Световната икономика в 10 графики: ФЕД повежда серия от повишения на лихвите

Швейцарската национална банка изненада с повишение, Великобритания също затегна лихвите, както и Бахрейн и ОАЕ

17:30 | 18 юни 2022
Обновен: 20:45 | 18 юни 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тази седмица Федералният резерв поведе множество световни централни банки, които засилиха усилията си за затягане на паричната политика, за да се обърне инфлационната вълна, която рискува да завладее световната икономика, пише Bloomberg.

Най-голямото увеличение на лихвения процент на Фед, откакто Алън Грийнспан оглавява централната банка на САЩ, беше последвано от изненадващото повишение от страна на Швейцарската национална банка. Английската централна банка също затегна лихвените проценти, като същевременно посочи, че е отворена за по-големи корекции, ако е необходимо.

Ето някои от графиките, които се появиха в Bloomberg тази седмица относно последните събития в световната икономика:

Светът
Global Economy

Федералният резерв повиши основния си лихвен процент със 75 базисни пункта, което подтикна някои парични власти, като тези в Бахрейн и Обединените арабски емирства, да пристъпят към същия ход. Швейцарската национална банка неочаквано повиши основния си лихвен процент за първи път от 2007 г. насам, присъединявайки се към повече от 50 други централни банки, които тази година повишиха лихвените проценти с половин процентен пункт в рамките на един ход.

САЩ
Global Economy

Председателят на Фед Джером Пауъл организира най-голямото увеличение на лихвените проценти на централната банка от 1994 г. насам и запази ясната възможност за още едно "скокообразно" увеличение с три четвърти процентни пункта през юли. Предвижда се рязко повишаване на лихвените проценти през следващите месеци. Сега според експертите контролираният от централната банка лихвен процент по федералните фондове ще се повиши до 3,4% в края на тази година и до 3,8% в края на 2023 г.

Global Economy

Продажбите на дребно спаднаха през май за първи път от пет месеца насам, ограничени от спада на покупките на автомобили и други скъпи стоки, което говори за забавяне на търсенето на стоки на фона на достигащата най-високи нива от десетилетия инфлация.

Европа
Global Economy

Изненадващото повишение на лихвените проценти от страна на Швейцарската национална банка отбеляза завой от фокуса й върху укротяването на по-силната валута, тъй като съществува риск инфлацията да излезе извън контрол. Решението на Швейцарската централна банка дойде часове след като Фед повиши основния си лихвен процент.

Global Economy

Английската централна банка повиши лихвените проценти за пето поредно заседание и изпрати най-силния си сигнал досега, че е готова да предприеме по-сериозни стъпки, ако е необходимо, за да укроти инфлацията.

Global Economy

Икономиката на Обединеното кралство се сви през април с най-резкия темп от повече от година, което подчертава рисковете, че е в ход по-широко свиване. Данните подчертават влошените перспективи пред икономиката, като производството, услугите и строителството се свиха заедно за първи път от януари 2021 г. насам.

Азия
Global Economy

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода се придържаше твърдо към най-ниските лихвени проценти, противопоставяйки се на засилващата се глобална вълна на затягане на централните банки и концентрирания пазарен натиск върху йената и държавните облигации.

Global Economy

Рискът за южнокорейската икономика и световните вериги за доставки се увеличава, тъй като стачката на шофьорите на камиони в цялата страна се разширява, ограничавайки производството на най-големия производител на стомана Posco и нанасяйки все по-големи щети на сектора на нефтохимическата промишленост.

Global Economy

Инфлацията на едро в Индия се ускорява за трети пореден месец, тъй като високите цени на суровините и нарушенията във веригата на доставки продължават да повишават производствените разходи на производителите.

Развиващи се пазари
Global Economy

Финансовите ръководители на страните от Източна Африка увеличиха рекордно плановете си за разходи, за да поддържат икономическия растеж, докато се опитват да се справят с последиците от руската война в Украйна. Предизвикателствата, пред които са изправени в резултат на войната и вътрешните проблеми, включително продължителната суша и политическите сътресения, варират от по-тежко дългово бреме до нарастващ инфлационен натиск и отслабване на валутите.