Ограничаването на цените на руския петрол е чиста фантазия

Най-голямата пречка пред предложението е, че Путин просто казва: "Не"

08:30 | 29 юни 2022
Обновен: 11:33 | 29 юни 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън е в челните редици на призивите за ограничаване на експортните цени на руския петрол. Звучи като страхотна идея, стига да не очаквате да проработи, пише Джулиан Лий за Bloomberg.

Има един съществен проблем. Русия печели милиарди долари от износ на петрол. Тези долари помагат за финансирането на инвазията на президента Владимир Путин в Украйна. Междувременно светът се нуждае от продължителни доставки на руски петрол, защото пазарите вече са затегнати и никой няма свободен капацитет, за да компенсира загубата му. Но страните в Северна Америка, Европа и части от Азия искат да прекратят притока на средства към военната машина на Кремъл.

И така, какво е решението? Приходите са доста прост продукт на обема, умножен на цената (минус някои разходи). За да намалите приходите на Кремъл, трябва да ударите или обема, или цената. Не искаме да намаляваме обема, така че това оставя цената. Ограничете цената, на която Русия може да продава своя петрол, и ще намалите приходите на Кремъл, без да удряте обема на петрола на международния пазар.

Чисто, просто, чудя се защо никой не го е правил преди. Защо САЩ не направиха това с Иран или Венецуела, вместо да наложат вторични санкции, които прекъснаха петролните потоци и увредиха отношенията с търговските партньори в Азия? Може би основната причина е: има много малък шанс действително да проработи.

Според плана застраховката ще бъде удържана на товари, за които купувачът плаща на Русия повече от все още неопределена цена. Тъй като около 95% от световния танкерен флот е застрахован чрез Международната група на клубовете за защита и обезщетение (International Group of Protection & Indemnity Clubs) в Лондон и някои фирми, базирани в континентална Европа, забраната със сигурност е осъществима. Но не съм убеден, че е достатъчно.

Европейският съюз току-що приключи няколко седмици на брутални вътрешни спорове за петролните санкции срещу Русия. Тези санкции, дори разводнени от първоначалните предложения, включваха забрана за застраховка. Москва вече започна да въвежда алтернатива на P&I клубовете, предлагайки застраховка чрез Руската национална презастрахователна компания. Това може да е достатъчно за някои от индийските и китайските компании, които сега осигуряват по-голямата част от пазара за руски суров петрол.

Планът, налаган от Йелън, ще изисква ЕС да отмени санкциите, с които току-що се е съгласил - не е привлекателна опция след тежките преговори, през които блокът премина, за да ги приеме от всичките 27 членки. Не виждам много европейски държави да искат да се споразумеят за нови санкции, които биха позволили на китайски и индийски компании да купуват суров петрол с големи отстъпки, докато на техните собствени е забранено да купуват на каквато и да е цена. По-вероятно е забраната на ЕС за морския внос на руски суров петрол и рафинирани продукти да отпадне заедно с тази за застраховката.

Така че в крайна сметка няма да се опитаме да намалим обема на руския износ на петрол с надеждата — а това все още ще бъде само надежда — да успеем да намалим стойността му. Но стойността на руските доставки на суров петрол вече е засегната.

Данните на руското министерство на финансите показват, че след началото на атаката срещу Украйна през февруари, цената на руския референтен износен клас Urals е паднала в сравнение с Brent, световен показател, базиран на суров петрол, произведен в Северно море. Тази отстъпка беше средно почти 35 долара за барел между средата на април и средата на май, въпреки че се сви малко през следващия месец, като се увеличи от средно 1,50 долара за барел през 12-те месеца преди инвазията.

Увеличаващата се отстъпка вероятно струва на Русия около 7 милиарда долара приходи от нейния морски износ на суров петрол, в сравнение с това, което би спечелила, ако Urals запази историческата си ценова връзка с Brent. Цифрата ще нарасне до 10 милиарда долара до края на юли.

Най-голямата пречка за ограничаване на цените на руския петрол обаче е, че Путин просто казва: "Не". Как принуждавате Русия да продава своя петрол с външно наложена отстъпка?

Можете да зададете таван на ниво, което гарантира малка положителна възвръщаемост за руските петролни компании с надеждата, че ще решат, че все още си струва да изпомпват количества, но те не са тези, които вземат решението. Техният петрол се пренася на пазара (или директно, или до терминали за износ на руския бряг) чрез тръбопроводна мрежа, която е собственост на руската държава. Путин просто трябва да затвори клапаните на тези тръби и компаниите не могат да изнасят, дори и да искат.

Руският президент вече показа, че икономиката на страната е от второстепенно значение за неговите империалистически амбиции, докато войските му опустошават Източна Украйна. Неговото изчисление почти сигурно ще бъде, че прекъсването на износа на руски петрол ще нанесе повече щети на икономиките на купувачите в Европа, отколкото на Русия. Така че е безнадеждно да очакваме той да се съгласи с ограничението на цените, наложено от Запада.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.