Wall Street записа силен сезон на отчетите, но продължаващото рали е под въпрос

Анализатори смятат, че резултатите на компаниите няма да са така силни до края на годината

07:45 | 18 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Корпоративните резултати, които надминаха очакванията, помогнаха за възстановяването на американския фондов пазар, но някои инвеститори посочват потенциални рискове за бъдещите печалби, които биха могли да подкопаят инерцията на пазара, пише Reuters.

По-голямата част от компаниите вече обявиха отчетите си, като очакванията са печалбите на дружествата в индекса S&P 500 да са нараснали с 9,7% през второто тримесечие на годишна база – далеч над прогнозите за ръст от 5,6% от началото на юли, сочат данни на Refinitiv IBES. Стабилните печалби подкрепиха рали, което повиши S&P 500 с около 14% през това тримесечие след бурните разпродажби през първото полугодие.

Някои участници на пазара обаче се тревожат, че силните корпоративни резултати може да не се окажат устойчиви, тъй като компаниите са изправени пред редица предизвикателства, включително ускоряващата се инфлация и променящите се потребителски навици. Според тях това може да попречи акциите да задържат настоящите си цени или да поскъпнат допълнително.

„Има известни рискове в посока надолу за бъдещите печалби и те са свързани с инфлацията и способността на компаниите да прехвърлят растящите разходи“, посочва Пол Нолти, портфолио мениджър в Kingsview Investment Management.

„Мисля, че следващ етап (в посока нагоре) ще бъде малко по-труден“ за акциите, добавя той.

Прогнозите на анализаторите за ръста на печалбите за цялата година се понижиха от началото на юли, но все още очакванията са за стабилен растеж – 8% през 2022 г. и 2023 г., показват данните на Refinitiv.

Стратезите на BlackRock обаче са сред експертите, които смятат, че очакванията на пазара са твърде оптимистични.

Една от причините е изместването на потребителските разходи от стоки към услуги, което според тях ще натежи върху печалбите на S&P 500.

Въпреки че делът на стоките в брутния вътрешен продукт е по-малко от една трета, печалбите на компаниите, обвързани със стоки, се очаква да генерират 62-процентен дял от приходите в дружествата от S&P 500 тази година, отбелязват от BlackRock.

„Това означава, че бумът в услугите не задвижва печалбите на S&P 500 толкова, колкото икономиката“, написаха те в бележка от понеделник.

Очакванията за печалбиte са "забележително силни" предвид насрещните ветрове, включително забавянето на растежа в Китай и обърната крива на доходността в САЩ, която често предвещава рецесия, смята Джак Аблин, главен инвестиционен директор на Cresset Capital.

Междувременно стратезите на Morgan Stanley са фокусирани върху перспективата за отслабване на маржовете на печалба. Общите оценки на анализаторите изискват оперативните маржове на компаниите да достигнат най-високите си нива през следващата година, отбелязват те.

„Комбинацията от устойчиви, по-високи разходи за заплати и забавяне на крайния пазар/потребителското ценообразуване сигнализира за натиск върху маржа, което е в противоречие с оптимистичната консенсусна оценка“, посочиха те в понеделник.

Банката смята, че ревизиите на печалбите в посока надолу ще се ускорят през следващите два месеца въз основа на исторически данни от 1996 г.

Засега обаче компаниите продължават да отчитат по-силни от очакванията приходи. Walmart повиши прогнозата си за годишната си печалба във вторник, докато тримесечните продажби на Home Depot надминаха очакванията.

Някои пазарни наблюдатели все още вярват, че трендът за по-силни отчети от очакванията ще се задържи.

Стратезите на Citi отбелязаха в бележка от 12 август, че прогнозите за печалбите се подобряват до момента през август спрямо предходния месец.

Те добавят обаче, че има наличен риск при очакванията за следващата година.