"Уолстрийт" пропадна след речта на Пауъл на форума в Джаксън Хол

8-минутната реч на Пауъл изтри 78 милиарда долара за най-богатите американци

09:01 | 27 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

"Уолстрийт" приключи петък със спад на трите основни бенчмарка с повече от 3%, тъй като сигналът на шефа на Федералния резерв Джеръм Пауъл, че централната банка ще продължи да повишава лихвите, за да укроти инфлацията, изтри зараждащите се надежди за по-скромни увеличения сред някои инвеститори.

Nasdaq поведе спадовете сред трите бенчмарка в САЩ, регистрирайки най-лошото си дневно представяне от 16 юни насам, поведено от технологичните акции, които се сринаха след рали предишния ден в очакване на планираната реч на Пауъл пред конференцията на централните банкери в Джаксън Хол в Уайоминг.

Икономиката на САЩ ще се нуждае от строга парична политика "за известно време", преди инфлацията да бъде овладяна, каза Пауъл на събитието. Това означава по-бавен растеж, по-слаб пазар на труда и "известна болка" за домакинствата и бизнеса, добави той.

Инвеститорите знаеха, че предстоят по-нататъшни повишения на лихвените проценти и бяха раздвоени между това дали през следващия месец Фед очаква повишение от 75 базисни пункта или 50 базисни пункта.

Въпреки това, последните данни, подчертаващи продължаващата сила на пазара на труда, за да компенсират две последователни тримесечия на отрицателен икономически растеж, доведоха до някои спекулации, че може да има по-умерени темпове на увеличения.

„Отблъскването идва от идеята, че не става въпрос за темпото на бъдещите повишения и за това как те затягат финансовите условия, а за продължителността на запазване на тази рестриктивна политическа позиция“, каза Гарет Мелсън, портфолио стратег в Natixis Investment Managers, пред "Ройтерс".

„Това е нюансът, който те се опитват да прокарат напред и Пауъл може би беше малко по-ясен в това днес. Но ако сте слушали други говорители на Фед през последните няколко седмици, това е същото послание.“

С препозиционирането на инвеститорите след усвояването на речта, индексът на променливостта на Cboe скочи с 3,78 пункта до 25,56, най-високото си затваряне от шест седмици.

Всичките 11 основни сектора на S&P 500 бяха по-ниски, водени от спадове между 3,9% и 4,3% в индексите на информационните технологии (.SPLRCT), комуникационните услуги (.SPLRCL) и потребителските дискреционни (.SPLRCD).

S&P 500 загуби 141,46 пункта, или 3,37%, за да завърши на 4 057,66 пункта, докато Nasdaq Composite загуби 497,56 пункта, или 3,94%, до 12 141,71. Dow Jones Industrial Average падна с 1008,38 пункта, или 3,03%, до 32 283,40.

Акциите с висок растеж и технологичните акции спаднаха. Nvidia Corp и Amazon.com Inc паднаха съответно с 9,2% и 4,8%, след като бяха водещи в печалбите в предишната сесия. Междувременно Alphabet Inc, Meta Platforms Inc и Block Inc, също се понижиха между 4,1% и 7,7%.

Американските фондови индекси се понижиха от началото на годината, докато инвеститорите се ориентираха в очакванията за агресивно повишаване на лихвените проценти и забавяне на икономиката.

Но те се възстановиха силно от юни насам, като S&P 500 възстанови почти половината от загубите си за годината чрез по-силни от очакваните тримесечни печалби и надежди, че високата от десетилетия инфлация е достигнала своя връх.

Спадовете в петък обаче заличиха скромните печалби през август, които трите бенчмарка бяха постигнали преди това, и изпратиха триото във втората поредна седмица на спад.

За седмицата Nasdaq се понижи с 4,4%, Dow загуби 4,2%, а S&P 500 падна с 4%.

Данните по-рано показаха, че потребителските разходи почти не са нараснали през юли, но инфлацията се е понижила значително, което може да даде възможност на Фед да намали агресивното си увеличение на лихвените проценти.

Dell Technologies Inc падна с 13,5%, като се присъедини към конкурентите си в прогнозите за забавяне, тъй като инфлацията и помрачаващите се икономически перспективи карат потребителите и бизнеса да затегнат разходите.

Affirm Holdings Inc се срина с 21,3%, след като кредиторът "купи сега-плати по-късно" прогнозира приходи за цялата година под прогнозите на "Уолстрийт", подчертавайки по-широкия спад в състоянието на някогашния успешен финтех сектор.

Обемът на борсите в САЩ беше 10,37 милиарда акции, в сравнение със средните 10,64 милиарда за цялата сесия през последните 20 дни на търговия.

8-минутната реч на Пауъл изтри 78 милиарда долара за най-богатите американци

Само за осем минути Пауъл предизвика пазарен крах, който намали състоянието на най-богатите хора в САШ със 78 милиарда долара, пипе Брайън Чапата за Bloomberg.

5,5 милиарда долара на Илон Мъск бяха изтрити от богатството му. Джеф Безос загуби 6,8 милиарда долара, най-много от всички в индекса на милиардерите на Bloomberg. Състоянието на Бил Гейтс и Уорън Бъфет намаля съответно с 2,2 милиарда и 2,7 милиарда долара, докато това на Сергей Брин падна под 100 милиарда долара.

Малко богатства на милиардери бяха пощадени тази година. 500-те най-богати хора в света загубиха 1,4 трилиона долара през първата половина на 2022 г., най-стръмният шестмесечен спад за най-богатите хора на планетата. Но американските акции през юли отчетоха най-силния си месечен ръст от ноември 2020 г. насам, което накара инвеститорите да се обзаложат, че най-лошото от разгрома на пазара е приключило.

Вместо това речта на Пауъл послужи като напомняне, че оценките на гигантските технологични компании остават високи според историческите стандарти след безпрецедентно покачване по време на пандемията от Covid-19, когато лихвените проценти бяха фиксирани близо до нулата.