Мистериозният възход на AMTD Digital - един балон за 200 млрд. долара

Как тригодишна хонконгска финтех компания с 50 служители става почти четири пъти по-скъпа от Goldman Sachs Group за месец

19:14 | 5 август 2022
Обновен: 22:27 | 5 август 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

AMTD Digital Inc. поскъпна с 14 000% от листването си в Ню Йорк, като в един момент тази седмица пазарната ѝ стойност надхвърли 470 млрд. долара и си спечели сравнения с акциите тип "meme" - GameStop Corp. AMTD обаче е съвсем различен феномен, пише Матю Брукър в Bloombеrg Opinion. 

Как тригодишна хонконгска финтех компания с 50 служители става почти четири пъти по-скъпа от Goldman Sachs Group Inc. за по-малко от месец?

Струва си да спрем за минута, за да оценим всъщност колко безумно е това. AMTD Digital започна да се търгува на 15 юли след продажба на акции на цена 7,80 USD. При достигнатия в рамките на деня пик от 2 555,30 долара в сряда компанията щеше да се нареди сред 10-те най-ценни публично търгувани предприятия в света, въз основа на данни, събрани от Bloomberg - струва повече от собственика на Facebook Meta Platforms Inc, гиганта в областта на цифровите разплащания Visa Inc. или най-голямата банка в света JPMorgan Chase & Co. През последната година, за която е отчела резултати, AMTD Digital е имала приходи от 25 млн.

В сряда акциите спаднаха с 34%, като се установиха на по-разумна пазарна капитализация от 203,5 млрд. долара. При затваряне на ниво от 1 100 USD (едва 141 пъти повече от цената на IPO) компанията все още се търгуваше при съотношение цена/печалба 3 836 пъти, което инвестиционните анализатори понякога обичат да наричат "скъпо оценена". Подобен спад от 36% акциите отбелязаха и на 25 юли, за да поскъпнат 25 пъти след това. Все пак този път партито може би наистина е приключило: AMTD Digital спадна с още 27% в търговията в четвъртък и затвори на ниво от 800 USD.

AMTD Digital

Ценовото действие е като при GameStop и то на стероиди. AMTD Digital също така отговаря на критериите за meme акции - малко известно име, което се е издигнало до невъобразими висоти без видима причина, освен факта, че спекулантите на дребно са си го харесали. Всъщност, последната част е това, което липсва в този случай. Просто няма никакви забележими признаци на трейдърска лудост, която съпътстваше предишните епизоди. Разгледайте темата AMTD Digital във форума WallStreetBets в Reddit, епицентър на сагата GameStop, и ще видите море от скептицизъм. Думите "pump and dump" се появяват многократно. В Stocktwits има повече поддръжници, макар че дори там циниците имат ясна преднина (въз основа на ненаучното проучване на Bloomberg Opinion).

Данните за търговията потвърждават това впечатление. В разгара на треската около GameStop в началото на миналата година се наблюдаваше рязко увеличение на обема. Например на 22 януари 2021 г., когато цената се повиши с 51%, броят на акциите, които смениха собственика си, възлезе на 788,6 млн. Това е над три пъти повече от наличните за търгуване акции, известни като "float". За сравнение, обемът на AMTD Digital достигна своя връх от 2,4 млн. акции на 28 юли - по-малко от 12% от общия брой на листваните акции в обращение. 

Когато обемът е ограничен, сравнително малки количества покупки и продажби могат да имат преувеличен ефект върху цената. Според проспекта публичните акционери ще притежават само 8,6 % от AMD Digital след IPO, а компанията майка AMTD Idea Group ще притежава 88,7 %. На поемателите, ръководени от собствената група AMTD Global Markets Ltd., беше предоставена и т.нар. greenshoe опция за закупуване на още 2,4 млн. акции на цената на IPO. 

Все пак дори и недостигът на налични за търговия акции не обяснява защо инвеститорите биха продължили да купуват, когато акциите вече са на такива високи цени. Разбира се, компаниите се оценяват не въз основа на това, което са сега, а на това, което могат да станат. Има ли фундаментална история, която може да обясни параболичния ръст на AMTD Digital? С една дума: не. Не и ако компанията не разполага със следващия iPhone или с най-голямото неоткрито златно находище в света. Но трябва поне да разгледаме тази възможност. Мисията на AMTD Digital, посочена в началото на проспекта, е:

"...да действа като термоядрен реактор за най-добрите предприемачи и иновативни идеи, сливайки синергично всички елементи в екосистемата AMTD SpiderNet с помощта на цифрови средства, използвайки и увеличавайки силата на всеки партньор, за да създаде сила със значимо и влиятелно социално, технологично и икономическо въздействие."

Добре, това не помогна. По-разбираемо е, че компанията е част от консорциум, който иска лиценз за цифрово банкиране в Сингапур, и ще предоставя услуги на виртуална банка в Хонконг, стартирана от нейната компания майка и производител на мобилни телефони Xiaomi Corp. Какво ще кажете за хората, които стоят зад компанията? AMTD Group изглежда има някои добре свързани поддръжници, тъй като е създадена през 2003 г. с подкрепата на CK Group на Ли Кашинг (която в четвъртък заяви, че продава останалия си дял от по-малко от 4%). Ключовото име зад AMTD Digital е бившият банкер от UBS Group AG Калвин Чой, който в момента се бори срещу забрана за работа в индустрията в Хонконг за това, че не е разкрил конфликт на интереси, съобщи Bloomberg News тази седмица.

Но дори и магическото докосване на Ли, втория по богатство човек в Хонконг и легендарен инвеститор, не може да създаде стойност от 400 млрд. долара от въздуха. Мистериозният възход на AMTD Digital вероятно има по-прозаичен произход. Възможно ли е да е изиграла роля сгрешена самоличност? AMTD Digital има интересен борсов код - HKD, по-известен като съкращение на хонконгския долар. В същото време тикърът на AMTD Idea е AMTD - любопитно близък до AMD, за Advanced Micro Devices Inc., компания на стойност 158 млрд. долара с далеч по-голям публичен оборот, която се е покачила с 33% от началото на юли. AMTD и AMD се появиха в списъка на Bloomberg в сряда на най-споменаваните компании в Stocktwits.

Ако всичко това ви звучи пресилено, имайте предвид, че такива неща са се случвали, и то по-често, отколкото си мислите. В един известен случай книжата на Zoom Technologies Inc., производител на компоненти за мобилни телефони, поскъпнаха със 70 000%, след като инвеститорите (вероятно) го объркаха със Zoom Video Communications Inc. Signal Advance Inc., доставчик на медицинско оборудване, скочи почти 10 пъти за един ден, след като купувачите изглежда го объркаха с мобилно приложение за съобщения, препоръчано от Елон Мъск. А Clubhouse Media Group Inc., фирма за маркетинг и медии, скочи с повече от 1000 % по време на кратък прилив на ентусиазъм за едноименното приложение за чат.

Не е много пресилено да си представим, че една неуместна сделка с неликвидна акция може да доведе до прекомерен скок на цената, който инвеститорите на дребно забелязват и приемат като сигнал да скочат, предполагайки, че винаги ще се намери "по-голям глупак", готов да купи на по-висока цена. Това би означавало, че зад ралито на AMTD Digital изобщо не стои нищо. От друга страна, то би било в добра компания. Може би това все пак е meme акция.