Уолстрийт смята, че възходът на акциите е нелогичен на фона на перспективите за печалба

Анализаторите на Morgan Stanley и Goldman Sachs Group Inc. предвиждат свиване на маржовете на печалба на големите корпорации

18:28 | 8 август 2022
Обновен: 20:10 | 8 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Според стратезите на Morgan Stanley и Goldman Sachs Group Inc. негативните перспективи за приходите са в противоречие с неотдавнашното възстановяване на фондовите пазари, предава Bloomberg.

Както Майкъл Уилсън от Morgan Stanley, така и Дейвид Костин от Goldman очакват маржовете на корпоративните печалби да се свият през следващата година предвид неумолимия натиск върху разходите, пишат те в отделни бележки. Според Уилсън, който беше един от най-отявлените мечи анализатори на американските акции, „най-добрата част от ралито приключи“.

Прогнозите идват на фона на по-добрия от очаквания сезон на печалбите за второто тримесечие, който предизвика рязко покачване на американските акции миналия месец, тъй като инвеститорите заложиха на това, че маржовете могат да издържат на инфлационния натиск. Оптимизмът около потенциалния завой в политиката на Федералния резерв на фона на по-слабите икономически данни също повдигна настроенията.

Стратезите обаче не са толкова сигурни. „Докато цените за крайния потребител все още растат с бързи темпове, цените за производителите растат двойно по-бързо“, пише Уилсън от Morgan Stanley в бележка от 8 август. Очакванията на анализаторите за увеличаване на маржовете до 2023 г. са „нереалистични поради трайния натиск върху разходите и намаляващото търсене.“

Костин от Goldman е съгласен с това, като добавя, че по-високите производствени разходи ще намалят маржовете на печалба през следващата година, въпреки че приходите продължават да растат, макар и с по-бавни темпове. Сега стратегът очаква нетните маржове да спаднат с 25 базисни пункта през 2023 г., като свиването се наблюдава във всеки сектор, воден от материалите, енергията и здравеопазването.

Уилсън от Morgan Stanley, който правилно прогнозира тазгодишната разпродажба, е скептичен към бързото възстановяване, като го нарече „рали на мечия пазар“ на фона на нарастващите страхове от рецесия. Въпреки че вярва, че инфлацията е достигнала своя връх и „вероятно ще спадне по-бързо, отколкото пазарът очаква в момента“, това все още не предвещава нищо добро за фондовите пазари, тъй като ще намали оперативния ливъридж и ще натежи върху приходите на компанията, каза той.

„Смятаме, че е твърде рано да се радваме, просто защото инфлацията достигна своя връх“, каза Уилсън. „Следващият по-нисък етап ще настъпи през септември, когато нашата теза за отрицателния оперативен ливъридж бъде отразена в прогнозите за печалбите.“

Стратезите на Bank of America Corp. също казаха, че очакват индексът S&P 500 да се търгува в диапазон от 3800 до 4200 до следващата среща на Фед през септември. За разлика от това, стратезите на JPMorgan Chase & Co. остават сред малкото оптимистични гласове за американските акции сред водещите анализатори. В понеделник те повториха в бележка, че съотношението риск-възнаграждение „не е лошо“, тъй като продължават да виждат данни, които биха довели до обръщане на политиката от Фед.