Wall Street изпрати тежък август, септември може да е още по-суров

Някои компании все пак предоставят възможности на инвеститорите в обичайно най-тежкия месец за пазарите

19:02 | 1 септември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Септември може да е тежък за фондовата борса, но инвеститорите биха могли да преминат през бурята като купуват акции на по-качествени компании, пише Barron’s.

Дружества като Microsoft, Coca-Cola и Cigna би трябвало да са способни да поддържат ръста в продажбите си дори икономиката да продължи да се забавя. Това се дължи на факта, че те продават продукти, които се търсят в добри и лоши времена.

Исторически септември е най-лошият месец от годината за акциите. Тази година пазарите започнаха да се понижават още в края на август. Индексът S&P 500 е под 50-дневната плаваща средна – сигнал, че пазарът може да отбележи още спадове.

S&P 500 и Dow Jones завършиха август с понижения от по малко над 4%, докато спадът на Nasdaq е от над 4,6%. Изказването на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл в Джаксън Хол, че централната банка възнамерява да повишава с бърз темп лихвите, за да овладее инфлацията, се оказа ключово за задвижване на спадовете. Фед сигнализира, че дава приоритет на борбата с инфлацията за сметка на икономическия растеж, което разтревожи пазарите.

Дори борсите да отчитат спадове през август, септември обикновено значи още понижения. Акциите на компаниите от S&P 500 поевтиняват средно с 0,6% през септември, след като са поевтинявали и през август, показват данни, които се събират от 1928 г. насам. При Dow средното понижение с в размер на 0,3%, при Nasdaq – 1%, според данните на Dow Jones Market.

За всеки септември от 1928 г. насам средното понижение на S&P 500 e 1% - което значи по-слабо представяне спрямо месеците, в които акциите са поевтинявали и през август. Към момента борсите се надяват голяма част от пониженията в индекса вече да са станали факт през миналия месец. Ако Фед продължи да увеличава агресивно лихвите, акциите могат да останат под натиск.

Вероятно ще са необходими някакви добри новини, за да може акциите да поскъпнат. Трейдърите се надяват докладът за работните места в петък да покаже по-голямо от очакваното охлаждане, което ще намали натиска върху централната банка за толкова бързо повишаване на лихвите.

Каквото и да се случва на по-широкия пазар, инвеститорите могат да се предпазят, купувайки акции на по-качествени компании. Те често имат стабилни потоци от приходи, дори когато икономическото търсене отслабва. При повишаване на риска от рецесия по-качествените имена се представят по-силно от останалите, пише Кейт Паркър, стратег на UBS.

Списъкът с компании на Паркър се фокусира върху тези, които очакват сериозен ръст на продажбите, а анализаторите на UBS смятат, че ще регистрират двоен ръст в цените на акциите.

Microsoft е част от тези списък, като очакванията са продажбите ѝ да нараснат с 13% за цялата фискална 2023 г., става ясно от данни на FactSet. Анализатори на UBS поставят цел от 330 долара на акция – ръст от 26% спрямо настоящата цена на акция.

При Coca-Cola прогнозите са за ръст на продажбите с 3,7% през 2023 г. UBS поставя целева цена на акция от 72 долара – ръст от 15%.

Продажбите на Cigna ще се увеличат с 5% през 2023 г., сочат прогнозите, а целта за цената на акция е 330 долара – 16% над настоящата.

Може би е време инвеститорите да се опитат да се предпазят от бурята. Тези акции могат да им предоставят възможност.

* Материалът има информативен характер и не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.