Китай се изправя пред по-слаб ръст

Стивън Енгъл, Bloomberg

14:00 | 16 август 2022
Обновен: 14:46 | 16 август 2022
Преводач: Силвия Грозева

Дори и изненадващото намаление на лихвите не бе достатъчно в Китай.

Вижте пазарите вчера – те реагираха на този стимул. Минималните намаления на лихвите по заемите и 7-дневните обратни репо сделки не бяха големи, но бяха неочаквани. Пазарите преглътнаха сякаш слабите данни за ръста  в различни сектори на икономиката както виждате от графиката.

Всеки, който живее в Китай и се занимава с тази страна знае, че икономиката се бори в момента. Подемът отслабва. Те наистина искат да видят повече мерки за подкрепа.

Както казвате, пресата тази сутрин излезе на първа страница с цитати от редица китайски икономисти, които казват, че трябва да има повече мерки и инструменти в подкрепа. Чета ви го: „Повече мерки трябва да бъдат приети за насърчаване на ръста и за връщане на обичайния път на развитие и ръст през второто полугодие“.

Тук са цитирани най-различни икономисти. Не само такива, които са свързани с централната банка на Китай. Но фактът, че вестник, подкрепен от PBOC слага тази статия на първа страница с призив за още стимули е показателен, че банката може би работи по още нещо.

Те споменават в друг вестник, Securities Times, който е официално подкрепян в Китай, както всеки друг, е призив за намаляване на лихвите по кредитите на банките в близките месеци.

Ето какво казват някои от водещите икономисти, с които разговаря Bloomberg News. Те също предлагат редица мерки, които биха могли да бъдат подкрепени.

Доста бързо ги сменяме, но да видим какво казва Реймънд Янг от ANZ е доста ясен. Казва, че „икономическите данни са много тревожни. Властите трябва да обявят цялостни мерки за секторите от имотите до ковид, за да спрат бъдещ икономически спад“.

Можем да се върнем на Динг Шуан, който също се насочва към политиките. „Намалението на лихвите ще има ограничен ефект, но Китай трябва да си подобри ковид стратегията и значително да промени политиките в имотния сектор, за да обърне спада“.

И накрая Айрис Пенг, която казва, че „намаляването на лихвите показва, че цялата икономика е в беда“.

Не само имотният сектор, не само стратегията за нулев ковид, а цялата икономика на Китай е в беда. Трябва още подкрепа. Изглежда това е консенсусът.