?

Повишаването на лихвите и възможната рецесия остават водещи тревоги за инвеститорите

08:30 | 1 юли 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Добре дошли в едно от най-добре прогнозираните ралита в условията на мечи пазар в историята. На фона на опасността от рецесия и нарастващите цени по заемите много анализатори правилно предвидиха, че акциите се насочват към възстановяване, което се материализира под формата на ръст от 6,4% на индекса S&P 500 спрямо дъното, което достигна на 16 юни, пише Джонатан Левин за Bloomberg.

Мнозина стратези смятат, че индексът няма пространство за растеж – включително двама, които доскоро бяха в противоположните краища на спектъра бичи-мечи нагласи. Стратегът на Morgan Stanley Майкъл Уилсън – известен с мечите си нагласи, заяви, че S&P 500 може да се покачи с още 7%, потвърждавайки очакванията на Марко Коланович от JPMorgan, който има бичи очаквания.

Въпреки лекото отстъпление в понеделник са налице основателни причини да се смята, че Уилсън и Коланович са прави за възхода на пазара – поне в краткосрочен план. И двамата стратези отбелязват попътния вятър от институционалните инвеститори, включително пенсионните фондове, които ребалансират портфейлите си преди края на месеца.

На хоризонта няма и истински катализатори за спадове, докато пазарите се ориентират в лятното затишие. Мечият пазар през 2022 г. беше белязан от по-високите лихвени проценти и нарастващите очаквания, че евентуална рецесия ще понижи печалбите на компаниите.

Междувременно обаче, както главният икономист на Bloomberg Economics за САЩ Анна Уонг отбеляза в понеделник, два ключови фактора, които накараха Фед да предприеме най-голямото увеличение на лихвете от 28 години насам, сега се обърнаха: цените на петрола, които скочиха през първата половина на юни, сега са в мечи пазар; очакванията за инфлацията се овладяват. Има нарастващ шанс, че Фед може да премине следващия месец обратно към режим на увеличаване на лихвите от 0,50 процентни пункта - вместо от 75 базисни пункта, както направи този месец.

След това идва ред на очакванията за печалбите. Тъй като дори най-песимистичните икономисти смятат, че рецесията няма да настъпи до 2023 г., корпоративните печалби не са ударени. Икономиката със сигурност се забавя, но това се случва след исторически висок растеж; безработицата остава изключително ниска; а потребителите  разчитат на спестяванията си, натрупани по време на пандемията, за да продължат да харчат. Въпреки че добрите времена няма да продължат вечно, е трудно да се видят окончателните признаци на рецесия при печалбите, която се появява през следващите месеци.

От двата риска лихвените проценти могат да са най-голямата заплаха в краткосрочен план. Фед изостава в борбата с най-високата инфлация от 40 години насам и все още има вероятност да повиши основните лихви до около 3,5% до края на годината. Гуверньорът Джером Пауъл заяви, че фокусът на мандата му е върху инфлацията, не толкова върху заетостта, като ще са необходими „серия от понижаващи се месечни четения“, за да е сигурно, че стратегията на централната банка има ефект върху цените.

Възможно е

Възможно е Фед да затегне политиката си повече от очакваното. Графика: Bloomberg 

Ако приемем за „серия“ поне три месеца, това не оставя почти никаква възможност за значителна промяна в стратегията на Фед до заседанието на 21 септември. Междувременно, ако индексът на потребителските цени отчете по-силно ускорение на инфлацията, Фед ще остави отворена вратата за по-голямо увеличение на лихвите следващия месец.

Необичайно е Коланович и Уилсън да постигнат съгласие тези дни – дори в краткосрочен план, но в случая има причина това да е така. В дългосрочен план инвеститорите трябва да внимават да не изтълкуват лятната почивка като край на мечия пазар. Както самият Уилсън посочва в бележката си, пазарите имат тенденция „понякога да объркват всички участници, дори тези с мечи нагласи“. Търговията не би трябвало да е лесна и следващата изненада винаги е точно зад ъгъла – това е единственият консенсус, който заслужава безусловното доверие.