Парите за биотехнологични компании свършиха след "кървава баня" на фондовия пазар

Компаниите се борят за нови средства, тъй като инвеститори, привлечени от успехите покрай Covid, разпродават акции

16:27 | 12 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Десетки биотехнологични компании са пред изчерпване на наличните си пари и са изправени пред тежка борба за набиране на нови средства, след като „туристически“ инвеститори, които изкупиха акциите им по време на пандемията, изоставиха сектора, пише Financial Times.

Биотехнологичните групи, повечето от които губещи, набраха рекордните 32,7 милиарда долара при първоначални публични предлагания през последните две години, според данни на Refinitiv. Но 83% от наскоро излезли на борсата американски биотехнологични и фармацевтични акции сега се търгуват под цената на IPO.

Биотехнологичните групи, които са регистрирани през 2021 г., търгуват средно с 37% под цената на IPO, в сравнение с 22% спад за всички новолиствани компании в САЩ.

Много такива компании набираха пари чрез IPO с очакването, че ще могат да привлекат инвеститори за нови средства при последващи продажби на акции, докато лекарствата им напредват през цикъла на изследвания и разработки.

biotech 1

Но способността им да направят това е възпрепятствана от разгрома на пазара за биотехнологични акции, тъй като инвеститорите на дребно и универсалните мениджъри на пари - описвани унизително като "туристи" от специализираните фондове - излизат от индустрията.

Джералдин О’Кийф, партньор в инвестиционната компания в здравеопазването LSP, каза, че акциите на биотехнологиите са били засегнати от „абсолютна кървава баня в цялата страна“. Индексът Nasdaq Biotechnology падна с повече от една пета, откакто достигна своя пик през февруари 2021 г., спрямо ръст от 3% и 17% съответно за Nasdaq и S&P 500.

„Мисля, че всички задържат дъха си и чакат да видят дали е достигнал дъното и ще отскочи оттук“, добави О’Кийф. „Не може да стане много по-ниско – но мислехме така и всеки ден през януари, а индексът продължаваше да намалява."

Спадът е толкова драматичен, че инвеститорите дават на някои компании пазарна оценка, която е по-ниска от техните парични резерви. Инвестиционната банка Jefferies наскоро идентифицира 31 регистрирани биотехнологични компании с пазарна капитализация над $100 милиона, които се търгуват при отрицателни корпоративни стойности.

biotech 2

Разпродажбата на биотехнологиите е предизвикана от съвкупност от фактори, като инвеститорите търсят по-сигурни активи, докато централните банки се готвят да повишат лихвените проценти, за да се борят с растящата инфлация. Други заключиха, че акциите на индустрията са надценени в пика на пандемията, когато положителните новини за ваксините и леченията срещу Covid-19 помогнаха за повдигане на сектора като цяло.

Опасенията относно засиления регулаторен контрол върху цените на лекарствата и антиконкурентните практики също унищожават сектор, който е разчитал на постоянен поток от сделки, за да остане на повърхността.

Резултатът е, че някои биотехнологични компании са изправени пред парична криза, като Jefferies идентифицира най-малко 11, които имат средства за по-малко от една година при текущите нива на разходите. Изследването изключва компании с пазарна капитализация под $200 милиона или цени на акции под $1.

biotech 3

Една такава компания е Nantkwest, известна още като ImmunityBio, която отмени продажбата на акции за 500 милиона долара през декември и вместо това осигури капитал чрез набиране на дълг от 470 милиона долара. Повечето от средствата бяха осигурени от неговия контролен акционер и изпълнителен председател Патрик Сун-Шионг.

„В настоящата икономическа среда, когато не само нашата компания, но и биотехнологичният сектор като цяло е подценен, за мен е много по-разумно да направя тази инвестиция сам“, каза Сун-Шионг, който също е собственик на Los Angeles Times.

Пиер Киколт-Вал, съ-ръководител на пазарите на дялов капитал в инвестиционната банка Bryan Garnier & Co, каза, че биотехнологиите традиционно са били специализиран клас активи, доминиран от мениджъри на фондове с научен опит, които разглеждат данни от научните изследвания, за да избират акции.

Но той каза, че универсалните фондове и инвеститорите на дребно са увеличили експозицията си към биотехнологични акции, докато хедж фондовете ги разглеждат като „несигурна търговия“.

„Сривът е заради инвеститори, които може би не е трябвало да са в сектора първоначално – „туристи“, които се връщат у дома“.

Киколт-Вал каза, че частните компании, които искат да станат публични, може да се наложи да предприемат по-предпазлив подход, с по-малки IPO, последвани от вторично предлагане. Вече листнати компании, особено тези, които са преживели неуспехи в клинични изследвания, може да се наложи да търсят алтернативни източници на капитал, вместо да преследват конвенционално вторично предлагане, добави той.

Въпреки че секторните специалисти обвиняват „туристите“ за скорошния разгром, сривът в оценките е особено наранил фондовете, фокусирани върху биотехнологиите. Базираният в Сан Франциско фонд Asymmetry Capital падна с 10,2% през годината до ноември 2021 г., според регулаторните документи, събрани от компанията за проследяване на данни Whale Wisdom.

Фондът Logos Global Management, фокусиран върху биологичните науки, падна с 31,4%, а базираният в Бостън Cormorant Asset Management загуби 28% за същия период.

biotech 4

Скот Кей, основател на Asymmetry, който затвори миналия месец, каза, че всички мениджъри, фокусирани върху биотехнологиите и здравеопазването, които имат само един фонд с по-малко от 2 милиарда долара активи под управление, ще трябва да вземат трудни решения дали да продължат да работят, да продадат или да закрият.

„Ние сме в нов свят, тъй като Федералният резерв затяга политиките след 12 меки години на хлабави условия“, добави той.

Кей каза, че много биотехнологии са излезли на пазара твърде рано и техните оценки не са заслужени, тъй като все още нямат клинични данни.

Докато пандемията подчерта потенциала за огромна възвръщаемост за шепа успешни компании, тя затрудни набирането на доброволци за клинични проучвания. Болниците бяха заети с лечението на пациенти с Covid-19 и така диагнозите на други заболявания намаляха, забавяйки резултатите от опитите и изяждайки купчините пари на компанията.

Доверието на инвеститорите също беше разклатено от разочароващия поток от новини от биотехнологиите, много от които дори все още не са започнали клинични тестове върху хора на своите продукти. През 60-те дни преди края на 2021 г. Jefferies отбеляза 23 „много негативни“ пазарни събития и само седем „положителни“ съобщения от биотехнологични сектор.

Майкъл Йи, анализатор в Jefferies, каза, че слабите продажби на лекарството за Алцхаймер на Biogen - първото лечение, одобрено от две десетилетия и единственото, което има за цел да забави болестта - също са разтърсили сектора.

biotech 5

„Компаниите ще бъдат по-затегнати с кесиите си“, каза Йи, посочвайки инициативата за намаляване на разходите на стойност 500 милиона долара, обявена от Biogen, голяма биотехнологична акция.

Йи добави, че това би означавало, че има „по-малко наемане, по-малко разходи, по-малко пари като цяло“.

Някои инвеститори се надяват, че спадът в биотехнологичните оценки ще възобнови сливанията и поглъщанията в сектор, в който сключването на сделки падна до най-ниското си ниво от десетилетие през 2021 г.

Големите американски и европейски фармацевтични групи разполагат с до 500 милиарда долара средства, които да похарчат за придобивания, докато търсят обещаващи лекарства, които да заменят намаляващите приходи от загубата на патентна защита на техните съществуващи хитови лекарства, според SVB Leerink.

Но някои банкери предупреждават, че няма гаранция, че Big Pharma ще отвори кранчето за сключване на сделки и твърдят, че ниските оценки не са единственият фактор, когато се решава дали да се направи придобиване.

„Много високата оценка може да бъде прекомерна или може да бъде пречка за сливания и придобивания, но много ниската оценка не е непременно подхранващ фактор за сключването на сделките“, каза Ерик Токат, партньор в инвестиционната банка Centerview Partners.

Той каза, че Big Pharma едва ли ще възприеме подход за търсене на изгодни цени, който той описа като „можете да купите три на цената на един – нека просто да пазаруваме“.

Междувременно основателите и инвеститорите на биотехнологичните компании се чудят кога ще приключи разгромът на пазара и как ще се отрази на сектора в дългосрочен план.

„Не мисля, че това е този вид балон, който видяхме с интернет балона“, каза Брад Лонкар, биотехнологичен инвеститор.

„Следващото десетилетие ще бъде определено от глобалната конкуренция в науката и биотехнологиите ще бъдат начело в това“, добави Лончар. „Особено след Covid, правителствата по целия свят ще дадат приоритет на инвестирането в биотехнологии и разработване на лекарства.“

Киколт-Вал каза, че има достатъчно дългосрочни купувачи, включително добре финансирани рискови капиталисти, които разглеждат биотехнологиите като мегатенденция, за да се поддържа притока на капитал в сектора.

„Не мисля, че имаме проблем с доставката на капитал. Но условията очевидно са в полза на тези с капитал“, каза той. "Засега махалото се е преместило от другата страна."