Технологичните гиганти връщат блясъка си в сезона на отчетите

Водещите компании в сектора, с изключение на Meta, представиха силни резултати

15:02 | 30 юли 2022
Обновен: 15:02 | 30 юли 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Последните финансови отчети на най-големите технологични компании показват, че Big Tech се справя по-добре в настоящата трудна икономическа среда спрямо своите по-малки конкуренти, което от своя страна засилва възстановяването на цените на акциите и насърчава инвеститорите относно перспективите за второто полугодие, пише Bloomberg.

Отчетите на компаниите, включително на Amazon, Alphabet и Microsoft, помогнаха на индекса Nasdaq 100 да прибави 11% към стойността си само през юли, което се равнява на 1,5 трлн. долара. Това е най-големият месечен ръст на индекса от ноември 2020 г. 

Водещите технологични компании представят едни от най-добрите отчети през този сезон, като позицията има на глобални лидери остава непоклатима, коментира Мич Рубин, главен инвестиционен директор в RiverPark Funds. По думите му това тримесечие „бележи важна повратна точка“ за тези компании.

Отчетите на

Отчетите на технологичните гиганти, с изключение на Meta, са положителни. Графика: Bloomberg 

Ето преглед на резултатите на технологичните гиганти, които бяха представени тази седмица:

Apple 

Резултатите на производителя на iPhone надминаха очакванията на анализаторите, което се възприема като облекчение предвид опасенията относно проблемите с веригата за доставки и намаляващите потребителски разходи. Акциите на технологичния гигант поскъпнаха с 2,8% преди старта на петъчната редовна търговия. Общо за юли тяхната стойност нарасна с 15%, което представлява най-голямото месечно увеличение за книжата на Apple от август 2020 г.

Компанията показва признаци на подобрение по отношение на доставките в Китай, изпращайки положителни сигнали за следващото тримесечие, смята анализаторът на Bloomberg Intelligence Анураг Рана.

Microsoft

Първоначалната реакция на отчета на Microsoft беше смесена, след като и продажбите, и печалбата на разработчика на Windows не успяха да оправдаят очакванията на пазарите, засегнати от насрещните ветрове при валутите – проблем, за който компанията предупреди в началото на юни.

Въпреки това акциите на Microsoft отбелязаха драматичен обрат, след като компанията предостави силна прогноза за настоящата фискална година с двуцифрен растеж на приходите и оперативната печалба.

Това, че Microsoft, чиято пазарна капитализация надхвърля 2 трлн. долара, може без проблем да осигури такъв значителен растеж, е ключова причина, поради която инвеститорите продължават да гравитират около акциите ѝ.

„Все още търсим растеж, но броят на компаниите, които могат да го предложат, бързо се стеснява“, коментира Патрик Бъртън, портфолио мениджър в Winslow Capital Management. Неговата компания се фокусира върху имена, които могат да отговорят на очакванията ѝ. „Това означава имена като Microsoft, Alphabet или Amazon“, изтъква Бъртън.

Alphabet

Компанията майка на Google отчете приходи, които са в съответствие с очакванията на анализаторите. Това облекчава опасенията относно пазара на онлайн рекламата. Тази тревога нарасна след катастрофалния отчет на Snap, въпреки че търсачката на Alphabet показа устойчивост на по-мрачния общ фон.

Търсачката се справя много по-добре от другите форми на дигитални реклами, като тук липсва слабостта, забелязана при Meta или Snap, изтъква Бъртън от Winslow. „Мисля, че ще видим както растеж, така и инвеститори, които да се насочват към Alphabet“, добавят анализаторът.

Акциите на Alphabet поскъпнаха с 4,8% през юли, като компанията е напът да постигне първия си месечен ръст от март насам и най-големия такъв от октомври 2021 г.

Amazon.com

Компанията за електронна търговия представи отчет, който надмина очакванията, както и силна прогноза за продажбите, потушавайки опасенията относно въздействието, което инфлацията оказва върху потребителските разходи. Акциите на Amazon поскъпнаха с 12% преди старата на редовната търговия в петък, като компанията е напът да отчете най-силния си месец от април 2020 г.

Meta Platforms 

Компанията майка на Facebook изпитва сериозни затруднения от началото на годината като резултатите ѝ за тримесечието не промениха картината. Meta отчете първия си спад на приходите и прогнозира допълнително понижение в продажбите през текущия период.

Перспективите пред компанията все пак не изглеждат толкова мрачни, колкото тези на Snap, но също така не предоставиха нужната устойчивост, колкото търсачката на Alphabet заради слабата икономическа среда.

Meta изпада

Meta изпада от списъка на 10-те най-скъпи американски компании. Графика: Bloomberg 

Акциите на Meta поевтиняха с 5,2 в четвъртък, което постави компанията по пътя към месечен спад за юли. Ако това в крайна сметка се случи, компанията ще отчете четвърто поредно месечно понижение – най-дългата ѝ подобна серия от 2018 г. Освен това пониженията изтласкаха Meta от класацията на 10-те най-големи компании в САЩ по пазарна капитализация. Оценката на Meta е с почти 60% под тази от септември 2021 г., като размерът на тази загуба би представлявала компания, която да се нареди на шесто място по размер в САЩ, сочат изчисления на Bloomberg.