В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Федералният резерв едва ли ще постигне "леко кацане" и избягване на рецесия

Красимир Атанасов, финансов анализатор, "В развитие", 16.06.2022 г.

15:02 | 16 юни 2022
Обновен: 18:02 | 16 юни 2022
Автор: Даниел Николов

Затягането на политиката от страна на Федералния резерв в САЩ ще забави икономиката и ще намали инфлацията, но все още не може да се каже дали ще се постигне "леко приземяване" или ще се стигне до рецесия. Историческите данни сочат, че трябва да има рецесия до две години след инфлация над 4%, а инфлацията расте много бързо по време на война и катаклизми. Това коментира финансовият анализатор Красимир Атанасов в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Централните банки до момента не са познавали рецесия. Не вярвам, че са си взели поука, поради процеса на вземане на решения, на атакуване на проблемите. През всичките година история много рядко има някой, който може да поведе такава политика. До голяма степен те започват и да губят своята независимост - монетарната политика започва да се свързва с фискалната политика и те няма как да се регулират една с друга. Тази взаимосвързаност не е полезна."

Няма как централните банки да не са знаели, че предстоят високи нива на инфлация още преди година заради огромните монетарни и фискални стимули и счупените вериги на доставки. Избухването на войната в Украйна беше още нещо, което счупи парадигмата им, коментира Атанасов.

"Големият проблем, който банките направиха, бе, че изчакаха една година на ниски лихви и наливане на пари в икономиката, което доведе до този ужасен резултат и удря часта от населението, което най-малко може да си го позволи."

Кредитният цикъл също е изключително важен за самата инфлация, каза Атанасов. След кризата от 2008 г. отново имаше печатане на пари, но те стояха по сметките и единствената инфлация, която се получи, бе на финансовите активи, каза той.

Очакванията за инфлация могат да имат много по-сериозен ефект, защото ако станат прекалено високи, се появява липса на доверие на хората към валутата. В момента настъпва и краят на бичия пазар на акции - цените падат и започват да падат и очакванията за цените.

"Това което ще се случи с икономиката през летните месеци няма да е никак розово...  Досега не са успявали с това леко кацане и по-скоро не очаквам да се случи. Много вероятно е вече да сме в рецесия предвид отрицателния ръст на БВП на САЩ през второто тримесечие."

Според Атанасов Фед е пренебрегнал редица сигнали през последните години, подобно на ситуацията през 70-те години на миналия век. След петролното ембарго на ОПЕК, цените на петрола се повишават стремглаво, но тогавашният председател на централната банка на САЩ Артър Бърнс решава да не отчита ефекта им, както и последващото повишение на цените на храните и имотите, като според него това са транзитни фактори. Неговият наследеник Пол Волкър трябва рязко да вдигне лихвите до 17%, което води до рецесия.

В коментар за ролята на Европейската централна банка, Атанасов заяви, че ЕЦБ "чака Фед да свърши мръсната работа с вдигането на лихвите и пречупването на инфлационната спирала". Европа няма да може да избегне рецесията, ако се развие такъв сценарий в САЩ, а и вече се появяват проблеми с държавните дългове на страни от еврозоната, като Италия.


Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.