Уолстрийт казва, че рецесията предстои, а потребителите, че вече е тук

За потребителите техническите определения за рецесия - традиционно две тримесечия на свиване - са без значение

09:30 | 7 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На Wall Street все по-силно се чуват възгласи за рецесия, но за много от домакинствата и предприятията, които съставляват световната икономика, спадът вече е налице, пише Bloomberg.

Например Джина Палмър, която управлява салона She Salon на оживената улица Northside Drive в Атланта, западно от центъра на града. Обикновено тя би очаквала бизнесът ѝ да е оживен от шума на клиентите в петък сутрин. Но в този ден в края на миналия месец той е почти празен и тих, с изключение на няколко служители. В момента, когато лятната ваканция е в разгара си, клиентите ѝ са заети с това да осигурят летни лагери за децата си на фона на растящите цени на храната и бензина.

"Когато хората разглеждат бюджетите си, първото нещо, което орязват, е грижата за себе си", казва Палмър. " Наблюдавам как клиентите ми преминават от седмични посещения към двуседмични, а двуседмичните ми клиенти вече идват на всеки шест седмици."

Recession 01

На 4000 мили разстояние Аби Маршал, собственичката на гостилница "The Buck Inn" в Северна Англия, също се опитва да се справи с нарастващите разходи. Когато поема заведението миналата година, тя прави сметките си на базата на 4% инфлация - предположение, което обикновено се смята за консервативно, тъй като е два пъти по-високо от целта на Английската централна банка. Но сега инфлацията е над 9% и бързо се движи към двуцифрено число.

Маршал е променяла четири пъти цените в менюто си и три пъти е повишавала цената на пинта бира.

Recession 02

За Палмър, Маршал и много други техническите определения за рецесия - традиционно две тримесечия на свиване - са без значение.

Икономистите на Goldman Sachs Group Inc. оценяват риска от такъв спад в САЩ през следващата година на 30%. Моделът на Bloomberg Economics вижда 38% вероятност за същия период, като рисковете нарастват и след този период. Но за мнозина това вече е факт. Според проучване на CivicScience от миналия месец повече от една трета от американците смятат, че икономиката вече е в рецесия.

Притесненията на собствениците на малък бизнес, потребителите и други се илюстрират от т.нар. индекси на нещастието, които съчетават равнищата на безработица и инфлация. По данни на Bloomberg Economics показателят за САЩ вече е 12,2 %, което е сходно с нивата, наблюдавани в началото на пандемията и след финансовата криза от 2008 г.

Подобно е положението и в Обединеното кралство, а други показатели потвърждават тази мрачна картина. Очакванията на потребителите в САЩ, измерени от Conference Board, са спаднали до най-ниското си ниво от почти десетилетие. Настроенията в страните - членки на ОИСР, спадат вече 11 поредни месеца и не са били толкова ниски от 2009 г. насам.

"Хората стават все по-бедни", казва Людовик Субран, главен икономист в Allianz SE. "Така че това не е рецесия, но наистина се усеща и има вкус на рецесия."

Причината? Цените в световен мащаб се покачват, особено на основните храни и горива, което намалява покупателната способност на семействата. Централните банки реагират на инфлационния скок, но тъй като повишават лихвените проценти, това се отразява негативно на хората с дългове.  Работниците се оплакват, че заплатите им не съответстват на разходите за живот - недоволство, което вече доведе до стачки в някои страни.

Просто парите на хората изчезват бързо и те се притесняват, че може да стане още по-лошо.

А с наближаването на средата на 2022 г. се появяват нови притеснения. Към инфлационния натиск се прибавят и нарастващите опасения за перспективите за икономическия растеж не само през тази година, но и през 2023 г. Това предизвика разговори за стагфлация - неприятен коктейл от слаб или никакъв растеж - или по-лошо - и по-бързо от обичайното нарастване на цените.

Ситуацията е далеч от това, което някога се очакваше за 2022 г. и след това, което за известно време включваше идеята за нови " разтърсващи двадесет години". Вместо това еуфорията е в недостиг, а наративът е за понижения.

Миналия месец ОИСР намали прогнозата си за глобалния растеж през 2022 г. от 4,5 % на 3 %, като през следващата година се очаква още по-бавно разширяване. Световната банка понижи прогнозите си, като предупреди за "опасност" за икономиката.

Recession 03

Тревога има и на пазарите, където S&P 500 се срина с повече от 20 % от януарския си връх, а Stoxx Europe 600 се понижи с около 19 %. Почти непрекъснатият поток от предупреждения, както и мрачните заглавия, означават, че има вероятност рецесията да се превърне в самоизпълняващо се пророчество, при което опасенията принуждават потребителите и предприятията да се сдържат и да намалят разходите си. Това би изсмукало търсенето от икономиката и би задълбочило евентуален спад.

В статия от 2021 г., чийто съавтор е Дани Бланшфлауър, професор по икономика в колежа "Дартмут" и бивш служител на Английската централна банка, се казва, че спад на потребителските очаквания в САЩ с 10 или повече пункта, получен от проучванията на Мичиганския университет или на Conference Board, е предизвестие за рецесия още от 80-те години на миналия век. През тази година показателят на Conference Board се е понижил с почти 30 пункта.

"Рискът от самоизпълняваща се рецесия, която може да настъпи още в началото на следващата година, е по-висок от преди. Въпреки че балансите на домакинствата и предприятията са стабилни, притесненията за бъдещето могат да накарат потребителите да се отдръпнат, което от своя страна ще накара предприятията да наемат и инвестират по-малко," коментира Анна Уонг, главен икономист за САЩ в Bloomberg Economics. 

За САЩ Националното бюро за икономически изследвания е официалният арбитър на рецесиите, които то определя като "значителен спад на икономическата активност, който се разпростира в цялата икономика и продължава повече от няколко месеца".

Обикновено подобна декларация се прави едва в началото на рецесията или дори след нея. Междувременно дебатът продължава. Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Кристиан Севинг вижда 50% вероятност за глобална рецесия - прогноза, която направиха и икономистите на Citigroup Inc. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл казва, че рецесията в САЩ е възможна, но не и неизбежна. Икономистите на Morgan Stanley очакват лека рецесия в еврозоната в края на 2022 г.

Встрани от това движение напред-назад бизнесът и потребителите се тревожат за финансите си и се опитват да разберат как да държат главите си над водата, докато натискът се засилва.

Recession 04

През 2022 г. инфлацията вече се движеше нагоре на фона на скока в търсенето след Covid. След това Русия нахлу в Украйна, разходите за енергия и храна скочиха и светът се оказа изправен пред проблема с рязко покачващите се цени - една много непозната ситуация след години на ниска инфлация. Миналия месец бензинът в САЩ за първи път надхвърли средна цена от 5 долара за галон.

Като се има предвид въздействието върху основните стоки - от зареждането на резервоара до пазаруването в супермаркета - малцина са избегнали натиска.

Трудните времена обхващат и Азия, където политиката на Covid нула в Китай и блокирането на пазара изпратиха втората по големина икономика в света в задънена улица, като увеличиха щетите от спада на пазара на недвижими имоти. 

В Пекин 31-годишната Тиан Лиджун започва годината със затварянето на двете цветарски работилници, които управлява. След това си намира работа като търговски представител на елитна медицинска клиника, но през май е съкратена. За да свърже двата края, тя се е заела да продава цветя на сергии в общински комплекси и е започнала да пазарува само стоки от първа необходимост.

"В днешно време няма начин да се печелят пари. Мога само да изплащам заемите си, да плащам наема и да се храня", казва Тиан. "Забравете за развлечения или други разходи."

Recession 05

Мнозина трябва да вземат още по-трудни решения за обикновени ежедневни разходи, като понякога са принудени да избират между сметката за ток и храната. Британската верига за хранителни стоки Tesco Plc твърди, че купувачите купуват по-малко стоки и преминават към по-евтини версии на основни продукти.

Както пандемията и възстановяването от нея се оказаха к-образни, така и следващото влошаване може да се окаже също толкова неравномерно. В доклад на мозъчния тръст Resolution Foundation в Обединеното кралство се казва, че годините на стагнация на доходите са оставили най-бедните семейства "брутално изложени" на кризата на разходите за живот.

Неотдавнашният опит на Фил Стори като главен изпълнителен директор на Хранителната банка в Хамърсмит и Фулъм, Лондон, е още едно доказателство за това. При почти 9-процентно увеличение на цените на хранителните продукти той е забелязал нарастване на търсенето. 

"Виждаме, че при нас идват хора, които са получавали помощи, но са стабилни финансово. Това са хора, които наистина знаят как да си правят сметка", казва Стори. "Виждаме дори работещи хора, работещи на договори, които се нуждаят от помощ, за да издържат."

В The Buck Inn Маршал изразява подобна загриженост, тъй като се опитва да балансира между защитата на доходите си и това да не отблъсне клиентите. 

"Цената на стоките се движи толкова бързо, че трябва да прехвърлям това върху тях", казва тя. "Но в кой момент цените ми стават прекалено високи? Става ли излизането навън толкова скъпо, че да е само за по-заможни хора?"