Цените на петрола тръгнаха надолу: какво следва?

Все още е рано за паника на пазара

19:00 | 11 юли 2022
Обновен: 20:32 | 11 юли 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Tim Rue/Bloomberg
Снимка: Tim Rue/Bloomberg

Цената на петрола понесе удар. Няма нужда обаче трейдърите на стоковата или на фондовата борса да изпадат в паника – докато цената не се понижи под определено ключово ниво, пише Barron’s.

Към петък цената на лекия суров петрол WTI се понижи с близо 15% до около 104 долара за барел от многогодишния връх, който достигна в началото на март. Цената се повиши до исторически високото ниво след началото на руската инвазия в Украйна, която накара западните страни да наложат санкции върху руския петрол, значително намалявайки глобалните доставки. Последващото понижение се случи основно заради мерките на Федералния резерв и на други централни банки, които агресивно повишават лихвените проценти, за да забавят инфлацията.

Въпреки че понижението в цената на WTI може да изглежда обезпокоително, засега вероятно е нормална корекция след ръстове до неустойчиви нива. При мартенския пик, когато цената се повиши до 123 долара за барел, лекият суров петрол беше с около 60% над 200-дневната пълзяща средна към момента – най-далеч от средната стойност от поне 20 години насам, сочат данни на Dow Jones Market Data. С други думи – това значи, че петролът се е отклонил далеч отвъд дългосрочната си ценова тенденция и икономическите фундаменти.

Може би най-важното е, че цената на петрола все още не се е понижила до тревожно ниво. Следващото ключово ниво, което трябва да се следи, е между 90 и 100 долара за барел, смятат от Macro Risk Advisors. Това е диапазонът, в който се намираше цената на петрола точно преди руската инвазия в Украйна.

Понижение под 95 долара за барел ще бъде причина за безпокойство, но не и за паника все още.

Следващото ключово ниво би било от около 85 до 90 долара за барел. Ако цената на петрола се задържи над това ниво, това ще потвърди, че суровината остава в по-широкия възходящ тренд, наблюдаван през цялата година. Ако се понижи под 85 долара за барел, ще последват по-резки спадове, предупреждават от Macro Risk Advisors.

„Спад под 85 долара за барел ще промени играта“, коментира Джон Коловос, главен технически стратег на Macro Risk Advisors.

Всички тези динамики, разбира се, имат директно отражение върху акциите на петролните компании.

Цените на книжата на дружествата в сектора се понижават от скорошните върхове, достигнати през тази година. Ако петролът поевтинее до под 85 долара за барел, акциите в борсово търгувания фонд Energy Select Sector SPDR ще поевтинеят от настоящите 71 долара до под 68 долара – нивото им преди свързаните с Русия поскъпвания. ETF-ът включва големи имена от петролния свят, включително Exxon, Chevron и ConocoPhillips.

Въпреки това, ако цената на петрола се повиши близо до многогодишния си връх, който достигна през март, акциите в ETF-а могат също да поскъпнат до върха от 92 долара – което би било ръст на цената им с около 30% спрямо настоящото ниво.

Потенциалът за подобно възстановяване значи, че търговията с петрол трябва да е стабилна – поне в краткосрочен план.