Wall Street отрича реалната икономика

Инвеститорите без съмнение скоро изместят акцента си върху нарастващата слабост в реалните корпоративни приходи и печалби

20:30 | 4 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Знаем, че икономиката на САЩ в момента е слаба, но реалната икономика е наистина слаба и ангажиментът на Федералния резерв да предизвика рецесия, за да охлади нажежената инфлация, ще направи тази реалност очевидна за привидно разсеяните инвеститори, пише Bloomberg.

Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на САЩ се сви в две последователни тримесечия и въпреки че Националното бюро за икономически изследвания все още не е обявило, че рецесията е факт, тези, които се концентрират върху номиналните числа, некоригирани спрямо високите инфлационни нива, все още се надяват, че спадът при бизнеса може да бъде избегнат. Те говорят за нарастващите заплати в условията на затегнат пазар на труда с ниски нива на безработица и свободни работни места, чийто брой надвишава този на безработните. Същевременно почасовото заплащане в номинално изражение е нараснало с 8,8% от май 2021 г. насам. Но коригирани спрямо инфлацията, реалният размер на заплатите намалява с всеки изминал месец, което води до кумулативен спад от 3,2%. Дори номиналният растеж на заплатите намалява, като годишният темп на растеж през март от 5,6% се забавя до 5,2% през юли.

Когато се включат други фактори — доходи на служителите, доход на собственика, наеми, лихви, дивиденти и държавни облаги — и се извадят данъците върху дохода, разполагаемият личен доход се повишава с 6,8% през второто тримесечие спрямо година по-рано, но спадна с 0,6%, когато се коригира спрямо инфлацията.

Тези, които вярват, че потребителските разходи са стабилни, объркват наслагването на инфлацията с реалната икономика. От март 2021 г. номиналните продажби на дребно са нараснали с 6,9%, но са намалели с 4,1% в реално изражение.

Отричането на опустошителния ефект на инфлацията също е широко разпространено в края на 60-те и 70-те години на миналия век, когато огромните федерални разходи за програмите за войната във Виетнам и Великото общество тласкат икономиката към двуцифрена инфлация. Въпреки убеждението на администрацията на президента Линдън Джонсън, икономиката не разполага с работната сила или промишления капацитет за производство както на военни, така и на цивилни продукти. Тогава корпоративните разходи скачат, тъй като ръководителите на бизнеса се чувстват длъжни да държат служителите поне в крак с растящите цени. Така не само номиналните заплати растат, но и реалното заплащане. В същото време амортизацията на машини и оборудване, базирана на историческите разходи, остава далеч под средствата, необходими за подмяна.

Когато тогавашните корпоративни ръководители са призовани да погледнат към резултатите на своите компании в реално изражение, за да видят колко щети е нанесла инфлацията, те отговарят единодушно, че Wall Street не се интересува от реалните резултати, така че защо да го правят? И докато Dow Jones Industrial Average в номинално изражение се колебае около ниво от 1000 пункта от края на 60-те до края на 70-те години на миналия век, в реално изражение той се срива със 73,1% от януари 1966 г. до юли 1982 г.

Въпреки днешната нажежена инфлация, някои акционери също са в състояние на отричане на реалните данни. На 16 август Walmart, най-големият търговец на дребно в САЩ по обем, отчете 8,4% ръст на приходите през тримесечието, приключило на 31 юли, спрямо година по-рано, което е по-малко от скока от 8,5% нав индекса на потребителските цени. Обемът на продажбите на хранителни стоки на търговеца на дребно спадна през тримесечието, а оперативната му печалба се понижи с 6,8 на сто на фона на по-големите отстъпки и продажбата на повече хранителни стоки с нисък марж.

Все пак инвеститорите помогнаха с оскъпяването на акциите на Walmart с 5,1% в деня на обявяването на резултатите. На 23 август Macy’s, най-голямата верига универсални магазини в САЩ, намали прогнозите си за тази година поради икономическия спад, забавянето на потребителските разходи и намаленията и промоциите, за да се отърве от излишните запаси. Продажбите в магазините, които са били отворени поне от една година, са спаднали с 1,5% през второто тримесечие спрямо година по-рано. Все пак акциите на Macy's приключиха деня на отчета с ръст от 3,8%.

Днешната висока инфлация очевидно подкопава корпоративните резултати. От второто тримесечие на 2021 г. до второто тримесечие на тази година брутната добавена стойност на корпоративния бизнес (на практика корпоративните продажби) е нараснала номинално с 12,7%, но само с 5,1% в реално изражение. Корпоративните печалби след облагане с данъци се представят по-зле, те нарастват със 7,4% номинално, но само с 0,1%, когато са коригирани спрямо инфлацията.

Печалбите на

Печалбите на компаниите се понижават през цялата година, ако се вземе предвид и инфлацията. Графика: Bloomberg 

Инфлацията може да е достигнала своя връх, но без съмнение бавно ще се охлажда. Така че 5-процентното увеличение на печалбите на компаниите от S&P 500, което анализаторите на Wall Street прогнозират за 2022 г., както се съобщава от S&P Global, ще се равнява на реален спад. Инвеститорите без съмнение ще пробият завесата на инфлацията и ще изместят акцента си върху нарастващата слабост в реалните корпоративни приходи и печалби. Това отчасти може да стои зад скорошната подновена разпродажба на акции.